USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Romanyalı yönetmen Nanau: Belgesel dünyayı deneyimlemenin çok iyi bir yolu

Romanyalı film yönetmeni ve yapımcısı Alexander Nanau, "Collective" adlı filminin yapım sürecine ve çalışma metodolojisine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Romanyalı yönetmen Nanau: Belgesel dünyayı deneyimlemenin çok iyi bir yolu
20-08-2021 14:11
Google News
Saraybosna

27. Saraybosna Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen "CineLink Talks" etkinliğini yapımcı Martichka Bozhilova yönetti.

Nanau, bir film yapımcısı olarak, kurmaca bir filmden önce belgesel çekmek istediğini belirterek, "Belgesel hayatı, dünyayı analiz ederek deneyimlemenin çok iyi bir yolu. Bu nedenle benim için doğru olanın bu olduğunu düşündüm." dedi.

Hikaye anlatımıyla ilk tanışmasının, dedesinin küçükken okuduğu hikayelerdeki karakterlerle başladığını anlatan yönetmen, Romanya'da çektiği belgeseldeki karakterlere benzer bir çocukluk yaşadığını ifade etti.

Yapımcılığın zorluklarına değinen Nanau, "Gözleme dayalı belgesel filmlerde en azından birkaç ay araştırma süreci gerekiyor. Bir hikayenin geliştiğine emin olmam lazım. Ancak bundan sonra yatırım bulma ve çekim sürecine geçebilirim." diye konuştu.

Nanau, çekimlerin bazen günde 1-2 saat, bazen de çok daha uzun sürebildiğini, karakterin günlük yaşantısını takip etmenin gerektiğini sözlerine ekledi.

Film eleştirmenlerinin güncel durumu "CineLink Talks"ta ele alındı

"Eleştirmenlere hala ihtiyaç var mı?" başlıklı söyleşide, film festivallerindeki şeffaflık ve çeşitliliğin film endüstrisine etkileri ve film eleştirmenlerinin durumu konuşuldu.

27. Saraybosna Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen çevrim içi "CineLink Talks" etkinliğini, yapımcı Paula Alvarez Vaccaro yönetti.

Brezilya'dan etkinliğe katılan film eleştirmeni Pedro Tinen, film kritiği yapmak, filmlerin analiz edildiği programlarda konuşmak veya görüşlerini kaleme almak için bir birikime sahip olunması gerektiğini ve bunun da zor elde edildiğini söyledi.

Film eleştirisi yönteminin, medyanın yapısına göre değişiklik gösterdiğine dikkati çeken Tinen, "Bugün filmler hakkında yorumlar yapan çok farklı sesler var." ifadesini kullandı.

İngiltere'den yapımcı Uzma Hasan, film eleştirmenliğinin korumacı bir sisteme sahip olduğunu, fakat film endüstrisinin geleceği için genç eleştirmenlere de fırsat vermek gerektiğinin altını çizdi.

Bulgaristan'dan akademisyen Dina Iordanova da hem gazetelerde hem de dijital platformlarda yer alan film eleştirilerinden örnekler vererek, film eleştirilerinin seyircinin kararını etkilediğini kaydetti.

Etkinliğe Almanya'dan katılan festival yöneticisi Heleen Gerritsen, eğlence türündeki içeriklerin çeşitliliğe daha açık bir alan olduğunu dile getirdi.

Gerritsen, dizi platformlarının güncel gelişmelere ve toplulukların taleplerine hızlı bir şekilde tepki verdiğini de vurguladı.

Kanadalı film festivali yapımcısı Aashna Thakkar ise film eleştirisi alanında gelecekte değişikliklerin olabileceğini, film eleştirisinin sinema ekosisteminde sahip olduğu yerin değişebileceğine dikkati çekti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ