USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Rus Kommersant: Türkiye'nin lojistik alanında rolü artıyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

Rusya’nın saygın gazetelerinden Kommersant’a göre Türkiye, artık yeni ekonomik gerçekliğin lojistiğinde kilit bir rol oynuyor; Türkiye'nin lojistik alanında rolü artıyor

Rus Kommersant: Türkiye'nin lojistik alanında rolü artıyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-
06-09-2023 20:51
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya'nın saygın gazetelerinden Kommersant'a göre, Türkiye'nin lojistik alanında rolü artıyor.

Gazeteye göre, Rusya'nın uluslararası tedarik zincirleri yeni dış politikaya ve ekonomik gerçekliğe uyum sağlamaya devam ediyor. Yurt dışından gelen yük trafiği, Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ülkelerine doğru da büyümeye devam ediyor.

Gazete, "Son yıllarda Rusya'nın uluslararası lojistik işi batı rotaları üzerine inşa edilmişti. Dünyanın dört bir yanından önemli miktarda kargo akışı esas olarak büyük gemilerle Avrupa limanlarına teslim edildi, Yaptırımlar bu rotayı ciddi şekilde sınırladı, kargo akışları güney ve doğu yönlerine kaydı" dedi.

Kommersant'a göre, Türkiye artık yeni ekonomik gerçekliğin lojistiğinde kilit bir rol oynuyor. 

Gazete, "Federal Gümrük Servisi'ne göre 2021 yılında Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ticaret cirosu 23,3 milyar doları bulduysa, çeşitli tahminlere göre sadece bir yıl içinde neredeyse üç katına çıkarak 60 milyar doları aştı. Ve bu yıl ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yaşanan siyasi çalkantılara rağmen (tahıl anlaşmasının feshedilmesi vb.) Türkiye yönündeki kargo cirosu istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor." diye belirtti.

Makaleye göre, Lojistikçiler, mevcut şartlarda Türkiye yönünün birçok önemli avantajı olduğuna dikkat çekiyor. Öncelikle Türk ortaklarla döviz anlaşmaları oldukça öngörülebilir. İki haftaya kadar, dış ekonomik sözleşmeler kapsamında yalnızca ilk ödeme kontrol edilir, gelecekte işlem koşulları iki veya üç güne indirilir, bu sadece Türk lirası değil, aynı zamanda dolar veya euro cinsinden de olur.

Gazete, "Ve tabii ki Türkiye rotası, çeşitli ulaşım modlarıyla teslimatta değişkenlik sunuyor. Öncelikle bu doğrultuda kargolar deniz yoluyla da ulaştırılabilmektedir: İstanbul, Samsun, Karasu gibi Türk limanlarından Rusya'nın Novorossiysk, Temryuk ve Kafkasya limanlarına sevkiyat yapılabilmektedir. Ve buradaki lojistik altyapı oldukça gelişmiştir, örneğin, sadece İstanbul'un bir limanında konteyner terminalleri yılda 1,2 bin gemiyi veya 144 bin TEU'yu (20 feet konteyner) etkileyici bir şekilde yapılmaktadır. Limanın depolama kapasitesi ise tek seferlik 50 bin TEU'yu aşıyor." dedi.

Kommersant, "Türkiye'den denizin yanı sıra karayoluyla da mal taşınabiliyor: Bu durumda, Türkiye'den gelen kamyonlar doğudan Karadeniz'i geçerek Ermenistan, Gürcistan veya Azerbaycan topraklarından geçiyor....Doğru, deniz yollarının aksine Türkiye'den kara yoluyla teslimatta altyapı eksikliği yaşanıyor." diye sorunlara da işaret ediyor.

Gazeteye göre, ancak son zamanlarda feribot seferleri gibi hibrit bir teslimat yöntemi Türkiye yönünde yaygınlaştı. Özellikle karayolu taşımacılığına yönelik RO-RO deniz feribotları aktif olarak geliştirilmektedir. Yüklü tırlar, örneğin Türkiye'nin Karasu veya Samsun limanlarından bu tür feribotlara uğrayarak Rusya'nın Kavkaz veya Temryuk limanlarına gidiyor ve ardından hiçbir aksama veya gecikme olmadan varış yerlerine gidiyor.

Gazeteye konuşan piyasa katılımcıları, Türkiye'den transit kargoların aktif olarak takip edildiğini, özellikle ev eşyası, ekipman, giyim, yedek parça, motor yağı vb. taşımacılığının popüler olduğunu belirtiyor.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ