MOSKOVA - ÖZEL
Rusya Federasyon Ticaret ve Sanayi Odası (TPP RF) Başkanı Sergey Katırin, “Türkiye ile işbirliğinin yatırım bileşeni Rus girişimciler açısından özel bir önem taşıyor" dedi.
Rusya'nın başkenti Moskova'da 4. Uluslararası Rus-Türk İş Dünyası Forumu yapıldı. "Rusya-Türkiye: Yatırım ve endüstriyel işbirliğinin geliştirilmesi" konulu forum, Rusya-Türk Diyalog Derneği tarafından organize edildi.
Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TPP RF) gerçekleşen foruma, Rus yetkililer, Rus, Türk iş dünyası temsilcileri, Oda yetkilileri ve gazeteciler katıldı.
Genel kurul oturumunun moderatörlüğünü Rusya-Türk Diyalog Derneği Başkan Yardımcısı Mariya Suvorovskaya yaptı. Suvorovskaya, Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin son yıllarda kıskanılacak büyüme gösterdiğini kaydederek, Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret cirosu aynı zamanda Türk Lira'daki Rus federasyonuna ihracatın yaklaşık yüzde 400 arttığını ve Rusya'dan ithalat (lira olarak) – %150 oranında arttığını belirtti. Suvorovskaya, "Rusya-Türkiye ilişkilerinin derinleşmesi ve gelişmesi, mal ithalatı ve ihracatından ortak yatırım projelerinin uygulanmasına geçiş ve endüstriyel işbirliğinin genişletilmesi yönünde mantıklı bir adım" dedi.
Suvorovskaya, daha sonra TPP RF Başkanı Katırin'in forum katılımcılarına hitaben konuşmasını okudu. Katırin mesajında, "Mevcut şartlarda Türkiye ile işbirliğinin yatırım bileşeni yerli girişimciler açısından özel bir önem taşıyor. Son yıllarda enerji ve altyapı, inşaat ve turizm alanları da dahil olmak üzere çok sayıda ortak proje hayata geçirildi. Teknolojik gelişme, tıp, dijital çözümler ve güvenlik alanında diğer etkileşim alanlarının da geliştirilmesi önemli” dedi.
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Alanında Uluslararası İşbirliği ve Lisanslama Dairesi Müdür Yardımcısı Artur Galiullin de hoş geldin konuşmasıyla dinleyicilere seslendi. Yaptırımlara ve kısıtlamalara rağmen Rusya ekonomisinin 2023'te yüzde 3,6 büyüdüğünü ve bunun dünya ortalama GSYİH büyüme oranını aştığını kaydetti. Bakanlık yetkilisi, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, dış ticaret faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan ulusal “Uluslararası İşbirliği ve İhracat” projesini yürütmeye devam ediyor. Yabancı yatırımcılar için yeni endüstriyel varlık noktalarının yaratılması da dahil olmak üzere, bu çerçevede yeni programlar başlatacağız. Türkiye’yi de sanayi iş birliğinin geliştirilmesinde öncelikli alanlardan biri olarak görüyoruz” dedi.
Rusya Federasyonu'nun Türkiye Ticaret Mümessilliği Ticaret Temsilcisi Yardımcısı Nikita Zagorodnyuk da konuşmasında, Rusya ile Türkiye arasında ödemelerin yapılmasında yaşanan mevcut zorluklara rağmen ülkeler arasında geniş bir diyalog alanının oluşturulduğunu kaydetti. Zagorodnyuk ,"Ortaklığın derinleştirilmesine hem iş dünyasından temsilciler hem de Türk hükümeti çevrelerinden gözle görülür bir ilgi var dedi ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın yakında St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'na yapacağı ziyarete değindi.
Zagorodnyuk ,"Bu, ilişkilerin gelişmesi açısından iyi beklentilere işaret eden önemli bir olaydır ve bugünkü olay bu yolda atılan önemli adımlardan biridir" dedi.
Rusya-Türk Diyalog Derneği Başkanı ve Rusya Sanayicileri ve Girişimciler Birliği Rusya-Türk Çalışma Grubu Başkanı Arsen Ayupov ise, konuşmasında Rusya-Türkiye ilişkilerindeki en önemli eğilimlere dikkat çekti.
Ayupov, “Rus şirketlerinin Türk bankalarındaki hesaplarının kapatılmasının getirdiği olumsuzluklara ve Türk iş dünyasının Rusya ile etkileşim nedeniyle ikincil yaptırımlara tabi olmasına rağmen, Türk iş dünyasının yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu görüyoruz; Üstelik Türk firmaları Rusya'da sadece ekipman tedarikçisi veya inşaat müteahhidi olarak ilişkilerini geliştirmek değil, aynı zamanda yatırımcı olarak da ülkemize gelmek istiyor. Ancak ikincil yaptırım riski nedeniyle herkes bunu açıkça açıklamaya hazır değil. Bu arka plana karşı, gayri resmi bağlantılar ve gayri resmi ilişkiler kurmanın önemi özellikle artıyor. Bugün düzenlediğimiz forumun da bu tür temasların gelişmesine katkı sağlayacağını umuyorum.” dedi.
Rusya Federal Gümrük Servisi FTS temsilcisi, Rusya Federal Gümrük Servisi Gümrükleme ve Gümrük Kontrolü Ana Müdürlüğü işleme ve nihai gümrük rejimleri dairesi başkanı Aleksandr Stupnikov da, FTS'nin, dış ticaret faaliyetlerinde iyi niyetli katılımcılar için gümrük prosedürlerini basitleştirmeye yönelik birçok proje hayata geçirdiğini kaydetti. Stupnikov, "Türkiye ile karşılıklı tanıma konusunda müzakere aşamasındayız ve böyle bir anlaşmanın imzalanacağını umuyoruz, çünkü bu kurum bize süreçleri önemli ölçüde otomatikleştirmemize ve gümrük işlemleri sırasındaki yükü önemli ölçüde azaltmamıza olanak tanıyor" dedi.
Rusya-Türk Diyalog Derneği Gözlemci Konseyi üyesi ve vMind Joint Venture Genel Müdürü Yasin Taha Celiloğlu da, konuşmasında bilişim ve fintech endüstrilerinde Rusya-Türk iş ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik beklenti ve perspektiflere dikkat çekti.
Rusya İhracat Merkezi uluslararası kalkınma (Afrika ve Orta Doğu) proje yöneticisi Pavel Şibilov, hükümetin ihracatçıları desteklemeye yönelik önlemleri hakkında konuştu.
Türkiye serbest bölge (DESBAŞ) Genel Müdürü Hakan Ceylan da, kendi kurumlarla ilgili çalışmalarını anlatarak, Rusya ile işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.
Forum katılımcıları, bugün ortaya çıkan zorluklara rağmen, her iki ülkenin endüstriyel işbirliğinin geliştirilmesi ve gelecek vaat eden yatırım projelerinin uygulanmasına yönelik karşılıklı ilginin, gelecekte ekonomilerin kalkınmasına katkıda bulunacak en cesur fikirlerin hayata geçirilmesini mümkün kılacağı konusunda fikir birliğine vardı.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com