İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, "Son zamanlarda yaşanan savaşlardan dolayı kültürel mirasımız da zarar görmüş ve sektör daha çok ayrılıkçı bir noktaya gelmiş durumda. Kentsel alanlar, mimari, hem ahlaki hem de maddi değerlerimizi temsil ediyor. Hem soyut hem somut ürünlerimizi temsil ediyor." dedi.
Eren, IRCICA ve İslam Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (ISESCO) ortaklığıyla The Marmara Taksim Hotel'de düzenlenen, "İslam Dünyasında Kültür Mirasının Korunması Uluslararası Kongresi"nin açılışında, İslam dünyasının yüzyıllardır çok kültürlü dünya mirasına katkı sağladığını belirtti.
Şehirlerde İslam kültürüyle mimari yapıların geliştiğini dile getiren Eren, "Ne yazık ki zamanla mimari yapılar üzerinde tahribat gelişmiştir. Afganistan'da, Somali'de, Libya'da, Mali'de arkeolojik çalışmalar da yapılmıştır. Bağdat'ta, Şam'da, Halep'te mevcut savaşlardan dolayı da pek çok yıkım gerçekleşmiş durumda. Bu yıkılan kısımların yeniden inşa edilip edilemeyeceği konusu biraz muğlak. Son zamanlarda yaşanan savaşlardan dolayı kültürel mirasımız da zarar görmüş ve sektör daha çok ayrılıkçı bir noktaya gelmiş durumda. Sosyal ve ekonomik ilişkilerimize de zarar vermiş durumda. Kentsel alanlar, mimari, hem ahlaki hem de maddi değerlerimizi temsil ediyor. Hem soyut hem somut ürünlerimizi temsil ediyor." diye konuştu.
Eren, kültürel mirasın korunması gerektiğini vurgulayarak, "Dünya Mirası Listesi"nde anılar, objeler olduğunu ve bunların topluluk kimliğini geleceğe taşıdığını söyledi.
Saldırıların kültürel gelişimi engellediğini ifade eden Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son yıllarda İslam dünyası çeşitli zorluklarla karşılaştığı için konferansımız önemlidir. IRCICA ve ISESCO kendi çabalarını belirterek, bu konuya değinmek üzere bugün bir araya geldi. Dünya çapında uzmanlarımız bu konuya katkı sağlıyor. Coğrafi olarak İslam İşbirliği Teşkilatı 6 üye ülkenin çabalarını da kapsıyor. Tarihi olarak İslam dünyasından değerleri de kapsıyor. Ulusal ve uluslararası düzeyde stratejilerin geliştirilmesini amaçlıyor. İki düzeyde bu amacı gerçekleştirmeyi hedefe koyuyor. Biri, küresel ve bölgesel politikaların geliştirilmesi, bir diğeri de daha ulusal, ülkeye özgü stratejilerin geliştirilmesi üzerinedir. Her anlamda mirasın korunması ve buna ilişkin, stratejilerin belirlenmesi çok önemli. Bizim amacımız, kültürel aşırıcılığın önlenmesi. Bu konferansta, İslam kültürünün korunması açısından bu amaca uluslararası bir bağlılık sağlanması hedefleniyor. Kültürel mirasın korunması, organize olmuş stratejiye ihtiyaç duyar. Özellikle İslam dünyasının kültürel mirasına özgü odaklanmış çeşitli programlarımız var."
Doç. Dr. Eren, "IRCICA olarak özellikle savaş ve çatışma bölgelerinde yeniden yapılanmaya önem veriyoruz. Çalışmalarımız her özel vak'aya göre şekilleniyor. Arşivsel anlamda hem mimari planlama konusunda eğitim sağlıyoruz hem de çatışma sonrası yeniden yapılanma desteği sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Muhabir: Zehra Melek Çat, Hatice Şenses Kurukız