Isparta’da usulsüz dinleme iddialarıyla ilgili davada 10 emniyet görevlisinin yargılanmasına devam edildi.
Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira suçlamalarıyla tutuksuz yargılanan 10 emniyet mensubundan 7’si katıldı. Duruşmaya aralarında dinlendiği belirlenen MHP İl Başkanı İsa Yalçın ile 5 müşteki ve avukatlar katıldı. Müştekilerden iş adamı aynı zamanda MHP’li İzzettin Dikmen, kendisinin ve partisinin 4 belediye meclis üyesinin dinlenmesinin MHP’yi itibarsızlaştırma girişimi olarak değerlendirdi. Sanıkların kendi başlarına hareket etmediklerini dinlemede hiyerarşinin işlediğini öne süren Dikmen, dinlemeden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yetkilileri ve dönemin İl Emniyet Müdürünün haberi olduğunu savunarak, bu nedenle bu görevlilerden de şikayetçi olduğunu kaydetti.
Müşteki MHP İl Başkanı Yalçın da Türk İntikam Tugayı yöneticisi olarak dinlenmesinin boş iddialardan ibaret olduğunu, sanıkların kendisini çok iyi bildiklerini, böyle bir durumun olamayacağını en iyi bilenin sanıklar olduğunu ifade ederek sanıklardan şikayetçi oldu. Yalçın’ın avukatı Ülkem Baş, yasa dışı dinlemenin şahıslara yönelik değil devlete karşı işlenmiş olduğunu söyledi. Baş, “HSYK devlete karşı işlenmiş suçlar için Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesini görevlendirmiştir. Bu nedenle Isparta Ağır Ceza Mahkemesi görevsiz. Dosya Ankara’ya gönderilmeli” savunmasında bulundu. Sanık avukatları ise bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığını dosyanın Isparta’da kalması gerektiğini belirttiler.
Mahkeme heyeti söz konusu dinlemenin mahkeme kararının gerektiği sürelerin dışında yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için bilirkişi görevlendirmeye hükmetti. Görevsizlik talebi ile ilgili kararın daha sonra açıklayacağına hükmeden mahkeme bir sonraki duruşma tarihini 9 Temmuz 2015 olarak belirledi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
2012-2014 tarihleri arasında aralarında gazeteci, siyasi ve işadamlarının olduğu kişileri yasadışı olarak dinledikleri iddiasıyla Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce ocak ayında yapılan operasyonda 3’ü eski polis olmak üzere 10 emniyet personeli gözaltına alınmıştı. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Sanıklar hakkında resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira suçlamalarıyla dava açılmıştı.
(İHA)