USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Rus uzman uyardı: Türk lirası da yüksek risk bölgesinde

Rus ekonomi uzmanı Rusetskiy, Türk lirasının da yüksek risk bölgesinde olduğunu ifade ederek gelişmelerle ilgili uyarıda bulundu

Rus uzman uyardı: Türk lirası da yüksek risk bölgesinde
19-08-2021 09:18
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya merkezli "BCS World of Investments" uzmanı Andrey Rusetskiy'e göre, Türk lirası dahil bir çok ülkenin para birimi yüksek risk bölgesinde bulunmakta.

Rus ekonomik haber ajansı Prime'e konuşan uzmana göre, 2020'den sonra, çoğu gelişmekte olan ülke dış taahhütlerini artırdı. Ve ortalama olarak, gelişmekte olan ülkelerin borçlarının GSYİH'ya oranı yüzde 55'ten yüzde 65'e yükseldi. Bir sonraki olası kriz zamanında borçlarını azaltamayacaklar ve para birimleri çökebilir.

Bu arada, uzmana göre, bir sonraki kriz, ABD'nin oranları artırmaya başlamasından sonra başlayabilir (2023'ten sonra bekleniyor), yani döviz borcunun ödenmesi fiyatta artacak.

Rus uzman, "Aslında, 1998 örneğini izleyerek yeni bir kriz ortaya çıkıyor, fakat bu, Rusya'yı hiçbir şekilde ilgilendirmiyor, çünkü tüm (özel ve kamu) borçlarından daha fazla rezervimiz var" diye belirtiyor.

Türkiye'de bir döviz krizi gelişti

Uzman, "Aynı zamanda, ABD'nde 2018'deki son faiz artışında Arjantin ve Lübnan temerrüde düştü, Türkiye'de bir döviz krizi gelişti" diye de ekliyor.

Rusetskiy konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti: "Dalgalı döviz kuru, ekonominin yerleşik dengeleyicilerinden biridir ve birikmiş dengesizlikleri dengelemeye olanak tanır. Dolayısıyla, ulusal para biriminin zayıflaması, yüksek enflasyonlu ülkelerde olduğu kadar ithalatın ihracatı aştığı ülkelerde de doğal bir süreçtir. (hizmetler dahil).

Uzman, "En zayıf olanlar, kendi para birimleri dışındaki para birimlerinde dış borçlanma payı yüksek olan ülkelerdir. Bu, eski SSCB'nin birçok ülkesi (Gürcistan, Ukrayna, Belarus, Tacikistan, Kırgızistan) ve gelişmekte olan büyük ülkeler Türkiye, Paraguay, Vietnam ve diğerleri için geçerlidir. Bu ülkelerin para birimleri yüksek risk bölgesinde" diye uyarıda bulundu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ