USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Sektörde gerekli çabayı sarf edecek yerli ve milli takım kuruyoruz'

OSTİM OSB Başkanı Aydın,"4,5G ihalesi şartnamesindeki yüzde 45 yerlilik şartının bireysel çabalarla olabileceğine inanmıyoruz. Bu nedenle sektörde gerekli çabayı sarf edecek yerli ve milli bir takım kuruyoruz" dedi. - Anadolu Ajansı

'Sektörde gerekli çabayı sarf edecek yerli ve milli takım kuruyoruz'
25-05-2017 17:07
Google News

ANKARA

Türkiye'nin haberleşme alanındaki ilk kümelenmesi olan OSTİM Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) basına tanıtıldı.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM OSB) Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Konferans Salonu'ndaki tanıtım toplantısında, Türkiye'de haberleşme alanındaki yatırımların savunma sanayisinin de üstünde olduğunu söyledi.

Savunma sanayisinde Türkiye'nin önemli yerli ve milli ürünleri bulunduğunu belirten Aydın, "O alanda birçok şeyin farkındayız. Biraz da mecburiyetten ve kurumsal yapıdan kaynaklanan bir başarı hikayesi var. Haberleşme alanı da savunma kadar stratejik çünkü savunmanın da arka planında haberleşme teknolojileri var. Eğer bu teknolojileri kendimiz yapamazsak, savunmada da bazı şeyler buraya bağımlı olduğu için birtakım kısıtlamalara gidileceği çok açık." dedi.

Haberleşme sektörünün yerli ve milli olması konusunda hassasiyetleri bulunduğunun altını çizen Aydın, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 4,5G ihalesini yaparken şartnameye yüzde 45 yerlilik oranı koymuştu. Biz bunun bireysel çabalarla olabileceğine inanmıyoruz. Bu nedenle sektörde gerekli çabayı sarf edecek yerli ve milli bir takım kuruyoruz." diye konuştu.

"Üç tane ürün satmak için yola çıkmadık"

HTK Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Raşit Gülhan da şu an kümelenme üyesi 63 firma bulunduğunu, yaklaşık 2 ay sonra sayının 150'ye ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Kümelenmenin amacının haberleşme teknolojileri alanında sürdürülebilir bir ekosistem yaratmak olduğunun altını çizen Gülhan, "Telekom sektörünün son 10 yıldaki altyapı yatırımları 55 milyar lira. Bu yatırımda Türk şirketleri gerçekten yerli ve milli çözümlerle ne aldılar, bunu sorgulamak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Gülhan, Türkiye'nin bu zamana kadar 175 milyon cep telefonu ithalatı yaptığını dile getirerek, "Bununla birlikte 175 milyon şarj cihazı girdi bu ülkeye. Her şarj cihazının 10 dolar olduğunu varsaysanız 1,7 milyar dolar şarj cihazı için dışarıya para ödedik. Türkiye'de sıfır üretim var. Üç tane ürün satmak için yola çıkmadık. Bu kümelenmenin temel argümanı dünyadaki devler gibi bir marka çıkarmaktır. Markası güçlü olmayan ülkeler, gelecekte başkalarının sömürgesi haline geleceklerdir." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ