USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Rus uzmanlar: Yeni bir küresel kriz patlayacak, Türkiye’de…

Rus uzmanların değerlendirmesine göre, önümüzdeki dönemde patlayacak yeni küresel kriz ile Güney Avrupa ve Türkiye’deki borç krizi, daha da kötüleşecek

Rus uzmanlar: Yeni bir küresel kriz patlayacak, Türkiye’de…
11-05-2021 03:07
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Uzman raporlarına atıfta bulunan Rus İzvestia gazetesinin iddiasına göre, 2025 yılına doğru dünyada yeni bir küresel ekonomik kriz başlayacak. 

Uzmanlar, dünya ekonomisinin gelişmesi için iki olası senaryo olması durumunda döngüsel bir düşüş bekliyorlar. Aynı zamanda uzmanlar, hammadde yönelimi nedeniyle Rusya ekonomisinde her şeyin normal olacağına da inanıyorlar.

Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi'nin (TsMAKP) raporuna atıfta bulunan İzvestia gazetesine göre, küresel ekonomiyi para ile pompalamak piyasaların aşırı ısınmasına ve 2025'e doğru yeni bir ekonomik krize neden olacak.

Uzmanlar, küresel ekonominin gelişmesi için iki ana senaryo öngörüyor; ilk seçenek, COVID-19 salgınının 2021 ortasına kadar sona erdiğini varsayıyor. Dünya GSYİH'si yılda yüzde 4 büyüyecek, petrol fiyatları 2020'lerin sonuna kadar varil başına 82-85 dolara yükselecek.

"Türkiye'deki borç krizi daha da kötüleşecek"

Rus uzmanlara göre ikinci seçenek de şöyle; salgın 2022'nin ortasında sona erecek, GSYİH yılda yüzde 3'ten fazla büyümeyecek, petrol, varil başına 50-65 dolar aralığında kalacak. 

Her iki senaryo da döngüsel bir düşüş olduğunu varsayan uzmanlar, 2025'te dünyanın GSYİH'sinin yalnızca yüzde 1-2 oranında büyüyeceğini varsayıyor.

İlk durumda, piyasalar parasal teşvik nedeniyle "aşırı ısınacak", ikincisinde ise  Güney Avrupa ülkelerindeki ve Türkiye'deki borç krizi daha da kötüleşecek.

Rusya için iyimser tahmin

Rus ekonomisinin geleceğini oldukça iyimser bir şekilde değerlendiren “TsMAKP” uzmanlarına göre, hammaddelerin doğası gereği dinamikler "kısıtlanacak", GSYİH her yıl yüzde 1,5-2 oranında büyüyecek ve krizin etkisi sıfıra indirilecek."

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ