ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de 1815 yılında 2. Mahmut tarafından "Çiftlikat-ı Hümayun" adıyla kurulan ve 1984'ten bu yana Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Tarım İşletmesi, 2 asırlık tecrübesiyle pistlerin şampiyon taylarını yetiştiriyor.
Mahmudiye ilçesinde kurulu Anadolu Tarım İşletmesi 2 asırlık geçmişiyle Türk at yarışı tarihinin en önemli Arap atlarına ev sahiliği yaptı. Şimdilerde işletme, haralarındaki yarış tarihine adını altın harflerle yazdıran safkan Arap atlarıyla, geleceğin şampiyonlarını büyük bir titizlikle pistlere kazandırmak için çalışıyor.
İşletmenin Atçılık Şube Şefi Eren Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmenin bünyesinde 124 kısrak ve 12 aygırla Türk atçılığına hizmet verdiklerini söyledi.
"90 taydan 8 milyon liralık gelir bekliyoruz"Anadolu Tarım İşletmesinde 110 gebe kısrağın bulunduğunu ifade eden Karabulut, şöyle konuştu:
"Şimdiye kadar 14'ü erkek 29 tayımız oldu. Yıllık ortalama 100 tayımız oluyor. Yılda iki kez tay satışımız oluyor. Bunlardan biri Bursa Karacabey Tarım İşletmesinde yapılıyor. Burada koşu tayı İstanbul'da ise elit tayı satışı oluyor. Karacabey'de yıllık ortalama 70 baş koşu tayı, İstanbul Veli Efendi Hipodromunda da 15 baş 2 yaşında erkek tay satılıyor. Geçen yıl tay satışından 7 milyon lira gelir elde ettik. Bu yıl satmayı planladığımız 90 taydan 8 milyon liralık gelir bekliyoruz."
"Karaüzüm en yüksek gelir getiren Arap atlarından"
Karabulut, bu yıl satacakları tayların arasında şampiyon yarış atlarından Derhadır ve Karaüzüm'ün kardeşlerinin bulunduğunu kaydetti.
Satışı yapılacak 90 tay içinden yeni şampiyonlar beklediklerini dile getiren Karabulut, şöyle devam etti:
"Halihazırda koşan şampiyon taşlarımız var. İşletmemizce yetiştirilen Karaüzüm adlı Arap atı, bütün zamanların yarış atları arasında en yüksek gelir getiren Arap atlarından. Semend, Denizim, Serhantay gibi önemli taylarımız koşmaya devam ediyor. Kurumumuz şampiyonlar yetiştirdi, yetiştirmeye de devam edecek."