USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Rusya Yahudileri Kongresi Başkan Yardımcısı Zaharyayev, 50. Yaş günü jübilesini coşkuyla kutladı

Rusya Yahudileri Kongresi Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Dağ Yahudileri Yardım Vakfı "STMEGI" Başkanı Zaharyayev, 50. Yaş günü jübilesini coşkuyla kutladı

Rusya Yahudileri Kongresi Başkan Yardımcısı Zaharyayev, 50. Yaş günü jübilesini coşkuyla kutladı
07-07-2021 20:58
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Dağ Yahudileri Yardım Vakfı "STMEGI" Başkanı German Zaharyayev, 50. Yaş günü jübilesini coşkuyla kutladı. Dünya Yahudi lobisinin önemli isimlerinden biri olan Zaharyayev, doğduğu Azerbaycan'ın uluslararası tanıtımlarında da önemli rol oynamakta. Bu arada Zaharyayev, Türkiye ile ilişkilere de önem vermekte.

STMEGİ Vakfı'ndan yapılan açıklamada, German Zaharyayev'in sadece Azerbaycan'da değil, tüm dünyada, nüfusunun çoğunluğunun Dağ Yahudilerinden oluştuğu benzersiz bir yer olan Krasnaya Sloboda'da (Azerbaycan'ın kuzeyindeki Guba bölgesi) doğduğu ve büyüdüğü vurgulandı. Açıklamada, bu kasabada Kafkasya'ya yerleşen İranlı Yahudilerin soyundan gelenlerin yüzyıllarca yaşadıkları, inançlarını, geleneklerini ve ana dillerini korudukları ifade edildi. Açıklamaya göre, Dağ Yahudilerinin gururunu ve desteğini oluşturan kültürel, bilimsel ve iş dünyası şahsiyetlerinden biri de Zaharyayev. 

GENÇ YAŞLARINDA MOSKOVA'YI FETHETTİ 

Büyük bir ailenin çocuğu olan Zaharyayev'in (iki kız kardeşi ve altı erkek kardeşi var) Rusya'nın başkenti Moskova'yı fethettiği,  üniversiteden mezun olduktsan sonra, akademisyenlik tezini savunduğu, ardından kendi işini kurararak Moskova ve St.Petersburg iş dünyasının un en ünlü insanlardan biri olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, Zaharyayev, 20 yıl önce kurduğu STMEGI Vakfı sayesinde (Zaharyayev kardeşlerinin adlarının ilk harflerinden bir kısaltma) daha da tanınarak sosyal toplum hayatında önemli ve faydalı projelere imza atmaya başladı.

Açıklamada, "German babasını erken kaybetti. Zaharyayev ailesinin reisi, oğlu sadece yedi yaşındayken 38 yaşında çok genç vefat etti. Anne Teylo Izroevna çocukları büyütmek için yalnızdı" denildi. 

BABASI DA GAZETECİYDİ

Babası Raşbil Zaharyeyev'in Azerbaycan'da gazeteci olarak görev yaptığı ve sevilen, saygıdeğer bir insan olduğu da vurgulandı. 

Babasından ilham alan Zaharyayev'in 10 yıl önce, ilk Yahudi medya ve bilgi portalı STMEGI'nin kurduğu ve sitenin kendisine ek olarak, bir İnternet televizyonu faaliyet gösterdiği da kaydedildi. Açıklamada, "Dünyadaki Dağ Yahudi toplumunun yaşamını kapsayan ve Rusya, İsrail, Azerbaycan, ABD ve Kanada'da ofisleri bulunan Birinci Yahudi Kanalı STMEGI-TV. Kanal, dünyanın her köşesindeki olayları kapsayan günlük haberler yayınlıyor. Fakat  Zaharyayev'in televizyonu, İsrail'in Rusça konuşan topluluğundaki önemli olaylara özel önem veriyor. Kanalın popülaritesi yıldan yıla hızla artıyor, abone sayısı etkileyici" ifadeleri kullanıldı.

STMEGI Vakfı'nın medya grubu ayrıca Rusya, İsrail, Azerbaycan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde gazete ve dergiler de yayınlamakta.

Zaharyeyev'in eğitim alanında da ciddi çalışmalara imza attığı vurgulanırken, Yahudi halkının tarihine ilişkin önemli çalışmalara ciddi katkı sağladığı ifade edildi. Örnek olarak, 26. İyar - Kurtuluş ve Kurtuluş Günü. 7 yıl önce, Zaharyayev'in girişimleriyle, İsrail, Rusya ve Avrupa ülkelerinin önde gelen Yahudi din temsilcileri, Yahudi kronolojisine göre İyar 5705 ayının 26'sını kabul etme talebine yeşil ışık yaktı: Böylece 9 Mayıs 1945, Yahudiler için de kutsal bayrama dönüştü. Açıklamada, "9 Mayıs, Sovyetler'in Nazileri yendiği Zafer Bayramı olarak kutlanmakta. Böylece Mayıs 2014'te, dünyadaki Yahudi toplulukları ilk kez resmi olarak 26 İyar'ı Yahudi dini takvimi için yeni bir tarih olarak kutladılar. Ve dört yıl sonra, 7 Mayıs 2018'de Knesset, İsrail'de resmi olarak kutlanan tarihler listesine Kurtuluş ve Kurtuluş Günü'nü dahil etti." denildi. 

DOSTLUK MADALYASI İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

Bugün 50. Yaş Günü jübilesini (7 Temmuz) kutlayan Zaharyayev'in iş dünyasında da ciddi çalışmalara imza attığı vurgulandı. Açıklamada, "Moskova bölgesinin tarımsal-sanayi kompleksinde, yaşadığı ülkenin başkentinin inşasında ve iyileştirilmesinde, modern Rusya'da yaşayan halkların yakınlaşması ve etkileşiminde. G.R. Zaharyayev'e yüksek bir Rus ödülü, Dostluk Madalyası verilmesi boşuna değil." ifadeleri yer aldı.

Dünyanın bir çok ülkesinde Zaharyayev'in yaptığı çalışmaların takdirle karşılandığına işaret eden açıklamada, "Ve doğduğu Guba'da, Azerbaycan Kızıl Sloboda'sında, "küçük vatanında" Zaharyayev, tarihi sinagogun yeniden inşasında ve dünyanın ilk dağ Yahudileri müzesinin yaratılmasında aktif rol aldı. Bu nedenle, STMEGI vakfı ve Dağ Yahudisi kökenli God Semyonoviç Nisanov ve Zarah Binsionoviç Iliyev gibi önde gelen Rus girişimcileri, anavatanlarında nesiller, gelenekler ve zamanlar arasındaki bağı asla zayıflatmayacak bir şey yarattılar." diye faaliyetlerin önemine dikkat çekildi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ