’Konstantiniyye’den İstanbul’a - 19. Yüzyıl Ortalarından 20. Yüzyıl’a Fotoğraflar Sergisi’, İtalya’nın Katanya şehrinde açıldı.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen ve 19. Yüzyıl ortalarında İstanbul’da faaliyet göstermeye başlayan fotoğraf ustalarının eserlerinin oluşturduğu ’Konstantiniyye’den İstanbul’a-19. Yüzyıl Ortalarından 20. Yüzyıl’a Fotoğraf Sergisi’, İtalya’nın Sicilya Adası Katanya şehrinde sergilendi. Sergiye Katanya Belediyesi ile kardeş şehir protokolü imzalamak için Katanya’ya gelen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Katanya Belediye Başkanı Enzo Bianco, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi, meclis üyeleri ile İtalyan yetkililer katıldı. Konuklar tarafından büyük ilgi gören sergi, usta fotoğrafçılar James Robertson, Maurice Meys, Pascal Sébah, Polycarpe Joaillier, Abdullah Biraderler, Guillaume Berggren ve Gülmez Biraderler tarafından dönemin ağır ve zahmetli teknikleriyle çekilmiş fotoğraflarla, İstanbul’un geçmişteki çehresini belgeliyor. Katılımcıları keyifli bir yolculuğa sürükleyen sergi, sanayi merkezinden büyük bir metropol haline gelmiş şehri, silueti, mimarisi, taşıtları, köprüleri, rıhtımları, caddeleri, meydanları ve insanlarıyla bambaşka bir görünümde yansıtıyor.
“KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ İLE KÜLTÜR, SANAT, EKONOMİK GELİŞMELER GÖSTERİLİYOR”
Serginin açılışını yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, konuşmasında birçok ülkenin Türkiye ile ilişki geliştirmek istediğini, bu yüzden de İstanbul’un kalbi Beyoğlu’na dünyanın dört bir tarafından kardeşlik teklifleri geldiğini dile getirdi.
Katanya şehrinin isteği üzerine sergi öncesi iki belediyenin kardeş şehir protokolünü imzaladıklarını söyleyen Demircan, “Katanya ile kardeşlik protokolü imzalamaya geldik. Bu imza ile sadece belediyeler arasında bir kardeşlik değil, üniversiteler, kültürler müesseseleri, ekonomik yönden, sanatçılar, yatırımcılar ve iş adamları üzerinden de hareket etmiş oluyoruz. Bundan en iyi şekilde yararlanacağız” dedi.
SERGİDE İSTANBUL TANITILDI
Katanya Şehri Belediye Başkanı Enzo Bianco’nın daha önce bir sufi sergisi sebebiyle İstanbul’a geldiğini de sözlerine ekleyen Demircan, bu sergi fikrinin de İstanbul’da ortaya çıktığını söyledi.
Bir ülkeyi sergilerle anlatmanın çok önemli olduğunu dile getiren Başkan Demircan, “Katanya’ya gelirken özellikle İstanbul’un tarihi yapıları, İtalyanların inşa ettiği yapılar üzerinden hareket etmeye özen gösterdik. Burada eskiden İstanbul’un mimarisini, eski yapılarını anlatmak isterken İtalyan mimarisinin özellikle Galata Kulesi’ni de unutmadık. Çok güzel bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
(İHA)