Manken Şebnem Schaefer, Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde yaklaşık 200 yıllık tarihi olan Tamzara mahallesinde yöresel defilede podyuma çıktı.
[gallery columns="4" td_select_gallery_slide="slide" ids="60190,60191,60192,60193"]
Şebinkarahisar ilçesin
Manken Şebnem Schaefer, Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde yaklaşık 200 yıllık tarihi olan Tamzara mahallesinde yöresel defilede podyuma çıktı.
[gallery columns="4" td_select_gallery_slide="slide" ids="60190,60191,60192,60193"]
Şebinkarahisar ilçesinde düzenlenen defilede ünlü mankenlerin yanı sıra Giresun Üniversitesi Moda Tasarım bölümü öğrencileri de Tarihi mahallenin sokağında oluşturulan podyumda yer aldı.
Şebinkarahisar ilçesinde kaymakamlığı tarafından yöreye özgü Tamazara Dokuması’nın tanıtımı amacıyla Şebnem Schaefer’ın da aralarında bulunduğu ünlü mankenlerin katılımıyla "1. Tamzara Defilesi" gerçekleştirildi.
Defileye ev sahipliği yapan Şebinkarahisar ilçe kaymakamı Murat Çağrı Erdinç, yöreye özgü Tamzara Dokuması’nın yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek "Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve tarihi kentler birliği üyesi olan Şebinkarahisar’da Tamzara mahallemiz uzun yıllar boyunca dokumacılık yapılan bir yerleşim yeri. 40-50 yıl öncesine kadar neredeyse her evde bir dokuma tezgahının bulunduğu, sokaklarında yürürken dokuma tezgahlarının sesinin duyulduğu bir mahalle. O dönemlerde bu mahallede üretilen dokumalar her yerde aranan bir tesktil ürünü olarak ün yapmış ve tüm bölgeye bu tezgahlarda dokunan ürünler toptan olarak gönderilmiş. Ama, maalesef günümüze ticari anlamda taşınamamış, hali hazırda kaymakamlığımızın çabaları ile yaşatılan eski geleneksel bir el sanatımız olarak üretilmeye devam edilmekte. Kaymakamlığımız tarafından düzenlenen tamzara defilesi ile unutulmaya yüz tutmuş ve en eski geleneksel el sanatlarımızdan biri olan Tamzara dokumasını tekrardan gün yüzüne çıkarıyoruz" dedi.
Erdinç, bu akşam düzenlenen defileyle Tamzara Dokuması’nı tanıtımına katkı sunmak istediklerini aktararak,"Bu akşam bu defilede sadece bir kumaş değil, bir insanlık hikayesini dokuyacağız. Tamzaralıların meşhur bir sözü vardır. ’Ya oku, Ya doku’ diye. Ama bugün biz hem okuyup, hem de dokuyacağız. İnsanlığı aynı dokuma tezgahına yatıracak ve sanatın ve estetiğin evrenselliğinde bir olacağız. Bugün izleyeceğiniz defile konvansiyonel bir podyum defilesinden ziyade, karaografisi ile sadece bir moda şovundan ibaret değildir" dedi.
Konuşmanın ardından tarihi tamzara evlerinin önünde defile yapıldı.