USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Sakal-ı Şerif bohçalarını Osmanlı motifleriyle işledi

Konya'da geleneksel "sim sırma" sanatını sürdüren Nur Dikilitaş, 6 kişilik ekibiyle Mescid-i Nebevi'deki Kutsal Emanetler için Sakal-ı Şerif bohçası ve Bilecik'teki Şeyh Edebali Türbesi'ne sanduka örtüsü yaptı. - Anadolu Ajansı

Sakal-ı Şerif bohçalarını Osmanlı motifleriyle işledi
15-06-2017 16:42
Google News

KONYA - Savaş Güler

Konya'da sim sırma ve dival işleme sanatkarı Nur Dikilitaş, 6 kişilik ekibiyle Mescid-i Nebevi'deki Kutsal Emanetler için Sakal-ı Şerif bohçası ve Bilecik'teki Şeyh Edebali Türbesi'ne sanduka örtüsü işledi.

Geçmişi Selçuklular dönemine kadar uzanan, Osmanlı padişahlarından Çelebi Mehmed'in eşi Emine Hatun ve Fatih Sultan Mehmed'in eşi Sitt-i Mükrime Hatun'un çeyizlerini de süsleyen "sim sırma" sanatını devam ettiren Dikilitaş, yurt içi ve yurt dışından gelen siparişler üzerine önemli eserlere imza atıyor.

Hobi olarak başladığı sanatını, aldığı eğitimle geliştiren Dikilitaş, eserlerinde Selçuklu ve Osmanlı motifleri kullanıyor.

"Dolmabahçe Sarayı'nda sergilenmeye değer"

Dikilitaş, daha önce de padişah tuğraları koleksiyonu yaptığını, bu koleksiyonun Dolmabahçe Sarayı'nda sergilenmeye değer bulunduğunu söyledi.

Çalışmalarını genellikle hat yazısı ve motifler ile hazırladığını ifade eden Dikilitaş, "Mescid-i Nebevi'de bulunan Kutsal Emanetlere üç tane Sakal-ı Şerif bohçası hazırladım. Bu bohçaların süslemesini, Osmanlı döneminde kullanılan gül motiflerinden esinlenerek yaptım. Aynı zamanda Bilecik'teki Şeyh Edebali Hazretlerinin sanduka örtüsünü de ekibimizle birlikte hilal ve yıldız süslemeleriyle yaptık." dedi.

"Motiflerin hepsinin bir hikayesi var"

Geleneksel "sim sırma" sanatına hobi olarak başladığını belirten Dikilitaş, şöyle devam etti:

"Sanatı öğrendikten bir süre sonra, eğitimini alarak profesyonel olmaya karar verdim. Konya Olgunlaşma Enstitüsündeki eğitimin ardından Ankara Olgunlaşma Enstitüsünde iki yıl daha eğitim aldım. Şimdi 5 yıldır profesyonel olarak bu işi yapıyorum. Hazırladığım motiflerin hepsinin bir hikayesi var. Selçuklu ve Osmanlı döneminde kullanılan motiflerden esinleniyorum. Örneğin bir antikacıda gördüğüm Sultan Abdülaziz'in mendilindeki arma beni çok etkiledi ve bunu işlemeye aldım. Çok da güzel yerlerde değer bulduğuna inanıyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ