MOSKOVA - ÖZEL
Rusya Tahıl Birliği Başkanı Arkadiy Zloçevskiy, rekabetçi olmayan fiyatlar nedeniyle Türkiye ve Mısır gibi Rusya tahılını düzenli alıcıların Rus ürününe olan ilgisini kaybettiğini öne sürdü.
Rusya'nın en çok okunan günlük gazetelerinden Moskovski Komsomolets'e konuşan Zloçovskiy, tarım pazarında şu anda neler olduğunu ve yakın gelecekte neler beklenebileceğini anlattı.
Uzman, "İhracat neden azalıyor? Tarım Bakanlığı, tahılın ton başına 270 doların altına satılmaması yönünde söylenmemiş bir emir verdi. Bu tutum, ihalelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına ve imzalanmış sözleşmelerin iptal edilmesine yol açtı. Bu da ihracatı azaltıyor. Örneğin Rus şirketlerinden birinin ithalat alıcısıyla 450 bin tonluk sözleşmesi feshedildi. Bu iyi bir hacimdi ancak kontrol edildikten sonra sözleşmedeki fiyatın ton başına 270$'ın altında olduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak Tarım Bakanlığı'nın emriyle bu sözleşme iptal edildi: Tahıl satılmadı, hiçbir şey kazanılmadı." dedi.
"Ayrıca Cezayir ve Mısır'da birçok ihaleyi kaybettik" diyen Rusya Tahıl Birliği Başkanı, "Çünkü tüm Rus şirketlerinin ton başına kesin olarak 270$'lık bir fiyatı vardı. Diğer tedarikçiler doğal olarak daha ucuza satıyorlardı. Düzenli müşterilerimiz zaten diğer satıcılara geçiş yapıyor. Mısır daha az satın almaya başladı, Türkiye de. İran şimdilik direniyor. Ve rekabetçi fiyatlara yöneliyorlar: Bazıları Fransa'ya, bazıları Avustralya'ya. Ama Tarım Bakanlığı'na hakkını vermek lazım, yaşananları değerlendirince ihracatta 270 dolarlık fiyat limitini kaldırmış gibi göründü. Ancak satış tempomuzu zaten kaybettik ve müşterilerimiz kısmen başka satıcılara yöneldi." kaydetti.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com