S&P, Yunanistan’ın euro bölgesinden ayrılması, Yunanistan’ın hem resmi hem de ticari borçlarında hemen hemen kesin bir olasılıkla temettüye düşmesine neden olacağını açıkladı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P); Yunanistan’ın euro bölgesinden (Avrupa Parasal Birliği) ayrılması, Yunanistan’ın hem resmi hem de ticari borçlarında hemen hemen kesin bir olasılıkla temerrütte düşmesine neden olacağını açıkladı. Açıklamada "Yine de Yunanistan’ın euro bölgesinden bugün tek başına çıkması (Grexit), 2012’deki grexit senaryosu ile kıyaslandığında, euro bölgesinin geri kalan üyeleri için daha az finansal riskler teşkil edecektir" denildi.
S&P, grexit senaryosunun diğer euro bölgesi ülkelerinin de çıkışına neden olması beklenmemekte olduğunu açıkladı. Çünkü euro bölgesindeki acil destek (kriz) yapılanmasının 2012 yılına kıyasla daha güçlü olduğu düşünülmekte olduğu, zira 2012 sonrasında avrupa para politikasını belirleyen kurumlar tarafından oluşturulan Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması, euro bölgesi üyelerini olası bir grexit sonrası oluşabilecek piyasa dalgalanmalara karşı destekleyebileceği kaydedildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; "İrlanda ve Portekiz’in ekonomilerinin yapısal yenilenme programlarının başarısı avrupa hükümetleri açısından benzeri destek programlarının devamı için bir teşvik unsurudur. Ayrıca, Yunanistan piyasalarının diğer bölge mali piyasalarıyla olan bağlantıları geçtiğimiz senelerde diğer piyasalar üstüne büyük stres yaratmayacak oranlara indirilmiştir. Uluslararası Ödeme Bankası (BIS) verilerine göre, Yunanistan bankalarının küresel finanstaki bankalara olan borcu 5 sene öncesinde 250 milyar dolar iken, 2011 senesi sonunda 126 milyar dolara, Eylül 2014’te ise 77 milyar dolara inmiştir.
Yunan Merkez Bankası’nın raporuna göre, aynı dönemde euro bölgesi bankalarının Yunanistan bankalarından alacakları daha da hızlı bir oranda azalmış ve de Aralık 2014 itibari ile euro bölgesi bankalarının toplam bilançolarının 0,2’sine inmiştir. Yunanistan hazinesi ve de diğer euro bölgesi üye ülkeleri hazine bonolarının getirileri arasındaki disparite, yatırımcıların olası bir domino etkisi riskini düşük olarak gördüklerini ima etmektedir.
Grexit’in euro bölgesindeki geri kalan 18 ülkeye getireceği mali yükün makul olacağı ve zamanla absorbe edileceği beklenmektedir. Bu nedenle Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkmasının (Grexit) bu ülkelerin reytinglerine önemli bir etkisinin olmayacağı beklenmektedir".
(İHA)