USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sanal dünyanın polislerine siber eğitim

Siber suçlarla mücadele alanında çalışan emniyet görevlilerinin, alanında uzman kişilerden eğitim alabilmelerini sağlamak için Siber Akademi Projesi başlatıldı.

Sanal dünyanın polislerine siber eğitim
03-04-2019 18:02
Google News
Istanbul

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi iş birliğinde, Türk Polis Teşkilatı'nın 174. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Dijital Çağda Güvenliğin Dönüşümü ve Bir İç Güvenlik Aktörü Olarak Polis Sempozyumu düzenlendi.

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Polis Eğitim ve Kongre Merkezi'ndeki sempozyumun açılış konuşmasında, suç olgusunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.

Suç kavramının zamana ve toplumlara göre değişmekle birlikte tarih boyunca suç işleyeni cezalandırma ve suçu önleme gayretlerinin tartışıldığına değinen Çalışkan, suçun aydınlatılmasında kullanılan yöntemlerin zaman içerisinde toplumların ekonomik, kültürel ve bilimsel gelişimine paralel olarak yenilendiğini belirtti.

Çalışkan, tarihsel süreçte, suçu aydınlatma, suçluyu tespit etme konularında her ne kadar üst düzey gelişmeler sağlansa da suç önleme faaliyetlerinin para, zaman ve toplumsal düzen bakımından daha önemli olduğunu ortaya çıkardığını anlattı.

Geçmişte suç için öngörülen cezaların ağır ve fazla olmasının caydırıcı etki sağlayacağı inancının hakim olduğuna ancak bu durumun insanları suç işlemekten vazgeçirmediğine vurgu yapan Çalışkan, "Cezaların ağır olması insanları suç işlemekten vazgeçirmediği için proaktif tedbirler geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu alandaki faaliyetler de zaman içerisinde evrilerek somut bir suç önlemeye yönelik tedbirlerden ziyade, bireylerin suç işlemesinde etkili olabilecek sosyal, çevresel, kültürel ve ekonomik faktörlerin incelenmesi gerektiğini ortaya koymuştur." ifadesini kullandı.

"Siber Akademi isimli bir projemiz var"

Dünyadaki gelişim ve değişimlerin suç kavramını dijital mecraya taşıdığına dikkati çeken Çalışkan, şöyle konuştu:

"Dijital mecrada neredeyse her suç tipinin işlenebilmesi mümkün. Tabii polis olarak bizim de dijital ortamlarda suçu tespit etmemiz, dijital delilleri elde etmemiz ve şüpheliyi yakalamamız gerekiyor. Bu duruma gecikmeden ayak uydurmak adına İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak önemli adımlar atıyoruz. Örneğin, Siber Akademi isimli bir projemiz var. Amacımız sanal ortamdaki suç ve suçlularla mücadelede başta bilişim ve hukuk alanında tam donanımlı akademisyenler olmak üzere kamu ve özel sektörde kendini yetiştirmiş uzman yetkililerin bir araya getirilmesi ve bu alanda çalışan personelimize gerekli eğitimlerin verilmesidir. Sultanbeyli ilçemizde bu amaçla üç katlı bir eğitim merkezi oluşturduk."

Çalışkan, personelin bilgi ve birikimini güncel tutmak, artırmak, dünya ülkelerindeki meslektaşlarla yeni trend olaylarla ilgili görüş alışverişinde bulunmak ve iş birliğini uluslararası boyuta taşımak istediklerini kaydetti.

"Türk Polis Teşkilatı 174 yıldır bu topraklarda asayiş ve kamu düzeninin sağlanması için emeğiyle kanıyla canıyla var olmuştur." diyen Çalışkan, Türk polisinin gücünü milletinden aldığını, köklü devlet geleneği ve tecrübesini sahaya yansıtmayı bildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ