USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Sahibinin yanına kimseyi yaklaştırmıyor

Mersin’in Silifke ilçesinde kuş sevdalısı Ali Mavili’nin yaralı olarak bulup tedavi ettiği pelikan arasındaki dostluk görenleri kıskandırıyor. "Turan" adı verilen pelikan, kıskançlığı yüzünden Mavili’ye kimseleri yaklaştırmıyor.Barındırdığı...

Sahibinin yanına kimseyi yaklaştırmıyor
10-02-2016 14:05
Google News
Mersin’in Silifke ilçesinde kuş sevdalısı Ali Mavili’nin yaralı olarak bulup tedavi ettiği pelikan arasındaki dostluk görenleri kıskandırıyor. "Turan" adı verilen pelikan, kıskançlığı yüzünden Mavili’ye kimseleri yaklaştırmıyor.
Barındırdığı 332 kuş türü ile Türkiye’nin sayılı sulak alanlarından Göksu Deltası’nda yaşayan Ali Mavili, yaralı olarak bulduğu Pelikan’ı tedavi etti. Kuş sevdalısı Mavili, sakat kalan göçmen kuşların gönüllü veterinerliğini yapıyor.
Kimsenin sahip çıkmadığı ayağı, kanadı kırılan leylek, pelikan, flamingo gibi göçmen kuşları tedavi eden Ali Mavili çevresinde kuş doktoru olarak biliniyor. Asıl işi bu olmamasına rağmen çevreyi ve kuşları sevmesi onu zamanla kuş doktoru haline getirmiş.
Tedavi ettiği kuşların sayısını hatırlamıyor Ali Mavili. Yaralı olarak bulduğu pelikana "Turan" ismini veren Mavili ile pelikan arasındaki dostluk kıskandıracak cinsten. Evinin önünde bulunan havuz kenarında yaşan pelikan Turan’ın özellikle balığı çok sevdiğini söyleyen Ali Mavili, Turan’ın tedavisinin ardından yanından ayrılmadığını söyledi.
10 bin kilometre karelik alana sahip Göksu Deltası içinde şehirden uzak bir hayat süren Ali Mavili, “Hayvanların her türlü kırığını tedavi etmeyi öğrendim. Veterinerlerin yapamadığı bazı kırıkları ben tedavi ediyorum. Bütün hayvanlarımı kendim tedavi ederim” dedi.
Geçimini deltada balıkçılık ve hayvancılık yaparak sağlayan Ali Mavili, çok mecbur kalmazsa Silifke’ye gitmiyor. Ali Mavili’nin tedavi ettiği kuşlar ile yaşadıkları ise farklı. Yıllar önce tedavi ettiği ismi "Peri" olan leyleğinin yanından ayrılmadığını anlatan Ali Mavili, “Bir baktım Peri ortalardan kayboldu. Bir süre sonra bir baktım ki Peri yanında 10 leylekle beraber misafirliğe gelmiş. Havuzda ne kadar balık varsa yediler” şeklinde konuştu.
Son olarak bir yol kenarında yerde yatarken bulduğu pelikanı evine getiren Ali Mavili onunda tedavisine başladı.
Kendi imkanlarıyla aldığı ilaçlarla pelikanı tedavi eden Ali Mavili, “Bir gün yol kenarında pelikanı hareketsiz olarak yerde yatarken gördüm. Hemen pelikanı alıp eve geldim. Kanatlarının altından iki avuç dolusu kurt temizledim. Eve getirerek tedavisine başladım. Yaklaşık 2 ay boyunca pelikana baktım. Şimdilerde çok daha iyi gözüküyor. Tabi bu süreç zarfında pelikana Turan ismini verdim. İkimiz arasında inanılmaz diyaloglar oluştu. O beni ben onu görmeden duramıyoruz. Beni herkesten kıskanır. İkimiz bir araya geldiğimizde bir başkasının kesinlikle aramıza girmesine izin vermez. Tedavisi tamamlandıktan sonra tekrardan doğal hayata bırakacağım” dedi.
Çok sayıda göçmen kuşun yanında soyu tükenme tehlikesi altında olan kuşları barındıran Göksu Deltası’nın gönüllü bekçiliğine de yapan Ali Mavili, deltayı görmeye gelen turistlere de rehberlik yapıyor.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ