CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, idam cezasıyla ilgili tartışmalara ilişkin, "Bu tartışmaları tekrar yapmak yersizdir, yanlıştır. Önemli olan adaletin sağlanmasıdır. Türkiye’deki ihtiyaç adaletin gerçekleşmemesi yönündedir" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Gök, TBMM’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. İdam cezası ve hadım etme tartışmalarına yönelik olarak Gök, "Bu tartışmaları tekrar yapmak yersizdir, yanlıştır. Önemli olan adaletin sağlanmasıdır. Türkiye’deki ihtiyaç adaletin gerçekleşmemesi yönündedir. Mağduriyete uğrayan insanların haklarını arayamamaları ve adaletin geç işlemesi, hiç işlememesi ve ne yazık ki AKP döneminde yanlı işlemesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de her suça cezası vardır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak idam cezasının hukuk sisteminden çıkartılması gerçeği karşısında adaletin tesis edilmesini savunuyoruz" dedi.
Bakan Bozkır’ın açıklamasının talihsiz olduğunu ifade eden Gök, "Devletin görevi kısas sistemine göre hareket etmek değildir. Devlet, yargılayacak herkesin tatmin olacağı bir adaleti gerçekleştirmektir. Önemli olan adaleti gerçekleştirmek ve kamu vicdanını, suçtan mağdur olanların vicdanını rahatlatmaktadır. Son derece talihsiz ve yakışıksız bir açıklamadır" diye konuştu.
Türkiye’de adalet kalmadığını savunan Gök, "Türkiye’de hangi konuda adalet var. Uludere’de adalet mi gerçekleştirildi. 34 vatandaşımız öldürüldü. Açıklamalar çıkıyor, ’Biz onların kaçakçı olduğunu bildirmiştik’ diye. Bizde gözlerimizle İnsan Hakları Komisyonu’nda gördük. İnsanların PKK’lı olmadıklarını gördük. Türkiye’nin ihtiyacı adalettir. Devlet hiçbir zaman intikam duygusuyla hareket etmez" şeklinde konuştu.
Kadının toplumdaki yerine işaret eden Gök, şunları dedi:
"Kadını erkekle eşitlemeden, erkekten daha güçlü kılmadan bu sorunların üstesinden gelemeyiz. Sorun ciddidir. Sorun bir eğitim sorunudur, bir zihniyet sorunudur, sorun çok kapsamlıdır. Cezaların arttırılması ile önlenecek bir sorun değildir. Kadının toplumdaki yeri nedir? Kadının toplumdaki yeri, ne yazık ki eve hapsolmuş, kendisine ikinci sınıf muamele yapılan tablo içinde. Öncelikle kadınımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Kadını toplumun tüm katmanlarında daha güçlü kılmamız gerekiyor."
(İHA)