USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Savaşın izlerini sanatla siliyorlar

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve Gaziantep ile Kilis’teki mülteci kamplarında yaşamlarını sürdüren kadınlar, savaşın acı izlerini sanatla silmeye çalışıyor. Kamplarda; el sanatları, bilgisayar, kişisel bakım ve dil kurslarıyla birlikte

Savaşın izlerini sanatla siliyorlar
04-07-2015 15:37
Google News

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve Gaziantep ile Kilis’teki mülteci kamplarında yaşamlarını sürdüren kadınlar, savaşın acı izlerini sanatla silmeye çalışıyor.
Kamplarda; el sanatları, bilgisayar, kişisel bakım ve dil kurslarıyla birlikte kadınlara yönelik çok sayıda kurs bulunuyor. Kurslarda her yaş grubundan çok sayıda kadın eğitim görüp marifetlerini sergiliyor. Kilis’in Elbeyli ilçesindeki konaklama tesisindeki kimi kadınlar halı tezgahlarında halı dokurken, kimisi de Arap kültürünü yansıtan minyatür bebekler yapıyor. Bardaklara hayat veren kadınların yanı sıra Türkçe öğrenmek için her gün kursa giden kadınlar da Türkçeyi en güzel şekilde konuşmaya çalışıyor.
Suriye’deki savaşı, zulmü, acıyı, hüzün ve umudu ise kadınlar tarafından çizilen resimler en güzel şekilde yansıtılıyor. Resimlerde acı çeken kadın ve çocuklar, Esed’in yaptığı zulüm, Türkiye’nin onlara sahip çıkması ve onları ülkesine alıp korumasının yanı sıra Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da resimleri çiziliyor.
Kursta resim dersleri veren Mina Hacı adlı öğretmen, resim öğretmeni değil sınıf öğretmeni olduğunu ve kadınlara resim dersleri vermenin yanı sıra sınıf öğretmenliği yaptığını ifade etti. Resimlerde genellikle savaşı, acıyı ve Türkiye’nin kendilerine gösterdiği yardımları çizdiklerini belirten Mina Hacı, “Bu çizdiğimiz resimler bizim çektiğimiz zulümleri gösteriyor. Çektiğimiz zulümleri burada resimlere çiziyoruz. Başka şeyler çizmek isterdik ama hep çektiğimiz çileyi buraya yansıttık. Genellikle Türk bayrağını çizdik çünkü Türk bayrağına çok minnettarız, Türk halkına çok minnettarız. Türkler bizim abimiz” diyerek savaşın verdiği acıyı sanata nasıl dönüştürdüklerini belirtti.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ