USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Rus uzmanlar: Türkiye'den paralel ithalat daha pahalı hale gelebilir

Rus ekonomi uzmanları, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılan yeni düzenlemenin, Türkiye ile yapılan paralel ithalatın daha pahalı hale gelebileceğine işaret etti

Rus uzmanlar: Türkiye'den paralel ithalat daha pahalı hale gelebilir
08-08-2024 07:09
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya'nın resmi gazetesi Rossiyskaya Gazeta, "Türkiye'den paralel ithalat daha pahalı hale gelebilir" diye tahminde bulundu.

Gazete, Ankara'nın son zamanlarda attığı adımlarına dikkat çekerek, şunları ifade etti:

"Türkiye, vatandaşlarının yurt dışından satın aldığı mallara ilişkin vergiyi yüzde 66'dan yüzde 100'e çıkardı. Ayrıca, yurtdışından satın alınan mallar ve bunların ekspres teslimatı için vergiden muaf limit eşiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararnamesi gereği 150 avrodan 30 avroya düşürüldü."

Gazeteye konuşan Rus uzmanlar ise, Türk yetkililerin, söz konusu adımlarının paralel ithal malların fiyatında artışa yol açabileceğine inanıyor.

Plehanov Rusya Ekonomi Üniversitesi Küresel Finansal Piyasalar ve Fintech Bölümü akademisyeni Doç. Dr. İlyas Zaripov, "Ticari işlemlerde aracılar tüm masraflarını ürün fiyatına dahil ettiğinden, gümrük vergilerindeki herhangi bir artış ürünün maliyetinin artmasına neden olur." dedi.

Rus akademisyen, bu nedenle, başlangıçta nüfus ve iş dünyasından alınan vergileri artırarak ülke bütçesine sağlanan geliri artırmayı amaçlayan Türkiye Cumhurbaşkanı Kararnamesi'nin, paralel ithalatın bir parçası olarak Ruslar tarafından Türkiye üzerinden satın alınan çoğu malın fiyatlarını artıracağını söyledi.

Doç. Dr. Zaripov’a göre Türkiye, Rus şirketlerinin ve vatandaşlarının en çok paralel ithalat ürünü satın aldığı ülkelerin başında geliyor.

BAŞKA ÜLKELER DE VAR...

Rus akademisyen, "Zirvede Türkiye'nin yanı sıra EAEU üyeleri - Kazakistan ve Kırgızistan; yanı sıra Gürcistan, BAE ve Hindistan. Bu nedenle, Erdoğan'ın Kararnamesi'ne yanıt olarak Rus alıcıların tedarik zincirlerini değiştirerek kendilerini diğer ülkelere yeniden yönlendirmeleri muhtemel" diye görüşlerini aktardı.

Doç. Dr. İlyas Zaripov, "Belki bazıları Türkiye üzerinden bir tür paralel ithalat işlemi yapmaya devam edecek, ancak her iki durumda da bu, Rus perakende alıcıları için ithal ürünlerin daha yüksek fiyatları anlamına gelecektir" dedi.

MADI Lojistik Bölümü akademisyeni Doç. Dr. Vyaçeslav Belobjetski ise "Alınan tedbirlerin Türkiye'nin Rusya ile dış ticaretindeki herhangi bir süreçle ilgili olması pek mümkün görünmüyor." dedi.

Uzman, "Bu kısıtlamalar ülkemizde yürürlükte olanların benzeridir. Sınırlamalar, ulusal ekonominin gelişmesi için daha uygun bir ortam yaratılmasını ve yerel işletmelerin desteklenmesini amaçlamaktadır" dedi.

Doç. Dr. Belobjetski, bunların özellikle yurt dışından yapılan satın almaların son tüketici açısından daha karlı olduğu koşullarda Türk çevrimiçi ve çevrimdışı mağaza sahiplerinin mallarına olan talebi artırmak için tasarlandığını açıkladı.

Kısıtlamalar getirilmeden önce bile yabancı alımlarda vergisiz limitin 150 avro ile sınırlı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Belobjetski, “Bu küçük bir miktar ve bu şartlarda paralel ithalat segmentinde iş kurmak oldukça sorunlu” dedi.

Uzman, "Bazı spekülatörler, satın alıp malları yeniden satarak bu fırsatı kullansalar bile, ekonomi ölçeğinde bu yüzde biri kadardır. Dolayısıyla bu tedbirin aslında Türkiye'den Rusya'ya paralel ithalat üzerinde hiçbir etkisi olmayacak" dedi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ