USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Sancak'ın tek selatin camisini TİKA onaracak

Sırbistan'daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin Sjenica şehrinde Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Sultan tarafından yaptırılan tarihi cami TİKA tarafından restore edilecek. - Anadolu Ajansı

Sancak'ın tek selatin camisini TİKA onaracak
20-12-2016 13:47
Google News

SJENİCA - Medin Halilıvic - Talya Öztürk

Sırbistan'daki Boşnak nüfusun yoğun olduğu Sancak bölgesinin Sjenica şehrinde, Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Sultan tarafından yaptırılan cami, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) restore edilecek.

Bölgedeki "tek selatin camisi" olma özelliği taşıyan Valide Sultan Camisi'nin onarımı için gerekli izinlerin yerel makamlar tarafından onaylandığı bildirildi.

Sjenica şehrinin merkezinde, 1870 yılında inşa edildiği bilinen cami, Osmanlı'nın bölgedeki en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilmekle birlikte, mimari açıdan da değerli bir eser olarak gösteriliyor.

TİKA Belgrad Koordinatörü Mehmet Bayrak, 1989 yılında "kültür anıtı" olarak kabul edilen caminin, aslına uygun olarak restore edilmesi için TİKA desteğiyle restorasyon projesi hazırlatıldığını kaydetti.

Bayrak, caminin mevcut sorunlarının giderilerek korunması ve Sjenica şehrinin kültür turizmine kazandırılması için başlatılan projelendirme çalışmalarının tamamlandığını ifade ederek, caminin restorasyon izninin de yerel makamlar tarafından onaylandığını söyledi.

Üzerinde Sultan Abdülaziz'in söz sahibi olması dolayısıyla "ümmü'l-cihan" adıyla da anılan ve İstanbul'da da yaptırdığı birçok vakıf eseri bulunan Pertevniyal Sultan tarafından inşa ettirilen bu caminin bölgenin en önemli kültür miraslarından biri olduğuna işaret eden Bayrak, "Sultan ailesinin vakıflarından kalan bu önemli kültür varlığının restorasyon çalışmalarının 2017 yılı içinde başlatılması planlanıyor." ifadesini kullandı.

Valide Sultan Camisi

Şehrin sembolü haline gelen cami, beyaz taşla inşa edilmiş olup tek şerefeli ve tek minarelidir.

Caminin içi ise o dönemlerde "sultan rengi" olarak da nitelendirilen turkuaz rengine boyanmış olup 1980'li yıllardan itibaren birçok kez restore edilmiştir. Duvarlarında süsleme ve hat sanatı eserlerine rastlanmamaktadır.

İç mekan ahşap pencereler sayesinde oldukça aydınlıktır. Yapıldığı dönemden bugüne sadece mihrap, ahşap mahfil ve içeride bulunan ahşap sütunlar ulaşmıştır.

Etrafı duvarla çevrelenmiş genişçe bir avlu içerisinde yer alan cami, dikdörtgen planlıdır. Giriş cephesinde beş bölümlü son cemaat yeri bulunur. Altı ahşap direk ile beş bölüme ayrılan son cemaat yerinin üzeri ise beş ahşap kubbe ile örtülüdür.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ