USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

RFPİ Başkanı’ndan Putin'e: Yaptırımlara rağmen yabancılar Rusya'da yatırıma ilgili

RFPİ Başkanı Dmitriev Putin’e bilgi aktarırken, yaptırımlara rağmen yabancı şirketlerin Rusya'ya yatırım yapmaya duyduğu ilgiyi dile getirdi

RFPİ Başkanı’ndan Putin'e: Yaptırımlara rağmen yabancılar Rusya'da yatırıma ilgili
20-01-2020 09:21
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

2019 yılında, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RFPİ) ülke ekonomisine 365 milyar ruble çekmeyi başardığını belirtti.

Konuyla ilgili açıklamayı RFPİ Başkanı Kirill Dmitriyev yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edilen Dmitriev. 30 milyarın fon tarafından, geri kalanın ortakları tarafından yatırıldığını anlattı.

RFPİ Başkanı, iş dünyasının ulusal projelere yatırım yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Dmitriyev'e göre, yaptırımlara rağmen, yabancı şirketler de Rusya'ya yatırım yapmaya ilgi duyuyorlar. 

RFPİ MOSKOVA FORUMU'NA DR. ERMAN ILICAK DA KATILMIŞTI

Bu arada Kasım ayında RFPİ tarafından Moskova'da düzenlenen foruma Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve üst düzey Rus devlet yetkililerinin katılmıştı.

RFPİ, Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi ile birlikte, Moskova'da, "Bölgelere yatırım, geleceğe yatırım yapmaktır" başlıklı bir forum düzenlemişti.

Forumun, Genel Kurul Oturumu'na, Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko,  Rusya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Genel Direktörü Kirill Dmitriyev, Moskova Çevre Bölgesi Valisi Andrey Vorobyov,  Ulyanovsk Bölge Valisi Sergey Morozov, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Royal Philips CEO'su Francois van Houten de konuşması olarak katılmıştı.

Forumda konuşan üst düzey Rus devlet yetkilileri Matviyenko, Siluanov, Vorobyov, Dmitriyev ve diğer konuşmacılar Rusya'nın farklı bölgelerinde yatırımların artırılması ve devlet destekleri ile ilgili konuları ele almıştı.

Forumun moderatörü, Rus devlet televizyonu Rossiya-24 sunucusu Yevelina Zakamskaya, Türk işadamı Ilıcak'a sözü verirken, "Sayın Ilıcak Rönesans Holding Yonetim Kurulu Başkanı. Sayın Ilıcak sizinle en son St.Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda görüşmüştük. Siz Devlet Başkanı (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) ile görüştünüz.  Neler değişti? Bugün moraliniz nasıl? Rusya'da olduğunuzdan dolayı demek ki Rusya ekonomisine ve Rusya ile işbirliğine eskisi gibi inanıyorsunuz." diye sordu.

Konuşmaya başlayan Ilıcak, davetten dolayı Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Genel Direktörü Dmitriyev'e şükranlarını ileterek fonun faaliyetlerini ilgiyle izlediklerini kaydetti. Ilıcak, "St.Petersburg forumundan bu yana neler değişti? Güzel soru verdiniz. Biz en son Rusya'da sağlık alanında reformları ele aldık. Ve ben Türkiye'deki bu konuda geliştirdiğimiz modeli anlattım. Burada da size anlatmak istierim. Türkiye 2003 yılından itibaren sağlık sistemini transfer etmeye çalışıyor. Bu zaman dilimi için bizler tüm modelleri denedik. Önceleri hastanelerimizde yatak sayısı yetersiz idi. Hedef şöyle ortaya konuldu: Hastaneler inşa edilerek yatak sayısı artırıldı. Daha sonra bunun yetersiz olduğunu anladık. Sağlık sistemini güçlendirmeyi ve sağlamlaştırmayı artırmamız gerektiğini farkettik. Burada çeşitli devlet kurumlarına ait hastane sayısını da artırmamız lazım idi. Ama yine de, bu kadar başarılara rağmen hastaların hoşnut olmadığını gördük." dedi.

Daha büyük hastaneler inşa edilmesi gerektiğini belirten Ilıcak, sorunun çözümü için kamu-özel ortaklığı formülünden yararlandıklarını anlattı. Ilıcak, "Bizler bu modele katıldık ve 5 yılda sağlık projelerine yaklaşık 4 milyar euro yatırım yaptık. Yaklaşık Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde 15 hastane inşa ettik, 10 bin yatak sayısını ilave ettik. Ve şunu farkettik: İnşa ettiğimiz hastaneler, insanların o bölgeye gelmesi için bir çekim noktası oldu. Yani insanlar oturdukları kentlerden, inşa ettiimiz hastanelerin olduğu kentlere iyi sağlık hizmetleri için göçmeye başladı" şeklinde konuşmuştu. 

Rusya için aynı modeli öneren Türk işadamı, "Ben aynı modelin Rusya için de olabileceğini düşünüyorum. Tabii ki Rusya'nın bölgelerini kastediyorum. Yalnız burada sadece bölge valileri ile çalışmak yeterli olmayacak. Burada kuşkusuz Rusya Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı'nın destekleri lazım. Neden? Çünkü Rusya'daki bu meseleler, diğer ülke bölgeleri ile kıyaslamada daha zor. Rusya'da yatak sayısı fazla. Örneğin Hollanda'da bin kişiye 4 yatak sayısı var. Rusya'da ise bin kişiye 8 yatak sayısı var. Demek ki burada mesele hastane ve yatak sayısı değil. Burada mesele verimli olup olmadığıyla ilgili. Burada sistemi iyileştirmek, dayanışma sağlamak ve güçlendirmek gerekir. Bunun için Sağlık Bakanlığı lazım. Ve son 4 ayda şunu anladım: Biz RFPİ ve valilerin yardımıyla, işbirliği ile bunu yapamayız. Burada Sağlık Bakanlığı'nın desteği ve üniversitelerin işbirliği lazım. Rusya'da muhteşem hastane, doktorlar ve sağlık eğitim sistemi var. Ve burada verim sağlamayan hastaneleri kapatarak daha modern, dev ve son teknolojili hastaneler yapılması lazım" diye tavsiyelerde bulunmuştu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ