USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Rusya’dan Türkiye'ye ithalat yüzde 20 düştü

Rusya’dan Türkiye'ye ürün ithalatının yüzde 20 oranıda düştüğü kaydedildi

Rusya’dan Türkiye'ye ithalat yüzde 20 düştü
05-08-2024 16:06
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Türkiye'ye ürün ithalatı neredeyse yüzde 20 düştü.

Konuyla ilgili haber Rus resmi Ria Novosti haber ajansında yer aldı. Ajansın haberine göre, Türkiye'nin ana ortakları ülkeye yapılan mal tedarikini neredeyse yüzde 20 oranında azalttı. İthalat, kur riski, yüksek enflasyon ve Rusya'nın doğalgaz arzının azalması nedeniyle düştü.

RIA Novosti'nin açık istatistik verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaya göre, mayıs ayıyla karşılaştırıldığında haziran ayında ithalat yüzde 8,8 düştü. En fazla düşüş gösteren ülke ise 835 milyon dolar ile Rusya oldu. İthalattaki düşüşte ise 714 milyon dolar ile İtalya ve 481 milyon dolar ile Çin yer aldı.

Uzman görüşü…

Ajansa konuşan ACRA ülke ve bölgesel derecelendirme grubu yöneticisi Jannur Aşigali, ithalattaki azalmanın geçen yılın haziran ayına göre önemsiz göründüğünü kaydetti.

Uzman, “Aslında Mayıs 2024'e göre Haziran ayında Türk dış ticareti (sadece ithalat değil, ihracat da) keskin bir düşüş gösterdi. Ancak geçen yılın haziran ayıyla karşılaştırıldığında ithalattaki düşüş sadece yüzde 4, ihracattaki düşüş ise yüzde 8 oldu” dedi.

Kommersant gazetesi yorumu…

Bu arada Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant da, "Bu yılın Mayıs ayında Türkiye'de enflasyonun 2022 sonundan bu yana rekor yıllık en yüksek seviyeye ulaşarak yüzde 75'e ulaştığını unutmamak lazım. Fiyat artışı Temmuz ayında keskin bir şekilde yavaşlayarak yıllık %61,78'e geriledi. Temmuz ayı toplantısının ardından Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de bıraktı. Son altı ayda Türkiye'den Rusya'ya yapılan mal ihracatında da düşüş yaşandı. Bazı Kommersant muhatapları düşüşün yüzde 40 olduğunu tahmin ediyor." yorumunda bulundu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ