Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde, ışın tedavisi ve kemoterapi görmüş yumuşak doku kanseri olan bir hastanın idrar torbası başarılı bir şekilde alındı. Türkiye’deki ilk ameliyat, dünya literatüründe de ilk uygulama olarak tarihe geçti.
Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, robotlu cerrahi müdahale gibi başarılı ilklere bu defa da bir ilki ekledi. Üroloji uzmanı Prof.Dr. Öztuğ Adsan başkanlığında gerçekleşen ameliyatla 18 yaşındaki bir genç hayata bağlandı.
Prof. Dr. Öztuğ Adsan ve aynı zamanda Üroloji uzmanı olan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç.Dr. Hasan Salih Sağlam’ın ameliyat ekibiyle gerçekleştirdikleri cerrahi müdahale sonrası hasta, sağlığına kavuştu. İdrar torbası tamamen alınarak kanserden kurtulan gencin, idrar bağlantısı bağırsağına verildi.
3 yaşındayken idrar torbasında saptanan yumuşak doku kanseri (Rabdomyosarkom) nedeniyle ışın tedavisi ve kemoterapi tedavisi alan hasta, bu tedaviye yanıt veremeyince o dönemde idrar torbasının bir kısmı alınarak hasta sağlığına kavuşturuldu.
Ancak 15 yıl boyunca şikayeti olmayan hastanın yapılan kontrollerinde idrar torbasında yumuşak doku kanserinin tekrarladığı ortaya çıkınca tahliller yapıldığında tümörün idrar torbasının büyük bölümünü doldurduğu tespit edildi. Bunun üzerine Adsan ve ekibi bu kapsamda yapılan bir ilke imza atarak idrar torbasının tamamı aldıkları genci sağlığına kavuşturdu.
Işın tedavisi ve kemoterapi sonrası yumuşak doku kanseri nedeniyle idrar torbası alınan hasta, bu ameliyatla hem sağlığına kavuştu hem de bu özellikte Türkiye’deki ilk ameliyat, dünya literatüründe de ilk uygulama olarak tarihe geçti.