USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Romanlar 'SİROMA' ile sosyalleşiyor

Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları iş birliği ile hayata geçirilen SİROMA projesi kapsamında Roman vatandaşlar, mesleki beceri kazandırılarak sosyal hayata kazandırılıyor.

Romanlar 'SİROMA' ile sosyalleşiyor
06-10-2017 18:42
Google News

TEKİRDAĞ - Ömer Ural

Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları iş birliği ile hayata geçirilen Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu" (SİROMA) projesi kapsamında Romanlar, mesleki beceri kazandırılarak sosyal hayata kazandırılıyor.

Adana, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ olmak üzere 12 ilde uygulanan SİROMA projesi ile Roman vatandaşlara eğitim, sağlık, istihdam ve bireysel beceri gibi konularda danışmanlık hizmeti veriliyor.

Bütçesi, AB ve Türkiye tarafından karşılanan 10 milyon 430 bin 170 avroluk projenin hedef gruplarını, yoksulluk içinde yaşayanlar ve yoksulluk riski ile karşı karşıya kalan Roman ve göçmenler oluşturuyor.

SİROMA Projesi Koordinatörü Emre Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 9 Kasım 2015'de 12 pilot ilde uygulamaya başlandığını ve bu kapsamda 12 ilde Sosyal Hizmet Koordinasyon Birimi oluşturulduğunu söyledi.

SİROMA projesinin 3 bakanlık tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Ertekin, şu bilgileri verdi:

"SİROMA projesi, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları iş birliği içerisinde AB katılım öncesi mali yardım programı kapsamındaki teknik destek ve tedarik projesi. Proje ile Adana, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, İstanbul, İzmir, ve Tekirdağ'ın da aralarında olduğu 12 pilot ilimizde kurumsal kapasitesinin ve farkındalığın artırılması, kaliteli eğitime erişimin kolaylaştırılması sağlık hizmetine erişimin kolaylaştırılması ve Romanların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde sosyal güvence kapsamında iş gücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmayı hedefliyor."

AB ve Türkiye ortak bütçe ile destek veriyor

Ertekin, projenin teknik destek ve tedarik olmak üzere iki ayağı bulunduğunu anlatarak, "Projemizin hedef gruplarını yoksulluk içinde yaşayan ya da yoksulluk riski ile karşı karşıya bulunan Romanlar ve göçmenler oluşturmaktadır. Projenin bütçesi AB ve Türkiye tarafından ortak finansmanla karşılanıyor. Projemiz 9 Kasım 2017'de sona erecek." diye konuştu.

Emre Ertekin, proje kapsamında kurulan, sosyal hizmet koordinasyon birimleri tarafından oluşturulan yönetim bilgi sistemine 10 binin üzerinde dezavantajlı Roman vatandaşın kaydedildiğinin altını çizdi.

Roman vatandaşların ihtiyaçlarına uygun kamu hizmeti görevlerine yönlendirildiğini vurgulayan Ertekin, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında bugüne kadar 12 pilot ilimizde 20 'Sosyal Hizmet Koordinasyon Birimi' oluşturuldu. Bu birimler tarafından yönetim bilgi sistemi kuruldu. Bugüne kadar bu yönetim bilgi sistemine 10 binin üzerinde dezavantajlı Roman vatandaşımız kaydedilmiş ve ihtiyaçlarına uygun temel kamu hizmetine yönlendirilmiştir. Bu kastettiğimiz kamu hizmetleri bakanlıklarımız tarafından sunulan hizmet modellerini kapsıyor. Sosyal hizmet birimleri tarafından bin 494 vatandaşımız mesleki eğitim kurslarına, 908 vatandaşımız okuma yazma kurslarına, 320 vatandaşımız girişimcilik eğitimlerine ve 46 vatandaşımız da çıraklık eğitimlerine yönlendirildi."

İstihtama yönelik çalışmalar

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Yılmaz ise proje kapsamında Tekirdağ'da aşçılık, hasta bakım, bilgisayar, enstrüman ve enstrüman yapım kursu gibi kurslar açtıklarını belirtti.

Verilen kurslar doğrultusunda kendi iş yerlerini açan vatandaşların da olduğunu aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"İlimizde SİROMA projesi kapsamına çok iyi faaliyetler yürütülmektedir. Özellikle istihdama yönelik çalışmalarımız oldu. Bu bağlamda çeşitli kurslar açtık. Bu kurslardan birçok Roman vatandaşımız istifade etti. Hatta bu kurslar marifetiyle iş yerlerini açanlar oldu. Romanları iş sahibi yapmaktan, sosyal hayata kazandırmaktan, iş sahibi yaptıktan sonra da diğer yoksunluklarının giderilmesine vesile olmaktan çok mutluyuz. SİROMA bize bu anlamda çok katkı sağladı. Biz Romanların yoğun olarak yaşadığı Tekirdağ ilinde 750 kişi hedefledik. Projenin son tarihine aylar kala binin üzerinde Roman vatandaşımıza ulaştık."

Tekirdağ Roman Kültürünü Yaşatma ve Müzisyenler Derneği Başkanı Ümit Satılmış da SİROMA projesi ile ilk kez sahaya inilerek Roman vatandaşlarla yakından ilgilendildiğini söyledi.

Proje kapsamında sosyal arabulucu olarak da görev yaptığını hatırlatan Satılmış, "Tekirdağ'da çalışmalarımız çok güzel geçti. Romanların yoğun olarak yaşadığı yerlerden biri olan Süleymanpaşa ilçesine bağlı Aydoğdu Mahallesi'nde aşçılık, kuaförlük, girişimcilik, müzik kursları gibi kurslar açtık. Buradaki Romanlar da çok ilgi gösterdi. Romanlar adına bu projeyi destekleyen, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ