USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Rus Ortodoks Kilisesi: Erdoğan'ın Sümela Manastırı kararı bizi sevindirdi

Rus Ortodoks Kilisesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sümela Manastırı’nın yeniden ziyarete açılma kararından duyduğu memnuniyeti iade etti bizi sevindirdi

Rus Ortodoks Kilisesi: Erdoğan'ın Sümela Manastırı kararı bizi sevindirdi
01-08-2020 23:39
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Rus Ortodoks Kilisesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Sümela Manastırı'nın yeniden ziyarete açılmasına çok sevindiklerini kaydetti.

Rus basınına konuşan Rus Ortodoks Kilisesi ana merkezi sayılan  Moskova Patrikhanesi Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkan Yardımcısı Başrahip Nikolay Balaşov, Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nın yeniden ziyarete açılmasına sevindiklerini vurguladı. 

Balaşov, "Türkiye'deki Sümela Ortodoks Manastırı'nda restorasyondan sonra ayin hizmetlerinin yeniden başlaması Rus Ortodoks Kilisesini sevindirdi. Fakat Fener Rum Partikliği ile ilişkilerimiz düzelmesinin ardından inançlılar burada ayin yapabilecek" dedi.

BURADA RUS ORTODOKS KİLİSESİ'NİN ÖNEMLİ KATKI PAYI OLDU

Sümela Manastırı'nın açılmasında Rus Ortodoks Kilisesi'nin de önemli katkı payı olduğunu vurgulayan Başrahip Balaşov, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'in 2009 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyareti de hatırlattı. 

Tarihi Sümela Manastırı'nda, Ortodoks Hristiyanların katılımıyla 15 Ağustos 2010'da 88 yıl aradan sonra ilk kez ayin düzenlendiğine işaret eden Balaşov, "Burada, Rus Ortodoks Kilisesi ve Rusya'nın büyük bir katkısı oldu. Bu konu 2009'da iki patrik arasındaki bir konuşmada gündeme geldiğinde, Patrik Bartholomes bunun mümkün olabileceğine ve izinin çıkabileceğine dair büyük şüphelerini dile getirdi. O şu endişelerini de paylaştı; Hatta böyle bir meselenin gündeme getirilmesi bile Türk makamları tarafından Fener Rum Patriği'ne sıkıntılar getirir. Fakat tüm özen, hassas ve incelikle Türk yetkilileri ile gerekli görüşmeler bizim tarafımızdan gerçekleştirildi" dedi.

Rus Ortodoks Kilisesi yetkilisi, Patrik Kirill'in 2009 yılında sadece İstanbul'u değil Ankara'yı da ziyaret ettiğini ve o dönem Başbakan olan Erdoğan ve ayrıca diğer Türk devlet adamlarıyla görüştüğünü önemle hatırlattı. 

Balaşov, bu gelişmelerin ardından Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlı inançlı insanların Sümela Manastırı'nı ziyaret ettiğine ve son olarak, Ağustos 2010'da, Türk makamlarının, Yunanistan, Rusya, Ukrayna, Belarus, Kazakistan ve diğer bazı ülkelerden gelen birkaç bin inançlının katıldığı manastırda bir ayin yapılmasına izin verdiğine dikkat çekti.

Fakat, 1 yıl sonra Fener Rum Patriği'nin, Sümela Manastırı'nda Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlı inançlıların ayin yapmaması için eylemlerde bulunduğunu anlatan Başrahip Balaşov, "Bu gelişmelerden sonra, Rus Kilisesi artık temsilcilerini ‘onlara yük olmamak’ için göndermedi. Davet de edilmedik. Rus kardeşlere minnettarlık hızla unutuldu, ki tarihte bu defalarca oldu. Bizler de söz konusu manastır ile ilgili gelişmeleri medya üzerinden takip ettik" dedi.

Erdoğan'ın talimatıyla Sümela Manastırı'nın yeniden ayine açılmasına sevindiklerini vurgulayan Balaşov, "Fakat Fener Rum Patrikliği ile ilişkilerin düzelmediği sürece ne yazık ki Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlı inançlıların Sümela Manastırı'na haç ziyaretini kutsamayacağız. İlişkilerimizin bozulmasının nedeni ise Patrik Bartholomes'in Ukrayna'ya kanonik olmayan işgali" şeklinde konuştu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ