Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD’e yönelik başlatılan hava harekatına ilişkin, “Son gelinen aşamada artık bu iş tamamiyle çığırından çıkmış durumdaydı. Suriye’deki gelişmeler Türkiye’nin bu noktada çok daha farklı adımı atmasını gerekli kılıyordu” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazını Maslak’taki Fatih Ormanı Camii’nde kıldı. Damadı ve torunuyla birlikte camiye gelen Erdoğan’a İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok da eşlik etti.
Cami çıkışında gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, “Ben şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu süreç içerisinde ölen vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Öncelikle bir şeyi tespit etmekte fayda görüyorum. Bildiğiniz gibi 13 yıllık iktidar süreci içerisinde öncelikle demokratik açılım süreciyle başlayan bir adım vardı. Daha sonra bunu Milli Birlik ve Kardeşlik projesiyle geliştirdik, ardından bir çözüm süreciyle taçlandıralım istedik. Attığımız bu adımlarda görülen o ki çözüm süreciyle taçlandırmak istediğimiz bu anlamlı yaklaşım istismar edilmek suretiyle hiçbir zaman bölücü terör örgütü bu attığımız adımlara olumlu yaklaşım vermediği gibi maalesef bunun istismarını yapmak suretiyle de ülkemizdeki demokratik yaklaşımı, temel insan hak ve özgürlükleri noktasındaki olumlu yaklaşımımızı her zaman istismarla karşıladı. Bu noktada 6-7 Ekim süreci bizler için bir üzüntü süreci oldu. Bundan öte yine birçok yerde yol kesmelerle olumsuz gelişmeler oldu. Özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde vatandaşlarımız kendi demokratik haklarını dahi kendi istekleri istikamette kullanamadıkları gibi devamlı tehditlerle karşı karşıya kaldılar” dedi.
“BU İŞ ÇIĞRINDAN ÇIKMIŞ DURUMDAYDI”
“Son gelinen aşamada ise artık bu iş tamamiyle çığırından çıkmış durumdaydı” diyen Erdoğan, Kuzey Suriye’deki gelişmelerin, oradaki yapılanmaların Türkiye’nin bu noktada çok daha farklı adımı atmasını gerekli kıldığını söyledi. Erdoğan, “Son haftalarda gerek hükümetimizin attığı kararlı adımlar, birlikte yaptığımız çalışmalarla artık bu adımı çok farklı kılmamızın gereğini ortaya koydu. Eğit-donat çalışması, güvenli bölge çalışması, bunun yanında uçuşa yasak bölge çalışması haklılığımızı ortaya koydu” diye konuştu.
Erdoğan, Obama ile yaptıkları telefon görüşmesinde, bölücü örgütün yanında IŞİD ile mücadelede kararlıklarını teyit ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Dedik ki ‘DEAŞ bizim için terör örgütüdür ve böyle bir terör örgütüne karşı Türkiye hassasiyetini korumaktadır.’ Bu hassasiyetimizin gereği olarak da bu gece ilk adım kararlı bir şekilde atıldı. Ama eş zamanlı olarak ülkemizin 16 vilayetinde 300’e yakın noktada yapılan operasyonlarla bir süreç başlatıldı ve bu süreçle birlikte çok sayıda şu anda zanlı gözaltına alınmış vaziyette. Bu gözaltına alınanlarla ilgili bir süreç başladığı gibi bu sadece bu geceye yönelik bir operasyon değildir ve bu operasyon bundan sonraki süreçte de kararlı şekilde devam edecektir. Burada hedefler bellidir. DEAŞ başta olmak üzere gerek bölücü terör örgütü PKK olsun, DHKP-C olsun, diğer terör örgütleri olsun bizim için adlarının şöyle ya da böyle olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. Bunların hepsi terör örgütüdür ve bu terör örgütlerine karşı devletimiz atılması gereken her türlü adımı atacaktır. Bu bir kararlılıktır. Çünkü devletimizin olduğu yerde biz farklı bir devlet yapılanmasına müsaade edemeyiz. Bunun adı paralel devlet olabilir, şu olabilir, bu olabilir hiç fark etmez. Milli güvenliğimizi tehdit eden bu yapılanmalara karşı devletimiz tüm kurumlarıyla bu adımı atacaktır ve sadece bu akşam atılsın, bundan sonra dursun yok. Bu ülkede refahımızı, huzurumuzu, vatandaşımızın güvenliğini temin noktasında atılması gereken adımlar atılacaktır. Bu gece bunun çok önemli başlangıç noktası olmuştur. Bundan sonraki süreçte de bu devam edecektir.”
İncirlik Üssü’nün ortak kullanıma açılmasıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Erdoğan, “Belli bir çerçeve içerisinde onlar da kullanılacaktır” dedi.
Erdoğan, “Son günlerde yaşanan olayların ardından Cumhurbaşkanı olarak halka nasıl seslenirsiniz?” sorusu üzerine de, “Ben vatandaşıma bir korku atmosferi içerisinde yaşamamalarını tavsiye derim. Onların kendi özgüveni her şeyin ötesindedir. Şuanda biz çok çok farklı mücadelenin içine girmiş bulunuyoruz ve bu mücadelenin içinde sonuna kadar ne gerekiyorsa yapacağız. Vatandaşımız devletine inansın, güvensin. Ceylanpınar’da iki polisimiz şehit edildi, Diyarbakır’da bir trafik polisimiz şehit edildi, bir diğeri ağır durumda, askerlerimiz şehit edildi. Tüm bu şehitlerimiz şüphesiz ki devletimizin bekası için şehit oluyorlar. Devletin bekası için şehit olan tüm bu şehitlerimize Allah’tan rahmet edilirken, bunun bedelini bu terör örgütünü arkasına alanlar da ödeyeceklerdir. Lütfen sizler de birlik, beraberlik içerisinde bölücü terör örgütlerini arkasına alanlara destek olmaktan değil de bu ülkenin birliğini, beraberliğini savunmaya, buna destek vermeye eğer yazılı ve görsel medya da gerekli desteği verirse o zaman tablo çok daha farklı olur. 6-7-8 Ekim olaylarını düşünün, ondan sonraki süreçte yine aynı şekilde vatandaşımızı sokağa davet edenleri düşünün. Bunlar bu ülkenin maalesef ayrımcılığına yönelik atılmış adımlardır. Biz bu ayrımcılığa fırsat vermeyeceğiz. Bu konuda herkes demokratik hakkını kullanabilir” diye konuştu.
“GÜVENLİK ZAAFIMIZ VARDIR DEMEKTİR”
Erdoğan, İç Güvenlik Yasası çıkarıldıktan sonra hala yüzleri kapalı, ellerinde silahlarla İstanbul’da bile yürüyenler olduğunu ifade ederek, “Burada rahatlıkla yürüyebiliyorsa bizim de güvenlik noktasında bir zaafımız var demektir. Ben de ilgili arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdim, ‘yürütemezsin’ dedim. Bunu yürütüyorsak burada güvenlik zaafımız vardır demektir. Yüzü, suratı kapalı olanlar yürüyemez. Gerek dün akşam, gerekse gündüz başbakanımızın bu riyasetinde dile getirilmiş ve ilgili tüm kurumlarımızla bu konuda kararlı bir şekilde adım atacaklarına dair kararlar alınmıştır ve uygulamaya da bu geceden itibaren gidilmiştir” dedi.
Bir basın mensubunun, “Bu süreç hükümet kurulma sürecini etkiler mi?” sorusuna ise Erdoğan, “Şuanda görülen o ki koalisyon sürecinde bugün de görüşmeler var. Koalisyon olur ya da olmaz, olması halinde bitmiş demektir, iş başlar. Ama koalisyon olamıyorsa nihai kararı verecek olan merci milli iradedir. O zaman da süratle millete gidilir ve milli irade nasıl tecelli ediyorsa milli iradenin tecelli ettiği istikamette adım atılır. Bizim 90 günümüzü alır ve bu süreç içerisinde de ülke yönetimsiz kalmaz ve kurulacak hükümetle ki bu geçici hükümettir, buna göre adımlar atılır” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir basın mensubunun sorusu üzerine de, “Bölücü terör örgütü olsun, diğer terör örgütleri olsun bunların hepsi silahı bırakmak durumundadır. Eğer silahı bırakmazlarsa neticesine katlanırlar” dedi.
Açıklamalarının ardından camiden ayrılan Erdoğan, vatandaşları da selamladı. Erdoğan’ın yanına gelen 88 yaşındaki Hacı Bayram Yılmaz, Erdoğan’a şiir okudu. Yılmaz’ı tebrik eden Erdoğan, daha sonra camiden ayrılarak Huber Köşkü’ne geçti.
(İHA)