USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

"Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kararı aldık"

Macaristan’da temaslarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kararı aldıklarını belirtti.Davutoğlu, Türkiye ile Macaristan arasında kurulan yakın ilişkilerin Avrupa’da başarı hikayesi oluşt

"Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kararı aldık"
24-02-2015 20:43
Google News

Macaristan’da temaslarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kararı aldıklarını belirtti.
Davutoğlu, Türkiye ile Macaristan arasında kurulan yakın ilişkilerin Avrupa’da başarı hikayesi oluşturmak isteyenler için güzel bir model teşkil edebilecek nitelikte olduğunu söyledi.
Başbakan Davutoğlu, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki temasları kapsamında Marriott Hotel’de düzenlenen Türk-Macar İş Forumu’nda konuştu. Türk ve Macar iş adamlarını selamlayarak konuşmasına başlayan Davutoğlu, Türk-Macar ilişkilerine değinerek, "Gerçekten bugün Budapeşte’de unutulmaz bir gün yaşıyoruz. Tarihte öyle evreler vardır ki ülkeler, toplumlar birbirlerini tekrar keşfederler. Türk-Macar ilişkileri çok köklü tarihi arka plana sahip bugün birçok kez zikrettiğimiz gibi bizler aslında tarihi kuzenleriz. Avrupa’ya gelişimiz itibari ile de Atilla’nın torunlarıyız. Farklı yüz yıllarda Avrupa’ya gelmiş ama Avrupa kültürüne çok önemli hususiyetler katmış ve Avrupa’nın ayrılma parçası olmuş kuzenleriz. Bu tarihi arka plan bizde hep güzel hatıralarla anıldı" dedi.
Davutoğlu şöyle devam etti:
"Bugün buradan çıktıktan sonra ben Gül Baba’ya gideceğim; tarihi mirasımızın önemli bir temsilcisi. Muhabbetin, karşılıklı dostluğun, hoşgörünün Budapeşte’deki temsilcisi. Aynı şekilde Macaristan Cumhurbaşkanı Türkiye’ye geldiğinde Mart ayında Kütahya’ya gidecek. İnşallah Orban, bizim misafirimiz olarak Türkiye’ye geldiğinde belki Kütahya’ya belki Tekirdağ’a gideceğiz ve Macar milli bilincinin, kimliğinin unutulmaz öncüleri sayın Kossuth ve Rakovsk’yi anacağız. Orada da Macar kültürü yaşıyor. Budapeşte’de de Türk kültürü yaşarken Kütahya’da, Tekirdağ’da da Macar kültürünün izleri yaşıyor. O dönemlerde birbirimize destek olduğumuz gibi bugün dünya kritik bir evreden geçerken tekrar jeopolitik ve ekonomik krizler kıtamızı Avrupa’yı, Avrasya’yı, dünyamızı sarsarken biz Macaristan’la el ele, birbirimizi keşfetmenin, birbirimizle yeni döneme girmenin büyük heyecanını yaşıyoruz. Birbirimizi keşfetmekten kastım şu; tabi ki birbirimizi çok iyi biliyorduk, tabi ki tarihi arka plan itibari ile bu derin arka planının farkındaydık ama iki sene önce Türkiye ve Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi kararı aldık. Bu şu demek; bizim açımızdan, Ankara’dan bakıldığında biz bu konseyi sadece komşu ülkelerle ve çok özel önem verdiğimiz ülkelerle kurarız."

"TÜRKİYE İLE MACARİSTAN’IN YAKIN İLİŞKİSİ AVRUPA’DA GÜZEL BİR MODEL TEŞKİL EDİYOR"
Macar halkına dostluk ve kardeşlik mesajı veren Davutoğlu, "Macaristan bizim için ya komşudur ya da komşudan daha yakındır. Bu bizim Macaristan’a bakış açımız. Komşudan da yakın olan birbirimizle her şeyi paylaşabileceğimiz, perspektifimizi bir stratejiye dönüştürebileceğimiz bir ülke. Tam da Avrupa’da bu kritik dönüşümler yaşanırken, Türkiye ile Macaristan’ın kurduğu bu yakın ilişki hem iki ülke açısından hem de Avrupa’da başarı hikayesi oluşturmak isteyenler için güzel bir model teşkil edebilecek nitelikte" diye konuştu.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın o zaman Başbakan iken kurulan YDSK mekanizmasından sonra son 2 buçuk sene içinde bugünkü dahil 5 İş Konseyi, 2 Yüksek Düzeyli İş Birliği toplantısı ve 3 Karma Ekonomik toplantısı yapıldığına değinen Davutoğlu, "Yani mekanizmalar birbirine kenetlendi, birbirleriyle ilişkilendirildi. Bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaretle bu daha da derinleşerek geleceğe doğru çok güçlü adımlarla birlikte ilerleyeceğiz. Sayın değerli dostum Başbakan Orban’a hem misafirperverliği için hem de dünyanın büyük kategorik ayrımlar içine girdiği Doğu-Batı, Kuzey-Güney, Müslüman-Hristiyan gibi böyle bir ayrımlar içine sokulduğu bir ortamda bütün bu kategorileri yıkan bir yaklaşımı birlikte sergileme imkanı bize verdiği için teşekkür ediyorum. Bu yeni dünyada bizler kategori istemiyoruz. Doğu’nun Batı ile zıt görülmediği, Kuzey ile Güney’in çelişkili görülmediği daha bütüncül, daha barışçıl bir dünya özlemi içindeyiz" ifadelerini kullandı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ