YÖK Başkanı Saraç, ODTÜ’de yaşanan olaylara ilişkin sosyal medya hesaplarından bir açıklama yaptı. Saraç açıklamasında, “Üniversitelerimiz mükemmeliyet merkezleri olmalı. Üniversiteler topluma hoşgörü ve farklılıklara saygının yaşanılan örneklerini sunmalı. ODTÜ olayını bu bağlamda değerlendirmemiz lazım. ODTÜ’de ibadetlerini yapan öğrencilerin maruz kaldığı şiddet ne ODTÜ’ye yakışıyor ne de bu üniversitenin öğrencilerine. ODTÜ’nün imza attığı uluslararası başarılar var. Toplum ODTÜ’nün bunlarla anılmasını istiyor, kampüste öğrencilerin uğradığı şiddetle değil. Bu gibi olaylar o üniversitemizdeki başarılı, üretken hocalar üzerinde de olumsuz etki bırakıyor. ODTÜ ismindeki Ortadoğu kavramına, bu kavramın ihtiva ettiği değerlere en önce bu üniversitenin öğrencilerinin sahip çıkması gerekiyor. Orada solcu öğrenciler yaptı bu saldırıyı deniliyor. Bu sol kavramının evrensel tanımına da haksızlık. Odaklanmamız gereken namaz kılma gibi, en tabii haklarına sahip çıkan ODTÜ’lü öğrencilerimizin bu haklarını kullanabilmeleridir. İdarenin de bu hakkın kullanımının şartlarını sağlaması icap ediyor. Ayrıca tasarruflarımız, bir başkasının ibadet de dahil en temel özgürlüklerini ihlale varıyorsa orada bir suç vardır, adli bir durum söz konusudur, gereği elbette yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTELERİMİZDE EĞİTİM ÖĞRETİM, GENEL İTİBARİYLE AKSAMA OLMAKSIZIN SÜRMEKTE”
“Üniversitelerimizde eğitim öğretim, genel itibariyle aksama olmaksızın sürmekte” ifadelerini kullanan Saraç, şunları kaydetti:“Bunda üniversite yöneticilerimizin, sağduyu sahibi öğrencilerimizin ve emniyet güçlerimizin payı var. Şiddetin en fazla dışlanması gereken yerler üniversitelerdir. Öğrencilerimiz sahip oldukları dünya görüşlerini kol güçleri ile değil, eğitimlerini en iyi şekilde alarak sivil hayatta meşru bir zeminde entelektüel birikimleri ile savunmalılar. Geçen hafta ODTÜ rektörümüzle bir görüşme yapmış, iki arkadaşımızı yerinde inceleme yapmak üzere görevlendirmiştik. Arkadaşlarımız incelemelerini yaptılar, öğrencilerimiz ile görüştüler ve YÖK genel kuruluna bilgi sundular. Bunun üzerine olayları daha derinden incelemek ve takip etmek üzere üç kişilik bir komisyon oluşturulmasına karar verdik. ODTÜ büyük bir kampüs. Öğrencilerimizin sükûnet ve vakarla namazlarını kılabilecekleri yeterli sayıda yere ihtiyaçları var. Kampüsün büyüklüğü, ihtiyaçla orantılı birden fazla namaz kılmak için temiz, kullanışlı yeri zorunlu kılıyor. Bu ihtiyacın ODTÜ yönetiminin de farkında olduğunu düşünüyorum.”
“28 ARALIK 2015 TARİHİNDE ODTÜ REKTÖRÜ İLE TEKRAR YÖK DE BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK”
28 Aralık 2015 tarihinde ODTÜ rektörü ile tekrar YÖK de bir görüşme gerçekleştirdiklerini de bildiren Saraç, “Bir ay içinde bu konuda hangi somut adımlar atılabilir, bunları görüştük ve belirledik. Bunun dışında sayın rektör öğrencilerin maruz kaldığı şiddetin failleri ile ilgili de gereğinin yapılması konusunda hassasiyet göstereceklerini ifade ettiler. Şiddetin görüşü sorulmamalı, şiddete mazeret aranmamalı ve üniversitelerimizde yer bulmamalı. ODTÜ gibi bir bilim kurumunun bunu başarabileceğine inanıyorum” dedi.
dikGAZETE