USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

"Değişikliklerde dershane diye bir kurum yok"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yönetmelikte yapılan değişiklikle işaret ederek, "Yönetmeliğimizde yaptığımız değişikliklerde dershane diye bir kurum yok" dedi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı

"Değişikliklerde dershane diye bir kurum yok"
07-08-2015 16:09
Google News

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yönetmelikte yapılan değişiklikle işaret ederek, "Yönetmeliğimizde yaptığımız değişikliklerde dershane diye bir kurum yok" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sapardurdi Toylıyev ile Çırağan Palace Kempinski’de görüşme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Avcı açıklamasında 1 Mart 2014 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasasını işaret ederek, “1 Mart 2014 tarihinde çıkan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’den çıkan bir yasa ile özel eğitim kurumlarının tanımlaması yeniden yapıldı. Daha sonra Anayasa Mahkemesi’nde açılan iptal davası sanki sadece dershaneler ile ilgili bir yasa ve onunla ilgili bir iptal davası gibi algılandı. Hayır iptal davasında 8 madde ile ilgili bir iptal davası açıldı. Bunların bazıları hakkında da Anayasa Mahkemesi yürütmeyi yani bakanlığın yaptığı tasarrufu haklı bularak iptal yöntemine gitmedi. Bu arada 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren dershanelerin faaliyetlerine son vermesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti” dedi.

“2 MİLYON 600 BİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ TAKVİYE KURSU ALDI”
Dershanelerini özel okula dönüştürmek isteyen kurumlara 4 yıl süre verdiklerini söyleyen Avcı, "Dershaneden özel okul dönüşmek isteyen kurumlar belli bir süre içerisinde özel okul olma kriterlerini karşılayamayacak durumdalar ise onlar 4 yıllık bir süre tanıdık ve kurumlarını temel lise yaparak özel okul olma kriterlerini de esneterek 4 yıllık bir süre için onlara bir geçiş imkanı sağladık. Nitekim Anayasa Mahkemesi’de bu noktada uygulamamızı doğru bulduğu için temel lise uygulaması aynen devam edecek. Bütün devlet okullarında isteyen her öğrencimize ücretsiz olarak verdiğimiz takviye kurslarımız var. Gerek hafta sonunda biz isteyen bütün öğrencilerimize ücretsiz takviye kursları açtık ve geçen yıl bu takviye kurslarımızda 2 milyon 600 bin üzerinde öğrencimiz devam etti takviye kursu aldı. Ücretsiz takviye kurslarında 112 binin üzerinde öğretmenimiz hafta sonunda ve hafta içi kurslarda öğrencilerimize takviye kursu verdi”dedi.

“YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERDE DERSHANEDE DİYE BİR KURUM YOK”
Anayasa mahkemesi gerekçeli kararındaki bunları daha ölçülü yapma konusunda bir karar vermiş olduğunu ifade eden Bakan Avcı,"Bizde Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararındaki ilkesini göz önüne alarak Özel öğretim kurumları yönetmeliğimizde gerekli düzenlemeleri yaptık. Bugünde o yeni yönetmeliğimizi Başbakanlığa resmi gazetede yayınlanmak üzere gönderdik. Dolayısıyla bu gece herhalde yayınlanır yarın yönetmeliğimiz çıkmış olacak. Yönetmeliğimizde yaptığımız değişikliklerde dershane diye bir kurum yok. Buna karşılık gerek Anayasa, gerek milli eğitim temel kanunlarında Türkiye’de yapılacak her türlü eğitim ve öğretimin Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde ve gözetiminde yapılmasına ilişkin hükümler var. Yani bu hem bir sorumluluk hemde bir görevlendirme bakanlık açısından. Dolayısıyla biz Türkiye her ne ad altında olursa olsun eğitim faaliyeti gösteren bütün kurumları gözetmekle denetlemekle yükümlüyüz sorumluyuz”diye konuştu.

“ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI, HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU KURS VEREBİLECEK”
Özel Eğitim Kurumları’nın açılışı ve dönüşümü ile ilgili kriterleri anlatan Bakan Avcı, “Anayasa Mahkemesi dönüşüm programının kendisini iptal etmedi. Dolayısıyla temel liseler gibi diğer kurslarda zaten devam ediyorlar ve ya diğer kurslardan kurumlardan özel okula, anaokulun ilkokula, özel etüt eğitim merkezine veya çeşitli kurslara dönüşmek isteyen merkezlerin önü açıktı zaten. Şimdi de dönüşen veya dönüşmeyen, dönüşmek için daha önce müracaat etmiş olan her kurum özel öğretim kurumları yönetmeliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde dönüşebilecekler ve faaliyetlerini özel eğitim kursu adı altında ve özel okulu adı altında devam edecekler. Özel Eğitim Kurumları, hafta sonu veya hafta içi oku dışı eğitim almak isteyen öğrencilerimize kurs vermek üzere düzenlenmiş kurumlardır. Bu kurumların hangi programları uygulayacağı da yönetmelikte açık bir biçimde vurgulanmıştır. Talim terbiye kurulu bu kurslarda müfredatı belirledi” şeklinde konuştu.

“ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINDA MEVCUT 16 KİŞİYİ GEÇMEYECEK”
Özel eğitim kurumlarının 3 bilim grubunda açılacağını ifade eden Avcı, “Özel Öğretim Kursu açan aynı kurum aynı binada 3 bilim grubunda kurs açabilecek. Mesela kurs yapılan sınıflarda öğrenci kontejanı 16 kişiyi geçemeyecek. Madem çok özel bir eğitim ve takviye kurumu tavsiye ediyor. Sektörün bu talebi karşılayabileceği optimum düzeyide 16 olarak belirledik. Bu özel eğitim kurslarında 16’nın üzerine olmayacak . Temel liselerinde hafta içinde kendi öğrencilerine hafta sonlarında da mezunlara özel eğitim kursu açma hakkı veriliyor. Nasıl biz devlet okullarında takviye kursu açıyorsak özel okullarımızda kendi okullarında takviye kursu açma hakkı veriyoruz. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında belirtilmiş olan okul dışı eğitim alma seçeneklerinin çoğaltılması talebi de böylece en geniş anlamda karşılanmış oldu. Hafta sonu kursları hafta bir gün cumartesi günü olacak çocuklarımıza 1 gün dinlenme payı bırakmak istedik” dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ