USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Sabancı Üniversitesinde mezuniyet töreni

Sabancı Üniversitesinden doktora, yüksek lisans ve lisans programlarından toplam 30 ülkeden yaklaşık 900 öğrenci mezun oldu.

Sabancı Üniversitesinde mezuniyet töreni
02-07-2017 16:21
Google News

İSTANBUL

Sabancı Üniversitesi, gerçekleştirilen mezuniyet töreniyle, lisansüstünde 18. dönem, lisans programlarında da 15. dönem mezunlarını verdi.

Sabancı Üniversitesi açıklamasına göre, doktora, yüksek lisans ve lisans olmak üzere toplam 30 ülkeden yaklaşık 900 öğrenci, diplomalarını, üniversitenin Tuzla’daki kampüsünde gerçekleşen ve yaklaşık 6 binin üzerinde kişinin katıldığı törenle aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Bundan sonraki yaşamınız için önemli bir dönüm noktasındasınız. Çalıştınız ve başardınız; önemli bir aşamayı tamamladınız. Şimdi yeni döneme başlıyorsunuz. Hepinizin başarılı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Başarı için hem yetenekli hem de yetkinlik sahibi ve donanımlı olmanın işin başlangıcı olduğunu ama şansın da gerekli olduğunu belirten Sabancı, "Talih hazırlığını yapmış zihinleri tercih eder” sözünü hatırlatarak, Sabancı Üniversitesi mezunlarının zihnen hazır olduklarını kaydetti.

Sabancı, yaşadığımız dönemde bir yanda yapay zekadan robotlara bilim ve teknolojinin yarattığı dönüştürücü etkiler her alanda hissedilirken, öte yandan da bu gelişmelerin sonucunda insan ömrünün uzadığını belirtti.

Bu nedenle mezunların önceki kuşaklardan daha uzun dönemli planlar yapmaları gerektiğini vurgulayan Sabancı, "Başta bilgi ve yetkinlik olmak üzere sahip olduğunuz tüm kaynakları sürekli geliştirmeniz ve 100 yıllık bir yaşama göre planlamanız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Tarım toplumunda insanın, anne babasından öğrendikleriyle ömrünü geçirebildiğini, sanayi toplumunda bir insan üniversitede öğrendiği bilgilerle bir şirkete girip, buradan emekli olabildiğini belirten Sabancı, bugün hiçbir okulda öğrenilen bilginin, kimseye bir ömür boyu yetmediğinin altını çizdi.

Sabancı, okullarda edinilen bilgi ve yetkinlikler iş hayatı için ancak bir temel olabildiğini, mezunların yolunun ileride Sabancı Üniversitesi’ne tekrar düşeceğine inandığını belirterek, mezunların ortalama 50-55 yıl sürecek iş hayatlarında 2-3, belki de daha fazla kariyer yapacaklarını, bütün bunlar üst üste konulduğunda, mezunlara aktarılacak herhangi bir deneyim ya da tavsiye için henüz gerekli birikimin olmadığını bildirdi.

 "Başarılı insanların değişmez ortak noktası, dünyaya bakış açılarıdır"

Güler Sabancı, başarılı insanların değişmez ortak noktasının dünyaya bakış açıları olduğunu belirterek, "Akıl almaları, sormaları, sorgulamaları, araştırmaları, ön yargısız yaklaşımları, yapıcı ve çözüm odaklı olmaları, kaynaklarını iyi planlamaları; yani, sonuca ulaşmak için odaklanmaları, başarılı insanları ayırt eden temel özellikler” dedi. “En önemlisi, başarılı insanlar kendilerine verilen imkan ve yetenekleri sürekli geliştirmeye odaklıdır." diye konuştu.

Sabancı Üniversitesinde öğrencilerin gelişim odaklı bir zihniyetle donanmalarını hedeflediklerinin altını çizen Sabancı, öğrencilerin bu kurumda sadece bir bilimin ve bir mesleğin öğrenimini görmediklerini, insan hakları, eşitlik ve hukukun üstünlüğü gibi değişmeyen evrensel değerleri olan, sağduyu sahibi, bilginin gücüne inanan, bilinçli, vicdanlı, duygularını yönetebilen kişiler olarak yetiştirildiklerini belirtti.

Sabancı, "Yapay zekanın, iş ve çalışma hayatını değiştireceğini ve toplumsal dengeleri kökten sarsacağını bugünden görebiliyoruz. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde bugün bildiğimiz anlamda birçok iş ve meslek, robotlar tarafından yapılacağını öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

İnsanı robotlardan ayıranın, duygularının varlığı olduğunu belirten Sabancı, diğer canlılardan insanı ayıran en önemli unsurun da duygularının farkındalığı ve duygularını yönetme becerisi olduğunu belirterek, bu nedenle herhangi bir robot ya da yapay zekanın insan bilincinin yerine geçemediğini söyledi.

Sabancı, "İnsanlar, paralarını nasıl kazandıklarıyla değil, nasıl harcadıklarıyla hatırlanırlar...." dedi.

Güler Sabancı, şunları kaydetti:

"Sizi bekleyen yeni toplumsal düzende, duygularınıza önem vermeli ve yönetimine özen göstermeli, emek vermelisiniz. Duygularınızı düşünce ve muhakemenizin ayrılmaz bir parçası kılmalısınız. Sahip olduğunuz bilinç ve vicdan en önemli rekabet avantajlarınız olacak. Bu noktada benim size tavsiyem, hangi işi yaparsanız yapın severek ve isteyerek yapmalısınız. Başarı ölçünüz ise, sadece para kazanmak olmamalıdır. Bunun için, yaptığınız işin kendinden daha fazla bir amacı olmalı. Para, elbette önemlidir; insanın konforlu bir hayat yaşamak istemesi de en doğal hakkıdır, ama bunların hiç biri bir insanın hayattaki başarısının ölçütü değildir. İnsanlar paralarını nasıl kazandıklarıyla değil nasıl harcadıklarıyla hatırlanırlar. Sizleri bu okuldan uğurlarken, işte bu fikri aklınızda tutmanızı istiyorum; gerçek zenginlik, gerçek başarı başkalarının hayatlarında yarattığımız olumlu etkidir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ