MOSKOVA - ÖZEL
Rusya altı yılda gıda ithalatının üçte birini azalttı.
Konuyla ilgili açıklama Rusya Tarım Bakanlığı'ndan yapıldı.
Bakanlık açıklamasına göre, Rusya'nın gıda ithalatını altı yılda üçte bir oranında düşürdüğü ifade edilerek, "2013'te 43,3 milyar dolardan 2019'da 30 milyar dolara düşürüldü" bilgisi verildi.
Bu arada, 6 Ağustos 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulayan ülkelerden (ABD, AB ülkeleri, Kanada, Avustralya ve Norveç) belirli tarım ürünleri, hammadde ve gıda maddelerinin Rusya'ya ithalatını yasaklayan bir kararname imzalamıştı.
Bakanlık açıklamasına göre, büyükbaş hayvan eti ithalatı 2,5 kat azalarak 1,3 milyar dolara, kümes hayvanları (yarısı), 410 milyona, sebze ve süt ürünleri de üçte bir oranında azaldı. Açıklamaya göre örneğin domates ithalatı yüzde 42,1 azalarak 639 milyon dolara, elma ve armut da yüzde 50,8 ile 586 milyona düştü.
RUSYA TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATINI ARTIRDI
Bakanlık şu konuya da dikkat çekti: Aynı zamanda Rusya Federasyonu'ndan tarım ürünleri ihracatı 1,5 kat artmış ve 2019 sonunda 2013 yılında 16,8 milyar dolara karşı 25,6 milyar doları buldu.
Bakanlık, "Özellikle, yurtdışında et ve katı yağ ve sıvı yağ ürünleri, gıda ve işleme sanayi ürünlerinin arzında önemli bir artış kaydedildi. Rusya, buğday, bitkisel yağ, balık, şeker ve diğer bazı kategorilerin tedarikinde liderlerden biri oldu," bilgisi verdi.
Bakanlık, son altı yılda, tarımsal sanayi işletmelerine verilen devlet desteği hacminin de önemli ölçüde arttığını vurguladı.
Bakanlık ayrıca, Rusya'da başta tahıllar, şeker pancarı, soya fasulyesi olmak üzere başlıca bitkisel ürün türlerinin üretiminde önemli bir artış olduğuna dikkat çekiyor. Hayvancılıkta önemli başarılar elde edildi.
RUS BAKAN: BUNU HEP BİRLİKTE BAŞARDIK
Rusya Tarım Bakanı Dmitri Patruşev, son altı yılda tarım sektörünün çalışmaları ve etkili devlet politikası sayesinde, tarım ürünleri üretim hacminin yüzde 22,4 arttığını ve endüstrinin Rus ekonomisinin itici güçlerinden biri haline geldiğini kaydetti.
Rus bakan, "Hep birlikte, tarımın kârsız ve riskli bir endüstri olarak algılanmasını büyük ölçüde değiştirmeyi, iş ortamında bunun modern, yüksek teknolojili ve karlı bir iş olduğu anlayışını oluşturmayı başardık" dedi.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com