Protez göz ameliyatının bir kişinin bir veya her iki gözünü kaybetmesi sonucunda başvurulan cerrahi prosedürlerden biri olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Can Pamukcu, “Göz kaybı nedeniyle yaşanılan estetik sorunların giderilmesi üzerine gerçekleştirilen ameliyat ile kişilerin daha estetik görünümlü bir göz yapısına sahip olması sağlanır. Yapay bir göz kullanılarak doğal bir göz görünümü elde edilir. Protez göz ile estetik ve doğal bir görünüm elde edilmesi hedeflenir. Böylece göz kaybı sonrasında gelişen estetik kaygıların giderilmesi sağlanabilir ve hastanın estetik kaygılar nedeniyle yaşadığı olumsuz ruh hali geride bırakılabilir.” dedi.
Kimler Protez Göz Ameliyatı Olabilir?
Geçirilen bir kaza, doğuştan görme yeteneği olmayan bir göze sahip olma, hastalık veya tümör gelişimi olması halinde gözün görme işlevine sahip olmayabileceği veya görme işlevini tamamıyla kaybeden bozulmus bir yapi haline gelen ve görüntüsü iyi olmayan gözlerin ameliyat olması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Can Pamukcu, “İşlevini veya bütünlüğünü yitirmiş gözler kişilerde estetik bir kaygı yaratabilir ve özgüven problemleri oluşturabilir. Protez göz sayesinde hastaların estetik görünümü iyi olan bir göz yapısına sahip olması sağlanabilir. Bu nedenle;
- Gözünde kötü huylu tümör gelişimi saptanan kişiler
- İşlevini yitirmiş bir gözde şiddetli ağrı şikâyeti yaşayan kişiler
- Ciddi derecede hasar almış veya görme yeteneğini kaybetmiş bir göz nedeniyle diğer gözde görme problemi gelişme riski taşıyan kişiler
- Estetik bir göz simetrisine sahip olmak isteyen kişiler protez göz ameliyatına başvuran kişiler arasında yer alabilir.
Protez göz kaybedilmiş görme yeteneğinin yeniden kazanılmasını sağlamaz. Yerleştirilecek olan implant ile hastaların estetik bir göz yapısına kavuşması sağlanır.” dedi.
Protez Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Protez göz ameliyatı, ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürdür. Göz küresi içine implantın yerleştirilmesi için çeşitli teknikler mevcut olduğunu söyleyen Op. Dr. Can Pamukcu, “Göz tümörü nedeniyle gelişen kayıpların haricinde genellikle evisserasyon yöntemi uygulanır. Evisserasyon yöntemi kapsamında göz içeriği boşaltılır. Görme yetisini kaybetmiş olan göz tamamıyla boşaltılır ve boşluğu doldurmak üzere orbital implant kullanılır. Hastanın göz yapısına göre daha kapsamlı bir doku çıkarma işlemine ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada enükleasyon yöntemi gündeme gelir. Yapılacak olan cerrahi girişim sırasında göz bir bütün halinde çıkarılır. Kaslar ile göz yapısı birbirinden ayrılır. Orbital implantın yerleştirilmesi ardından göz kasları implant üzerine yerleştirilir. Bu yöntem evisserasyon yöntemine kıyasla daha az tercih edilir.” dedi.
Bir diğer yöntemin ise ekzenterasyon yöntemi olduğunu ifade eden Op. Dr. Can Pamukcu, “Bu yöntem dahilinde gözü çevreleyen tüm dokular alınır. Diğer uygulamaların aksine burada protez protez epitez ismini alır ve kemiğe implante edilir. Bu yöntem çoğu zaman gözde tümör gelişimi görülen hastalarda uygulanır. Tüm dokuların çıkarılmasıyla kanserleşme hücrelerin farklı bir bölgeye yayılmasının önüne geçilebilir. Tüm protez göz ameliyatlarında doku çıkarma işlemi ve implant yerleştirme işlemi ayrı gerçekleştirilir. Gerekli dokuların çıkarılması ardından yara bölgesinin iyileşmesi beklenir. 4 ila 6 haftalık bir süreç ardında hastanın sağlık durumuna göre implant göze yerleştirilir. Bu süre içerisinde göz kapalıyken herhangi bir değişim görülmemektedir. Ancak göz kapaklarının açık olduğu durumlarda pembe doku olan konjonktiva ile plastik konformer olarak adlandırılan plastik plak görülür. Ameliyat sonrasında gelen üçüncü haftada hastalarimiz protez uzmanımiz ile görüşür. Uzmanimiz konformerin ideal pozisyonda olup olmadığını değerlendirir ve protezin yapılması ve bakımıyla ile ilgili bilgiler verir. Yapılacak olan protez göz diğer göz ile uyumlu şekilde üretilir. Bu sayede 2 göz arasında ciddi bir farklılık oluşmaması hedeflenir. İyileşme sürecinin tamamlanması ardından kişiye özel tasarlanmış protez göz yerleştirilir ve işlem tamamlanır.” şeklinde konuştu.
.
.
.
-Tanıtım haber-