MOSKOVA - ÖZEL
Moskova’da, Rusya Şark Devlet Müzesi'nde "Solmayan Bahçe. 16.-19. Yüzyıl Osmanlı Seramikleri" başlıklı bir sergi düzenlendi.
Müzeden yapılan açıklamada, “Serginin, 16.-19. yüzyıl Osmanlı Türkiyesi'nin boyalı seramiklerini konu" ettiği vurgulandı.
Müze açıklamasında, "Sergide, müzenin koleksiyonundan 50'den fazla eser yer aldı. Farklı Küçük Asya merkezlerinden boyalı toprak eşyalar, Osmanlı'nın son dönemine ait cilalı metropolitan ve taşra seramikleri, oymalar, yaldız ve gümüş aplikler ile süslenmiş, ayrıca 16-17. Yüzyılların değerli kumaşları sergiyi tamamlıyor ve 19. yüzyıl Anadolu halıları sergileniyor” bilgisi verildi.
OSMANLI SÜSLEME SANATININ TEMELİ…
Müze, 16. yüzyılın ortalarında, devasa ve güçlü bir imparatorluk ortamında Türk sanatında yeni bir sanatsal tarzın doğuşuna işaret eden değişikliklerin olduğu da kaydedilerek, şunlar vurgulandı:
"Çiçek desenleri, laleler, karanfiller, güller, sümbüller, nergisler ve krizantemler, erik ve şeftali çiçekleri, klasik Osmanlı süsleme dilinin temeli haline geldi. Benzersiz bir şekilde."
ORGANİZATÖR KULLANDA: OSMANLI’NIN EN PARLAK DÖNEMLERİ…
Serginin organizatörlerinden Rus tarihçi Mariya Kullanda, "Sergileme iki salona ayrılıyor; İlk salon 16.-17. yüzyıllardan, Osmanlı devletinin en parlak dönemleri, Osmanlı sanatı, ünlü Osmanlı çiçek tarzının yaratıldığı, daha sonra kumaş, seramik ve farklı sanat türlerinde kendini gösterdi. İkinci oda, özellikle 19. yüzyıldan kalma geç Osmanlı dönemine adanmıştır. Koleksiyon bazında bunun nasıl mümkün olduğunu, ne gibi değişimlerin olduğunu göstermeye çalıştık. Hem Avrupa etkisi hem de halk sanatı ve tüm bunların seramik üretimine nasıl yansıdığını" dedi.
Bu arada, Rus Vestnik Kavkaza (VK) haber ajansı da sergiye sponsor oldu.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com