USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

"Ben de Osmanlıca Türkçesi öğreneceğim"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yakın zamanda Osmanlı Türkçesi öğrenmeye başlayacağını söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayrat Vakfı işbirliği ile düzenlenen “Osmanlı Türkçesi Sertifika Töreni” Canik Kültür Merkezi’

"Ben de Osmanlıca Türkçesi öğreneceğim"
07-05-2015 09:47
Google News

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yakın zamanda Osmanlı Türkçesi öğrenmeye başlayacağını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayrat Vakfı işbirliği ile düzenlenen “Osmanlı Türkçesi Sertifika Töreni” Canik Kültür Merkezi’nde yapıldı. 220 kursiyerin sertifika aldığı törene Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Metin Yılmaz, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, AK Parti Samsun Milletvekili Adayları, Osmanlı Türkçesi Kursları Genel Koordinatörü Said Yavuz, Hayrat Vakfı Samsun Temsilcisi Ali Hüsrev Yağız, ilçe kaymakamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sertifika töreninde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Bizim gençlik merkezlerimizde şuanda üye sayısı 1 milyonu aşmış durumdayız. Üye sayısının 1 milyonu aşması önemli bir şeydir. Çünkü gençlik merkezine üye olan ve oradaki faaliyetlere katılan gençlerin buradaki yapılan faaliyetlerden merak edenler var. Gençlik merkezlerdeki yapılan çalışmaları gören gençlerimiz ciddi anlamda da katılım sağlıyor” dedi.

“BEN DE OSMANLICA TÜRKÇESİ ÖĞRENECEĞİM”

Dil öğrenmenin çok önemli bir şey olduğunu belirten Bakan Kılıç, “Bir takım eleştirilenler var. Osmanlıcayı bazıları ‘eski Türkçe’ veya ‘eski yazı’ diye söylüyorlar. Eski değil, kullanılan, yaşayan, hayatta olan, bir kişinin dahi dile getirdiği, konuştuğu lisan, yazı eski değildir, günceldir. Bizim kurumlarımız bellidir ama öğrenmek isteyenin önüne de engel konulmaz. Hiçbir şekilde bir konuyu öğrenmek isteyenin önünde engel olamaz. Şimdi eleştiri yapanlar, ‘ne gerek var, nereden çıkarttınız, niye böyle yapıyorsunuz’ diyorlar. Bırakın bu tartışmaları, öğrenmek istiyorsa bir vatandaşımız biz de ona o imkanı veriyorsak, bırakın karışmayın öğrenmek isteyen öğrenir, öğretmek isteyen de öğretsin. Bundan bir zarar gelmez. Meclis’te dahi bu konuları dile getirmek için muhalefet milletvekilleri oldu. Bunun tartışmasının da niye çıkarıldığını anlamakta zorlanıyorum. Ne zorladığımız var ne de bir şey yaptığımız var. Ama imkanı da sunmak bizim görevimiz. Lisan öğrenmek önemli bir şeydir. Hangi lisan olursa olsun öğrenin. Ben İngilizce ve Almanca biliyorum. Yakın zamanda da Osmanlıca Türkçesini öğrenmeye başlıyorum. Bizim eğitim noktamızda mutlaka yapmamız gereken bir şey var. O da dil öğrenimine çok önem veririz. Dil öğrenmek çok önemli bir şeydir. Farklı bir dil farklı bir ufuktur” diye konuştu.

Lisan öğrenmenin önünde hiçbir engelin olamayacağını ifade eden Bakan Kılıç, “Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Hepimiz aynı olsaydık makine olurduk. Yüzyıllar boyunca yazılan lisanımızı önündeki hiçbir engeli biz kabul etmiyoruz. İmkanı vereceğiz ve sunacağız. Öğrenmek isteyene eyvallah. Yeter ki öğrenelim ve kendimizi geliştirelim. Nasıl ki dere yatağında akarsa, milletlerin medeniyetleri ve kültürleri de yatağında akar” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Kılıç ve beraberindekiler Osmanlı Türkçesi kursunu tamamlayan 220 kursiyere sertifikaları verildi.

(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ