SARAYBOSNA (AA) - Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna ile Sırbistan'ın başkenti Belgrad arasında Türkiye'nin desteğiyle inşa edilmesi planlanan otoyolun ekonomik refah ve siyasi istikrarı tetikleyeceğini söyledi.
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Koç ile Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Saraybosna-Belgrad Otoyol Projesi'nin önemine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Koç, otoyol projesinin ilk kez 2016 yılında üç ülkenin ekonomi bakanlarının katıldığı toplantıda gündeme geldiğini anımsatarak, bu toplantıda Türkiye'nin önerisiyle iki başkenti bağlayacak altyapı projesinin hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü aktardı.
Geçen süre zarfında güzergahın hangi hattan geçeceğinin, hangi hattın daha ekonomik olacağının tartışıldığını kaydeden Koç, ilk etapta 16 farklı güzergahtan bahsedildiğini, ancak bu sayının müzakerelerin ardından 2'ye düşürüldüğünü ifade etti.
Üzerinde uzlaşılan iki hattan birinin Tuzla-Brcko-Bijelina üzerinden, diğerinin ise Visegrad üzerinden Saraybosna ile Belgrad'ı bağlayacağını aktaran Koç, bu iki güzergahtan hangisinin seçilmesi noktasında da Bosna Hersek'te tartışmalar yaşandığını belirtti.
"Güzel haberi" Cumhurbaşkanı Erdoğan verdiProjenin gerçekleşmesi yönünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu siyasi irade ve güçlü desteğin önemine işaret eden Koç, Erdoğan'ın önceki hafta İstanbul'da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic ile bu konuyu masaya yatırdığını anımsattı.
Koç, İstanbul'daki istişare toplantısının projenin hayata geçirilmesi için ortaya konan en üst düzeydeki siyasi iradenin tecellisi olduğunun altını çizerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o toplantıda bölgenin beklediği güzel haberi verdiğini ve otoyolun her iki güzergahtan yapılmasını destekleyeceğini açıkladığını aktardı.
Bu toplantının akabinde eş zamanlı olarak hem Sırbistan'a hem de Bosna Hersek'e birer teknik heyetin geldiğini anımsatan Koç, bu heyetlerin gittikleri ülkelerdeki yetkili makamlarla görüştüğünü, ayrıca sahada incelemelerde bulunduğunu belirtti.
Koç, projenin Bosna Hersek'teki tüm kesimler tarafından desteklenmesinin önemine işaret ederek, "Bu bir ekonomik proje. Aynı zamanda bölgenin birlikteliğine, bütünlüğüne ve siyasi istikrarına katkı sağlayacak bir proje. Çünkü, insanları birleştirecek, bölgeleri birleştirecek, ekonomileri birleştirecek." dedi.
Projede gelinen noktanın sevindirici olduğunu belirten Koç, "Fizibilite raporu için sahada teknik heyet çalışmalarını yaptı. Bundan sonrası artık o fizibilite raporunu sabırla beklemek. Fizibilite raporu geleceğe de ışık tutacak. Nasıl bir yöntem izlenecek, hangi finansal yöntemler uygulanacak ancak bu raporla görebileceğiz." diye konuştu.
Projenin Türkiye için önemiProjenin Türkiye için önemine değinen çeken Koç, Türkiye'nin Bosna Hersek'e bakışının çok net olduğunu belirterek, "Türkiye her zaman barışı, istikrarı, ülkenin bütünlüğünü savunagelmiş ve bunu dış politika hedefleri arasında tutmuş, Bosna Savaşı sonrasındaki süreçte de hep bu politikayı savunmuştur." dedi.
Bosna Hersek'teki Türk kurumlarının çalışmalarının da hep buna yönelik olduğunu vurgulayan Koç, "Bugün Sırbistan ile Bosna Hersek'i bir altyapı projesiyle birbirine bağladığınız zaman, aslında ekonomik olarak biraz daha birbiriyle daha fazla çalışan, beraber olan bölge yaratmış oluyorsunuz. Dolayısıyla biz bu projeleri daha önce olduğu gibi bundan sonra da bölgedeki barışın, istikrarın daim olması için temel unsur olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bir ülkede ekonomik refah varsa ve altyapı hizmetleri üst düzeydeyse bunun siyasi refahı ve huzuru da beraberinde getireceğini, krizleri bertaraf edeceğini kaydeden Koç, "Dolayısıyla Türkiye bu projeleri, böylesine önemli büyük adımları Balkanlar'ın, özelinde de Bosna Hersek'in geleceği açısından da güvenliğin ve istikrarın garantisi olarak görüyor. Dış politika hedeflerimizin sahada yansımasını bu projeler oluşturuyor." dedi.
Türkiye ile Bosna Hersek arasında 2003 yılında 70 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacminin bugün 700 milyon dolara ulaştığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu rakamın 1 milyar dolara çıkarılması hedefi koyduğunu hatırlatan Koç, "Bu nasıl olacak? Ekonomiyi cazip hale getirmeniz lazım. Yatırımı cazip hale getirmeniz lazım. Altyapıyı güçlendirdiğiniz zaman daha fazla yatırım gelecek. Mal sevkiyatı kolaylaşacak. Dolayısıyla bu projenin, aynı zamanda ilave yatırım getireceğini, turizm potansiyelini artıracağını düşünüyoruz. O bakımdan bu bir kazan-kazan süreci. Bu, ekonomik refah ve siyasi istikrarı da tetikleyecektir." dedi.
"Türkiye Balkanlar'da istikrar getirici projeleri destekliyor"Belgrad Büyükelçisi Bilgiç de Türkiye'nin bu projeyi desteklemesinin temel sebebinin Bosna Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek, bölge barışı ve istikrarına katkıda bulunmak olduğunu vurgulayarak, "Bu proje sadece Belgrad ile Saraybosna'yı bağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Sırbistan'ın güneyindeki Sancak bölgesinin yakınından da geçecek ve oraya da ulaşım imkanlarının kolaylaşmasını sağlayacak." ifadelerini kullandı.
Türkiye olarak hem Bosna Hersek'te ve Sırbistan'da hem de tüm Balkanlar'da böyle istikrar getirici projeleri desteklediklerini kaydeden Bilgiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da buna liderlik yaptığını ifade etti.
Bundan sonraki süreçte bazı yeni adımlar atılacağını ve teknik çalışmalar yapılacağını aktaran Bilgiç, bu teknik çalışmalar çerçevesinde atılacak adımların somutlaşacağını sözlerine ekledi.