USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

"Srebrenitsa bizim zayıflıklarımızın bir simgesidir"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna-Hersek’te Srebrenitsa Ekonomisinin Güçlendirilmesi Projesi’nin açılış töreninde, “Srebrenitsa bizim zayıflıklarımızın bir simgesidir. Srebrenitsa bizim şerefimize, haysiyetimize yapılmış olan saldırıların simgesidir” dedi.

"Srebrenitsa bizim zayıflıklarımızın bir simgesidir"
10-07-2015 23:32
Google News

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna-Hersek’te Srebrenitsa Ekonomisinin Güçlendirilmesi Projesi’nin açılış töreninde, “Srebrenitsa bizim zayıflıklarımızın bir simgesidir. Srebrenitsa bizim şerefimize, haysiyetimize yapılmış olan saldırıların simgesidir” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu her yıl 11 Temmuz günü düzenlenen ve bu sene 20. yıldönümüne denk gelmesi dolayısıyla ayrı bir anlam taşıyan Srebrenitsa Soykırımı Anma Töreni’ne katılmak üzere geldiği Bosna Hersek’te temaslarına devam ediyor. Başbakan Davutoğlu, Srebrenitsa Ekonomisinin Güçlendirilmesi Projesi’nin açılış törenine katıldı. Projenin açılış töreninde bir konuşma yapan Davutoğlu, projenin lansmanını gerçekleştirmekten onur duyduğunu kaydederek, “Srebrenitsa Ekonomisinin Güçlendirilmesi projesi hakikaten beni çok heyecanlandırıyor. Bu projenin zamanlaması ve hedefi gerçekten de çok saygı duyulması gereken bir hedef. Yarın bir suçun, büyük bir soykırımın 20.yılını anıyor olacağız. Bosna ve Srebsenitsa’nın masum halkına yapılmış olan 20.yılını anıyor olacağız. Bu zamanlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü artık Srebrenitsa ile ilgili farklı bir gelecek, farklı bir hedef, farklı bir çerçeve çizmemiz gerekiyor farklı bir hedef göstermemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Ekonomik olarak değil insani bakış açısıyla da hedefler çok önemli diye düşünüyorum” dedi.
Srebtrenitsa’ya ilk kez 2005 yılında geldiğini kaydeden Davutoğlu, “O zaman bu kıyımın 10.yılıydı, soykırımın 10.yılını anıyorduk. Dağların arasında, dağların içerisinde Srebrenitsa’da çok ağır bir hava geçerliydi. Orada 10 yıl önce işlenmiş büyük insanlık suçunun izleri her yerde görülebiliyordu. Sokaklar trajedi ile yüklüydü. Yürüdükçe içinizde o trajedinin izini hissedebiliyordunuz. Ve ne olup bittiğini kolaylıkla teehhül edebiliyordunuz 1995 yılında. Bu insanlığa karşı işlenmiş suç değil, bir grup suçlunun işlediği bir suç değil, uluslararası topluluğun da işlediği bir suç bunu kabul etmemiz lazım. Çünkü o suç uluslararası toplumun önünde işlendi. BM örgütleri önünde o suç işlendi. Şimdi kendi kendimizi yargılamalı ve kendi kendimizi eleştirmeliyiz. Eğer biz böyle Srebrenitsa olayının dünyanın başka bir bölgesinde tekrar cereyan ettiğini görmek istemiyorsak, artık bu vicdanla baş başa kalmamız gerekiyor ve insan onuruna ilişkin bilinci oluşturmamız gerekiyor” dedi.

“ONUR VE HAYSİYET OLMADAN EKONOMİ BİR ŞEY İFADE ETMEZ”
Onur ve haysiyet olmadan ekonominin bir şey ifade etmediğini sözlerine ekleyen Davutoğlu, “Diğer canlılardan bizi ayıran şey şeref ve haysiyettir. Srebrenitsa’da olanlar insan onuruna ve haysiyetine yapılmış saldırıdır. Sadece Bosnalılara değil hepimize yapılmış saldırıdır. Orada 20 yıl önce olmuş olanlar hakikaten hepimizin öğrenmesi gereken derstir aslında. Eğer gerçek bir aidiyet hissi yoksa, dünya üzerinde gerçek bir adalet tesis edilemeyecekse hiç kimse güvenlikten ve gelecekten bahsedemez. Şimdi 20 yıl geçmiş bulunuyor. Ama bu suçun sonuçları sebebiyle hala geçerliliğin koruduğunu söylemek istiyorum. Bugün bu proje şiarında bir araya geldik. Birleşik Krallık ve Türkiye olarak bütün paydaşlarımızla burada bu podyumda doğru bir mesaj aksettirmeye çalışıyoruz. Ama burada aksettireceğimiz mesaj sadece ekonomi ile ilgili değil. Biz buradayız el eleyiz, kol kolayız ve omuz omuzayız ve insan şerefi ve haysiyeti için beraber ilerliyoruz. Bizler 20 yıl önce orada olanları unutmadık. Orada ailelerini kaybetmiş kişilerin acılarını unutmuş değiliz” ifadelerini kullandı.

“SREBRENİTSA BİZİM ZAYIFLIKLARIMIZIN BİR SİMGESİDİR”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir taraftan da Srebrenitsa için yeni bir gelecek olabileceğini duyurmak istediklerini belirterek, “Srebrenitsa bizim zayıflıklarımızın bir simgesidir. Srebrenitsa bizim şerefimize, haysiyetimize yapılmış olan saldırıların simgesidir. Ama bu benzeri çabalar aracılığıyla ancak Srebrenitsa dürüstlüğün, saygının barış ve uyumun simgesi haline getirilebilir” açıklamasını yaptı.
Başkanlık Konseyi yetkilileri, Devlet Başkanı İvaniç, Çoviç ve Begoviç ile bir araya geldiğini kaydederek, “Bu çok acı verici deneyimlerden sonra yeni vizyon sahip olduklarını biliyorum, ekonomi ile ilgili olarak. Türkiye ve Birleşik Krallık olarak biz burada yer alıyoruz. Majestleri Prenses Anne ve tüm diğer paydaşlarımız bu vizyon şiarında ilerlemeye kararlı olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. Ve Bosna ile işbirliği içerisinde, dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. Burada ekonomik anlamada büyük bir boyut var anlatıldığı gibi. Srebrenitsa’da hatırlamamız gereken şu: Endüstriyel faaliyetlerin savaştan önceki en önemli merkeziydi, madencilik, ormancılık. Çok güzel bir manzara, çok güzel bir topluluk. Turizm, aklınıza gelebilecek her türlü faaliyet geçerliliğini koruyor ama bir anda savaş patlıyor ve bir anda bütün bu tarih değişiyor, bütün bu kader değişiyor. Yer altı kaynakları, yer üstü kaynakları ortadan kalkıyor, alt yapı ortadan kalkıyor ve insanların girişimci ruhu ortadan kalkıyor” ifadelerini kullandı.

“BİZLER SADECE BURADA YARDIM İÇİN DEĞİL BOSNALI YETKİLİLER ÇALIŞMAK ÜZERE BULUNUYORUZ”
Bu değişimin geri döndürülmesinin söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, “Belki tarihte geriye gidemeyiz ama Srebrenitsa için gelecek oluşturabiliriz. Geçmişin bize öğrettikleri üzerine güzel bir gelecek, umutlu bir inşa edebiliriz. Çok stratejik bir coğrafi konum, çok önemli yer altı kaynakları, çok çalışkan bir insan sermayesi. Bugün Bosnalı yetkililerle görüştüğümüzde iç barışa ihtiyaç var uyuma ihtiyaç var aynı zamanda da etkin bir yönetişim sistemine ihtiyaç var. Bizler sadece burada yardım için değil Bosnalı yetkililer çalışmak üzere bulunuyoruz. Ekonomik toplumla birlikte yeni bir gelecek inşa edilmesinde destek olmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin çok önemli ve çok başarılı bir deneyimi var, özellikle geçtiğimiz yıllar içinde. Biz önce 100 milyon Euroluk ondan sonra da 10 milyon Euroluk finansman kredisi sağladık, istihdam kurmak isteyen bütün paydaşlarımıza ve iş kurmak isteyen, yaşadığı yere dönmek isteyen, şirket kurmak isteyen kişilere böyle bir finansman gerçekleştirdik” dedi.
Davutoğlu, Srebrenitsa Ekonomisinin Geliştirilmesi projesinin çok önemli bir milim taşı olduğunu ifade ederek, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Srebrenitsa için, Srebrenitsa’daki insanlar için Türkiye ve Birleşik Krallık ve tüm diğer paydaşlar ortak ve umutlu bir gelecek kurulması için çalışacağız. Önümüzdeki günlerde Ziraat Bankası’nın Srebrenitsa Şubesi açılıyor olacak. Hatta yarın lansmanı gerçekleştirilecek. Ziraat Bankası’nın yüzlerce şubesi var ama benim için en önemli ve en anlamlı şube Ziraat Bankası’nın Srebrenitsa Şubesi’ni açmak olacak. Çünkü oradaki amacımız kar değil, oradaki amacımız insan şerefi ve haysiyetine, 20 yıl önce kaybolmuş olan insan şerefi e haysiyetine nasıl yeniden hizmet edebiliriz. Bunun şiarını benimsiyor olacağız. Bu girişim için bu süreç için bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Türkiye’nin ve Birleşik Krallık’ın büyükelçilerine teşekkür etmek istiyorum çünkü onlar bu projeyi gerçekleştirmek için çok çalıştılar. Ziraat Bankası tüm ekonomik kurumlar ve Birleşik Krallık ve diğer tüm beraber çalıştığımız dostlarımıza teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Birleşik Krallık ile Somali’de de benzer çalışmalarımız olmuştu. Onlarla birlikte çalışacağımıza devam edeceğimizi umut ediyorum. Uluslararası kurumlarla, devletlerle, şirketlerle yeni bir gelecek oluşturulması noktasında beraber çalışmaya hazırız. Srebrenitsa’nın genç nesilleri için ve Bosna-Hersek’in genç kuşağı için yeni istihdam kaynakları oluşturmakta kararlılığımızı muhafaza ediyoruz.”
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ