USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin, Ukrayna ile ateşkes için Rusya'nın şartlarını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde Kiev ile müzakerelere başlayabileceklerini söyledi.

Putin, Ukrayna ile ateşkes için Rusya'nın şartlarını açıkladı
14-06-2024 17:42
Google News
Moskova

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle başkent Moskova'daki bakanlık binasında toplantı yaptı.

Toplantıya, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ve çok sayıda yetkili katıldı.

Toplantıda konuşan Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin görev süresinin sona erdiğini söyledi.

"Ukrayna'daki iktidarın 2014'te olduğu gibi meşru olmadığını ve gasbedildiğini, Zelenskiy'nin meşruiyetinin hiçbir hileyle sağlanamayacağını" kaydeden Putin, "Ukrayna'da yürütme organı değil, Verhovna Rada (parlamento) meşrudur." ifadesini kullandı.

Ukrayna ile müzakere masasına oturmaya hazır olduklarını dile getiren Putin, Ukrayna ile ateşkes için Rusya'nın şartlarını bildirdi.

Putin, "Ukrayna askeri birliklerinin Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri, Herson ve Zaporijya bölgelerinden çıkarılmalı. Kiev'in buna hazır olduğunu ilan etmesi ve birliklerini çekmeye başlaması, NATO'ya üye olma planlarından vazgeçtiğini resmen bildirmesinin ardından hemen çatışmaları durdurma ve müzakereleri başlatma emrini vereceğiz. Bunu hemen yapacağız." dedi.

Ukrayna birliklerinin, söz konusu bölgelerden engel konulmadan güvenli şekilde çekilmesini garanti ettiklerini vurgulayan Putin, "Kiev'in, birliklerin çekilme, herhangi bir ittifaka üye olmama, Ukrayna'nın gelecekteki varlığına bağlı olan Rusya ile diyaloğu başlatma konusundaki kararları Batı'nın emirlerine değil mevcut gerçeklere ve Ukrayna halkının ulusal çıkarlarına dayanarak alacağını umuyoruz." diye konuştu.

Putin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ukrayna'ya bugün tekrar gerçek bir barış teklifi yapıyoruz. Eğer Kiev ve Batılı ülkeler, önceden olduğu gibi bu teklifi kabul etmezse bu, kanın dökülmesinde onların siyasi ve ahlaki sorumluluğudur. Temas hattındaki gerçekler Kiev'in yararına ileride değişmeyecek ve müzakerelerin yeniden başlatılması için şartlar farklı olacak. Batı'nın istediği gibi geçici ateşkesi sağlamayı ve meseleyi dondurmayı değil, çatışmaları sonlandırmayı teklif ediyoruz."

"Ukrayna'nın tarafsız ve nükleer silahsız statüye sahip olması, asker, silah ve Nazilerden arındırılması gerektiğini" ifade eden Putin, söz konusu pusular konusunda 2022'de İstanbul'da yapılan müzakerelerde mutabık kalındığına dikkati çekti.

Bununla birlikte Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik uyguladığı yaptırımların kaldırılması gerektiğini bildiren Putin, "Rusya, Ukrayna'daki savaşı gerçekten sona erdirecek bir teklif yapıyor. Tarihteki trajik sayfayı kapatmaya, Rusya'nın Ukrayna ve Avrupa ile güvene dayalı iyi komşuluk ilişkilerini yeniden adım adım inşa etmeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Putin, belirtilen husuların temel nitelikteki uluslararası anlaşmalarda yer alması gerektiğini dile getirdi.

İsviçre'de 15-16 Haziran'da düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi'ne de değinen Putin, "İsviçre'deki konferansa davet edilmedik. Rusya olmadan, bizimle açık ve sorumlu bir diyalog kurmadan, Ukrayna ve Avrupa güvenliği konusunda çözüm bulunması imkansız." dedi.

"ABD, silah kontrol sistemini yıktı"

ABD'nin dünyadaki stratejik istikrarı baltaladığına dikkati çeken Putin, "Washington, NATO ile birlikte Avrupa alanında yıllarca inşa edilen güven artırıcı önlemleri ve silah kontrol sistemini yıktı. Batılı ülkelerin bencilliği ve kibri mevcut tehlikeli duruma yol açtı. Geri dönüşü olmayan noktaya kabul edilemeyecek kadar yaklaştık." diye konuştu.

Başkan Putin, Batı'nın Ukrayna krizini kışkırttığını ve hazırladığını, bu krizin sürmesi için elinden geleni yaptığını kaydetti.

"Avrasya'da yeni ortak güvenlik sistemiyle ilgili istişareleri başlatma zamanı geldi"

Avsrasya'daki güvenlikle ilgili duruma değinen Putin, şu ifadelere yer verdi:

"Avrasya'da ortak güvenliğin ikili ve çok taraflı garantilerine ilişkin yeni bir sistem konusunda istişareleri başlatma zamanı geldiğini düşünüyorum. Bununla birlikte Avrasya bölgesindeki dış güçlerin askeri varlığının kademeli şekilde azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor."

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin çok kutuplu dünya düzeninde uluslararası ilişkileri ile ilgili ortak belge üzerinde anlaştığına işaret eden Putin, gelecekteki güvenlik mimarisinin oluşum sürecinde yer almak NATO ülkeleri dahil tüm Avrupa ülkelerinin yer alabileceğini anlattı.

"Rus varlıklarının dondurulması cezasız kalmayacak"

Putin, dünyanın daha önce hiç olmadığı kadar hızlı şekilde değiştiğini belirterek, "Gittikçe daha fazla devlet egemenliğini, kendi kendine yeterliliğini, ulusal ve kültürel kimliğini güçlendirmeye çalışıyor." diye konuştu.

Dünya ülkelerindeki çoğunluğun çok kutupluluğu desteklediğini ifade eden Putin, "Bunu, BRICS gibi güvene dayalı diyalog kültürüne, katılımcıların eşitliğine ve birbirlerine saygıya dayanan evrensel bir birliğin çalışmalarına artan ilgide de görüyoruz." dedi.

BRICS'in önemli potansiyele sahip olduğunun altını çizen Putin, "eninde sonunda çok kutuplu dünya düzeninin temel düzenleyici kurumlarından biri haline gelecek." diye konuştu.

Putin, Batı'nın rezerv paraları üzerine kurulan mali sisteme yönelik güvensizliğin arttığına işaret ederek, "Yakın zamana kadar sermayeyi korumak için güvenilir bir yer olarak kabul edilen Batılı devletlerin yanı sıra bazı Avrupa bankalarının menkul kıymetlerinden ve borç yükümlülüklerinden fon çıkışı yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

Batılı ülkelerin Rusya'ya ait yabancı varlıkları dondurduğunu anımsatan Putin, "Nihayetinde bunlara el koymak için kısmen yasal dayanak oluşturmanın yollarını düşünüyorlar. Ancak tüm yaygaraya rağmen bu hırsızlıktır ve cezasız kalmayacaktır." dedi.

Avrupa için asıl tehdidin Rusya olmadığını savunan Putin, "Avrupalılara yönelik asıl tehdit, askeri, siyasi, teknolojik, ideolojik ve bilgi alanlarında ABD'ye giderek artan, neredeyse tümden bağımlılıktır." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya: Ukrayna ile ateşkes şartlarımız uygulandığında çatışmaları durduracağız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile ateşkes şartlarının uygulanması durumunda çatışmaları durduracaklarını belirterek, "Şartlarımıza tepki bekleyeceğiz." dedi.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle başkent Moskova'daki bakanlık binasında yaptığı toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu.

Putin'in, Ukrayna ile ateşkes için Rusya'nın şartlarını açıkladığını ve "Ukrayna'nın birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde Kiev ile müzakerelere başlayabilecekleri" yönünde açıklama yaptığına dikkati çeken Lavrov, şunları kaydetti:

"Eğer bu sinyal dikkate alınmayacaksa, Batılı ortaklarımızla ilgili hayal kırıklığına uğrayacağız. Kimsenin peşinde koşmayacağız. Belirli ülkelerdeki büyükelçilerimiz, Putin'in konuşma metnini iletecek ve neyin kastedildiğini, durumun arka planını anlatacak. Şartlarımıza tepki bekleyeceğiz. Birçok ülkenin bu hususları anladığından eminim."

Söz konusu şartların ültimatom niteliğinde olmadığını savunan Lavrov, "Putin, bir nevi taviz unsurları ile birlikte iyi niyet, jest hususlarını sıraladı." ifadesini kullandı.

Lavrov, "Batı'nın Rusya'yı tekrar kandırıp kandırmayacağı" yönündeki soruya "Bunu bilemeyiz. Putin'in bildirdiği şartlarda bu sorunu çözmeye hazırız. Bu şartların uygulandığını anladığımızda, çatışmayı durduracağız." yanıtını verdi.

Bakan Lavrov, Putin'in Ukrayna ile ilgili tekliflerinin, İsviçre'de 15-16 Haziran'da düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi'ne de ele alınacağını umduğunu dile getirdi.

"Avrupa Atlantik güvenliği kavramı Rusya için artık geçerli değil"

Rusya'nın daha önce Atlantik niteliğindeki yapılarda yer aldığına dikkati çeken Lavrov, "Avrupa Atlantik güvenliği kavramının Rusya için artık geçerli olmadığını" söyledi.

Lavrov, Avrasya bölgesinde güvenliğin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Ukrayna: Rusya'nın Ukrayna ile yeni ateşkes şartlarında gerçek bir barış önerisi yok

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile yeni ateşkes şartlarında "gerçek bir barış önerisi ve savaşı sona erdirme isteğinin olmadığını" bildirdi.

Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Putin'in Ukrayna ile ateşkes için açıkladığı şartları değerlendirdi.

Söz konusu şartların yeni bir barış önerisi olmadığını belirten Podolyak, "Putin, daha önce birçok kez açıkladığı 'standart saldırgan tavrını' dile getirdi. İçeriği oldukça net, uluslararası hukuka son derece saldırgan ve mevcut Rus yönetiminin gerçekleri yeterince değerlendirmedeki yetersizliği hakkında kesinlikle açık bir şekilde konuşuyor." ifadesini kullandı.

Podolyak, Putin'in şartlarında "gerçek bir barış önerisi ve savaşı sona erdirme isteğinin olmadığını" kaydederek, "Ancak bu savaşın bedelini ödememe ve yeni formatlarda devam ettirme niyeti var. Bunların hepsi tam bir sahtekarlık. Bu nedenle bir kez daha ilüzyonlardan kurtulun ve sağduyuya aykırı olan 'Rusya'nın önerilerini' ciddiye almayı bırakın." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ