USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Türkiye'nin Otomobili ile hakları bize ait bir otomobile kavuşacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, ön gösterimi yapılacak Türkiye'nin Otomobili ile fikri ve sınai mülkiyet hakları Türkiye'ye ait bir otomobile kavuşulacağını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Türkiye'nin Otomobili ile hakları bize ait bir otomobile kavuşacağız
26-12-2019 14:57
Google News

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yarın ön gösterimi yapılacak Türkiye'nin Otomobili ile fikri ve sınai mülkiyet hakları Türkiye'ye ait bir otomobile kavuÅŸulacağını belirterek, "Belki de 2023 hedeflerimizden ikisini, yani küresel markalara sahip olmayı ve deÄŸeri milyar doları aÅŸan Turcornlar ortaya çıkarmayı bu giriÅŸimle elde etmiÅŸ olacağız." dedi.

Küçük ve Orta Ölçekli Ä°ÅŸletmeleri GeliÅŸtirme ve Destekleme Ä°daresi (KOSGEB) 6. KOBÄ° ve GiriÅŸimcilik Ödülleri Töreni, KOSGEB BaÅŸkanlık Binası'nda gerçekleÅŸtirildi.

Varank, burada yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'deki iÅŸletmelerin yüzde 99'undan fazlasının KOBÄ° niteliÄŸinde olduÄŸunu söyledi.

KOBÄ°'lerin dış piyasalara açılmaları ve küresel rekabette güçlü olmalarının kalkınma hedeflerine ulaÅŸmadaki önemine iÅŸaret eden Varank, "Toplam istihdamın yüzde 78'ini ve toplam ihracatın yüzde 55'ini sırtlayan KOBÄ°'ler, iÅŸsizliÄŸin azaltılmasına, nitelikli eleman yetiÅŸtirilmesine ve üretim çeÅŸitliliÄŸinin artırılmasına önemli katkılar saÄŸlıyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Varank, KOSGEB'in 13 destek programıyla özel sektöre nefes aldırmaya devam ettiÄŸini belirterek, bu programların hem tasarım hem de uygulama aÅŸamasında KOBÄ°'lerin kabiliyetlerini geliÅŸtirmelerine imkan saÄŸladığını ifade etti.

Türkiye'nin Otomobili ile BiliÅŸim Vadisi'nin de resmi açılışı yapılacak

Türkiye'nin Otomobili'nin yarın ön gösteriminin yapılacağını dile getiren Varank, ÅŸöyle devam etti:

"Biliyorsunuz yarın ülkemiz için tarihi bir güne hep birlikte ÅŸahitlik edeceÄŸiz. CumhurbaÅŸkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan açıkladı. Kamuoyunda oldukça merakla beklenen Türkiye'nin Otomobili'nin yarın Gebze'de BiliÅŸim Vadisi'nde ön gösterimi yapılacak. Bu törenle ayrıca ülkemizin teknoloji üssü olacak BiliÅŸim Vadisi'nin resmi açılışını da gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Türkiye'nin Otomobili ile fikri ve sınai mülkiyet hakları bize ait bir otomobile kavuÅŸmuÅŸ olacağız. Belki de 2023 hedeflerimizden ikisini, yani küresel markalara sahip olmayı ve deÄŸeri milyar doları aÅŸan Turcornlar ortaya çıkarmayı bu giriÅŸimle elde etmiÅŸ olacağız. Ben ÅŸimdiden Türkiye'nin Otomobili'nin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

"70 bin girişimci adayı yetiştirdik"

Bakan Varank, göreve geldikten sonra GiriÅŸimciliÄŸi GeliÅŸtirme Destek Programı'nı devreye aldıklarına dikkati çekerek, "Sene başında uygulamaya baÅŸladığımız bu programla hem geleneksel hem de teknoloji tabanlı iÅŸlerde faaliyet gösteren iÅŸletmelere destek olduk. Program kapsamında uyguladığımız giriÅŸimcilik eÄŸitimlerinin tamamını dijital ortama aktararak e-Devlet üzerinden vatandaÅŸlarımızın hizmetine sunduk. 70 bin giriÅŸimci adayını burada yetiÅŸtirdik." dedi.

KOBÄ°'lerin dijital dönüÅŸümlerine yol göstermeye ve bu süreçteki ihtiyaçlarını karşılamaya da önem verdiklerini dile getiren Varank, bu yıl ilk kez çaÄŸrıya çıkılan KOBÄ°GEL programıyla, hem dijital teknolojileri geliÅŸtirmek hem de üretim süreçlerini dijitalleÅŸtirmek isteyen KOBÄ°'leri desteklediklerini bildirdi.

Bakan Varank, ilk çaÄŸrıda beklentinin üzerinde bir taleple karşılaÅŸtıklarını, gelecek yıl destek programı kapsamında yeni çaÄŸrılara çıkacaklarını ifade etti.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı

Varank, KOBÄ° RehberliÄŸi ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri Hakkında YönetmeliÄŸin de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdiÄŸini belirterek, böylece akredite rehber ve teknik danışmanların sahaya ineceÄŸini, KOBÄ°'lere yardımcı olacağını ve sistemin devreye girmesiyle ilk etapta 200 KOBÄ° rehberi ve 2 bin 400 teknik danışmanın sahada görev yapmaya baÅŸlayacağını dile getirdi.

KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı'na da değinen Varank, şu bilgileri verdi:

"Bu sene Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı uygulamaya baÅŸladık. Burada amacımız belirlediÄŸimiz odak sektörlerde ve öncelikli ürün gruplarında yerli ve milli üretimi gerçekleÅŸtirebilmek. Ä°lk olarak makine sektöründe çaÄŸrıya çıktık. Kesin baÅŸvuruları 31 Aralık'ta sonuçlandıracağız. Önümüzdeki sene ise farklı sektörlerde de çaÄŸrılara çıkarak bu vizyoner programı uygulamaya devam edeceÄŸiz. Programda daha küçük ölçekli, yani 10 milyon liranın altındaki yatırım projelerini KOSGEB'in KOBÄ° TEKNOYATIRIM Destek Programı ile destekleyeceÄŸiz. Programımız sürekli açık olacak ve KOBÄ°'lerimiz ihtiyaç duymaları halinde baÅŸvurabilecekler."

14 bin kadın girişimciye 252 milyon lira destek

Varank, KOBİ'lerin finansmana erişimini de kolaylaştırdıklarına işaret ederek, bu kapsamda bankalarla protokol yaptıklarını, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı'ndan yararlanan KOBİ'lerin 70 bin liraya kadar, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi kapsamında desteklenecek işletmelerin ise 500 bin liraya kadar kredi kullanmalarına imkan sağladıklarını anlattı.

Kadınların iÅŸ gücü piyasasında daha fazla yer alması için de çalıştıklarını ifade eden Varank, "Bu sene yaklaşık 14 bin kadın giriÅŸimciye 252 milyon lira destek saÄŸladık. 50 bin liralık finansman desteÄŸini, kadınlar, ÅŸehit yakınları, gaziler ve gençler için 70 bin liraya çıkardık." dedi.

Gençlerin giriÅŸimciliÄŸe yönelmelerinin önemine dikkati çeken Varank, gençlerin iÅŸ arayan olmanın deÄŸil, iÅŸveren olmanın peÅŸinden koÅŸmaları gerektiÄŸini söyledi.

"70 bin işletmeye yaklaşık 2,3 milyar lira kaynak aktardık"

Bu yıl KOSGEB bütçesinin tamamını KOBÄ°'lerin büyümesi için harcadıklarını vurgulayan Varank, ÅŸunları kaydetti:

"70 bin iÅŸletmeye yaklaşık 2,3 milyar lira kaynak aktardık. Gelecek yıl da aynı titizlikle KOBÄ°'lerimizin büyüme hayallerini teÅŸvik etmeye devam edeceÄŸiz. Kurumumuzun 2020 yılı yeni destek bütçesinde yaklaşık yüzde 9,5'lik artış oldu. Bu sayede yaklaşık 2 milyar liralık kaynağı KOBÄ°'lerimizin katma deÄŸerli projelerine aktaracağız. SunduÄŸumuz desteklerde, yeni giriÅŸimcileri ortaya çıkarmak ve mevcut KOBÄ°'lerin geliÅŸmesine katkı saÄŸlamak en temel önceliÄŸimiz olacak."

Varank, Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında Teknoloji ve Ä°novasyon ile Bölgesel Kalkınma fonlarını da kurduklarını belirterek, böylelikle 750 milyon liralık kaynağı teknolojiye, sanayiye, yeniliÄŸe ve inovasyona mobilize ettiklerini, KOBÄ°'lerin ve teknolojiyi odağına alan giriÅŸimlerin bu fonlardan en iyi ÅŸekilde faydalanmasını istediklerini ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi