USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

"CHP ya da MHP ile yakınlığımız...’’

Başbakan Davutoğlu,"CHP ya da MHP ile yakınlığımız aynı. Hükümeti kurduğum güne kadar aynı mesafeyi korumaya özen göstereceğim, çünkü her birisi milletimizin belli kesiminden, belli oranından temsil yetkisi almış partilerdir" dedi. Başbakan Davutoğlu, CHP

"CHP ya da MHP ile yakınlığımız...’’
13-07-2015 21:18
Google News

Başbakan Davutoğlu,"CHP ya da MHP ile yakınlığımız aynı. Hükümeti kurduğum güne kadar aynı mesafeyi korumaya özen göstereceğim, çünkü her birisi milletimizin belli kesiminden, belli oranından temsil yetkisi almış partilerdir" dedi.
Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 1 saat 40 dakika süren görüşmesinin ardından AK Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Görüşmede karşılıklı anlayış içerisinde bazı farklı düşüncelerin de dile getirildiği hususların vurgulandığını belirten Davutoğlu, "Partilerin bizatihi varlığı farklı görüşlere dayanır, eşyanın doğası farklılık içerir. Bugün de siyasetin doğası uzlaşma gerektiriyor. Bu farklılıklarla uzlaşı kültürünü ortak bir zeminde buluşturduğumuzda inşallah iyi bir netice alacağımıza inanıyorum. Bütün partilerimiz için bu geçerlidir. İlk turda bütün partilerimizle bu yöndeki temaslarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, "Görüşmeler yine sizin başkanlığınızda mı yoksa alt düzeyde mi yapılacak?" sorusuna Davutoğlu, "Mutabık kalınıp da ’koalisyon kuracağız’ kararı alındıktan sonra başlayan görüşmeler değildir bunlar. Ön görüşme şeklinde hükümet ortaklık müzakeresinin başlamasının test edileceği bir anlamda karşılıklı olarak bir ön görüşme süreci başlayacak, bu arkadaşlarımız tarafından yürütülecek. Genel başkanlara sadece bilgi sunulacak. Bir arkadaşlarımızla istişarelerde şunu planladık; ben de sayısız diplomatik müzakerelerde bulundum. Bu diplomatik bir görüşme değil, bu aynı ülkenin yurttaşları olarak ortak bir sorumluluk bilinci içinde yaptığımız görüşme ama bir uzlaşı zemini oluşturmak bağlamında söylüyorum, önce karşılıklı güvenin sağlanması, psikolojik bariyerlerin aşılması önemli sonra da tarafların muhtevaya derinlemesine girecekleri bir müzakere öncesinde bir zemin yoklaması önem taşıyor. Genel başkanların, karar vericilerin o zemin yoklaması üzerinde karar vermeleri daha sıhhatlidir. Çok çabuk verilecek bir karar, zamanla çıkacak bir problem sebebiyle hayal kırıklığına yol açabilir, bir kararsızlık halinde süreci tümüyle durdurabilir. Onun için ben süreç mantığının bu tür müzakerelerde önem taşıdığı görüşündeyim. Bu müzakere öncesi bir ön görüşmedir. Heyetlerimiz arasında yapılır, ortak zemin keşfedilmeye gayret edilir, yöntemi bu olacak. Dolayısıyla bize bilgi sunulacak. İkinci turda da heyetlerimizin temsilcileri, iki genel başkan ortak da sunabilirler ayrıca görüşlerini orda değerlendirme yapacağız" karşılığını verdi.

"GÖRÜŞME ÖNCESİ CUMHURİYET TARİHİNDEKİ BÜTÜN KOALİSYON TUTANAKLARINI İNCELEDİM"
Görüşmeye ilişkin tutanak tutulup tutulmadığına yönelik soru üzerine Başbakan Davutoğlu, "Her parti kendi tutanağını tutar. Bu aşamada ama bir protokol yazım aşamasına gelindiğinde noktasına, virgülüne kadar her türlü konu ele alınır. Ben görüşmeler öncesinde Cumhuriyet tarihindeki bütün koalisyon tutanaklarını inceledim. En sağlıklı hükümet ortaklık sürecinin ve protokolünün oluşması için elimizden geleni yapacağız" yanıtını verdi.

"CUMHURBAŞKANI TARTIŞMAYA AÇILMADI"
Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmede gündeme gelip gelmediği sorusuna ilişkin, "Hayır, bu konu ele alınmadı. Zaten Türkiye demokratik, kurumları yerleşmiş bir ülkedir, devlet geleneği güçlü bir ülkedir. Cumhurbaşkanlığı makamı hükümet ortaklığı görüşmelerinin gündemi olacak bir husus değildir. Bu çerçevede bu konu açılmadı. Cumhurbaşkanımız beni görevlendirdi, ben o görev ile ziyareti yapıyorum. Yani beni görevlendiren makam tartışma konusu açıldığında o zaman bu süreç kimin bu sefer meşruiyeti tartışmaya başlanır, yani görevi veren makamın meşruiyetini tartışmak sürecin doğasına aykırı. O zaman ben hangi meşruiyette bu ziyareti yapıyorum? Cumhurbaşkanımızın beni görevlendirmesi meşruiyetiyle. O makamın meşruiyetini veya itibarını tartışmaya açmak eşyanın doğasına aykırı. Bu tartışma açılmadı. Ama Anayasa yapacak demokratik reformları, vesaire bunlar da çok genel ilkeler olarak ele alındı. Görüşmede özellikle Türkiye’deki siyasal, hukuki, ekonomik konular ilkesel bazda ele alındı" ifadelerini kullandı.

"CHP YA DA MHP İLE YAKINLIĞIMIZ AYNI"
"Her partiye aynı uzaklıktayım’ demiştiniz. CHP ile görüşmenizden sonra halen aynı noktada mısınız?" sorusuna Davutoğlu, şöyle yanıt verdi:
"Şu anda da aynı tutumumuzu sürdürüyoruz. Yani CHP ya da MHP ile yakınlığımız aynı. Bu süreçte hep olumlu kavramlar kullanalım. CHP ile görüşmemiz olumlu, sıcak bir atmosferde geçti. Umarım yarın MHP ile Sayın Bahçeli görüşmemiz de aynı sıcak ortamda, karşılıklı anlayış içinde geçecektir. Nihayet hepimiz bu ülkeye hizmet için varız. Bu ülkeye hizmet ederken de birbirimize duyduğumuz saygı millete güven verecektir. Millet şu anda birbiriyle konuşabilen, anlaşabilen, itiraf etse de bu itirafı şahsi veya parti çıkarı anlamında mutlaklaştırmayan bir yaklaşım istiyor, bekliyor. Milletimizin bu talebini karşılayacak şekilde tutum almamız gerektiğini düşünüyorum. Yarın MHP ile görüştükten sonra yakınlığı siyasal anlamda söylemiyorum ama sürecin ilerleyebilmesi anlamında bu yakınlığın ölçüsü daha netleşir. Ama hükümeti kurduğum güne kadar aynı mesafeyi korumaya özen göstereceğim çünkü her birisi milletimizin belli kesiminden, belli oranından temsil yetkisi almış partilerdir. Hepsiyle bu anlamda ilişkilerimizi sürdüreceğiz."
Görüşmeye katılan AK Parti ve CHP heyetinde değişiklik olmasına yönelik soru üzerine Davutoğlu, "1+4 olarak tespit etmiştik ancak bu sabah CHP tarafından 1+5 olması arzusu ifade edildi. Onun üzerine biz de heyetimizi beşe çıkardık. Onun için bunda bir yanlış veya eleştirilecek bir yön yok. İhtiyaca binaen muhataplarımız beş deyince beşe çıkardık. CHP’ye bir sorumluluk yüklemek değil vakayı tespit için söylüyorum. Başka hiçbir gerekçesi yoktur. Onlar için toplantının pratikliği sebebiyle bu ihtiyaç hasıl olmuş olabilir, biz de ona riayet ettik" dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ