Günlerdir beklenen ve İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) kaderini belirleyecek olan Brexit referandumu dün gerçekleşti. Bu sabah açıklanan sonuçlara göre, İngiltere’de halkın yüzde 51.9’u AB’den ayrılalım derken yüzde 48.1’lik kesim AB’de kalalım yönünde oy kullandı. Bu sonuçlara göre ayrılık kararı alan İngiltere’yi AB ile iki yıllık bir müzakere süreci bekliyor.
İNGİLTERE İÇİN KARANLIK TABLO
Referandumun sonucunu yorumlayan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, bu kararın özellikle İngiltere açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabileceğine dikkat çekti. İlk olarak İskoçya ile Kuzey İrlanda’nın bu sonuç neticesinde İngiltere’den ayrılmak için harekete geçebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, ‘’Bu durum Birleşik Krallık kavramının sonunu getirebilecek bir sürecin başlangıcı olabilir. Bence siyasetçiler öngörülü davranamadılar’’ dedi.
‘’İSKOÇYA VE KUZEY İRLANDA İNGİLTERE’DEN AYRILMAK İÇİN HAREKETE GEÇEBİLİR’’
Kısa bir süre önce İskoçya’nın böyle bir referanduma gittiğini ancak çok küçük bir farkla İngiltere içinde kalma yönünde karara vardığını hatırlatan Aydın, ‘’Bu kararın alınmasındaki en önemli sebeplerden biri de İngiltere’nin AB içinde yer almasıydı. Çünkü AB kurallarına göre mevcut bir üye ülkeden ayrılan bir parça AB’nin parçası olamaz. İskoçya da bunu riske edemedi. Ama şuanda durum değişti. Bu nedenle İskoçya’da yeni bir referandum gündeme gelebilir.
Aynı durum Kuzey İrlanda için de geçerli. Kuzey İrlanda’nın büyük kısmının AB’de kalma yönünde oy kullanması ve daha şimdiden bazı partilerin İngiltere’den ayrılarak İrlanda ile birleşme çağrılarında bulunması Kuzey İrlanda halkının da bir referanduma gidebilme ihtimalinin olduğunu gösteriyor. Hem İskoçya’yı hem de Kuzey İrlanda’yı İngiltere’den ayrılmaya götürecek bir diğer önemli sebep ise AB üyeliği. Çünkü AB’nin hala bir çekiciliği söz konusu ve iki ülke de birlik içinde yer almak istiyor’’ diye konuştu.
‘’İNGİLTERE’NİN AB DIŞINDA KALMASI DENGELERİ BOZABİLİR’’
AB açısından bu kararın önemli siyasal sonuçlar ortaya çıkaracağını ifade eden Prof. Dr. Aydın, ‘’ Bu örnekten yola çıkarak birlik içinde yer alan ülkelerdeki bazı aşırı gruplar ve partiler kendi ülkelerinde de referandum isteyebilirler. Bu durum AB içindeki sorunlara bir yenisini ekleyip, birliği zayıflatabilir’’ dedi. İngiltere’nin AB açısından önemli bir siyasi güç olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Aydın, ‘’AB’nin asıl kuruluş amacı 2. Dünya Savaşı’nın ardından muhtemel bir savaş ihtimaline karşı alınan önlemlerden biri olmasıydı.
Daha sonra ekonomik ve refah devleti boyutu ortaya çıktı. Bu açıdan İngiltere, Almanya ve Fransa ile birlikte bu birliğin en önemli 3 denge unsurundan biriydi. Şimdi İngiltere’nin bunun dışında kalması Avrupa dengelerini de olumsuz etkileyecektir. Bunun dışında AB’nin küresel duruşunda da bu kararla birlikte bir zayıflama olacaktır. Zaten AB son zamanlarda ortak güvenlik politikası ve ortak dış politika geliştirmekte sıkıntılar yaşıyor. İngiltere’nin ayrılması ile daha yoğun sıkıntılar ortaya çıkacaktır’’ ifadelerinde bulundu.
İNGİLTERE VE AB EKONOMİSİ BU KARARDAN NASIL ETKİLENİR?
Ekonomik açıdan etkilerin mutlaka yaşanacağını, şuanda sterlinin dolar ve euro karşısında değer kaybettiğini belirten Prof. Dr. Aydın, ‘’Bu ayrılmada ekonomik bağlantıların ne olacağı önemli. Gümrük birliği dışında kalan bir İngiltere bu durumdan çok fazla zarar görür. Ama ayrılıp gümrük birliği içinde kalınırsa bunun ekonomik etkileri çok daha sınırlı olacaktır.
Bu bölgede olmak İngiltere’ye büyük katkı sağlıyor. Sanmıyorum ki İngiltere siyaseti AB’den ayrılmak isterken gümrük birliğinden de çıkmak istesin, bunun mutlaka önlemini almaları gerekir aksi halde sonuçlar olumsuz olur. İngiltere birlik içinde olduğu süre boyunca ekonomik açıdan artıda görünüyordu. Buna rağmen böyle bir karar çıktı, ben İngiliz ekonomisinin bu durumdan olumsuz etkileneceği görüşündeyim. Genel olarak Avrupa’ya baktığımızda ise bir dalgalanma söz konusu olabilir ama denge, orta vadede sağlanacaktır’’ diye konuştu.
dikGAZETE.com