USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Prof. Dr. Uğur Özgöker, “Arşiv kaynakları öğrencilerimize ve araştırmacılara açılacak'

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ), 2019 yılına çok büyük bir bilgi hazinesi sağlayacak, kitap ve belgeler kolleksiyonuna sahip olarak girdi.

Prof. Dr. Uğur Özgöker, “Arşiv kaynakları öğrencilerimize ve araştırmacılara açılacak'
01-02-2019 23:02
Google News

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker tarafından yapılan açıklamaya göre ; 1967 yılında aylık Dergi olarak yayınlanmaya başlayan ve 3 ayrı dönemde yayınlanan ve yakın tarihimizin gerçeklerini, arşiv belgelerine dayanarak yayınlanan "Belgelerle Türk Tarihi Dergisi"nin, yaklaşık 300 sayılık bir süreli yayın olarak, bütün sayılarının kolleksiyon olarak KAÜ Kütüphanesine kazandırıldığını ifade etti.

Özgöker açıklamasının devamında, şöyle konuştu:

“Ayrıca aylık Derginin bilgi hazinesini oluşturan, arşiv ve kütüphanesinin önemli tarihi kaynakları da, çalışmalarımızda, KAÜ'nün en önemli bilimsel arşiv kaynakları olarak öğrencilerimize araştırmacılara açılabilecektir. Özellikle yaşadığımız bölgede, Ege'de Akdeniz'de, bunlara bağlı deniz ötesi kara parçalarında yaşanan tarihi, siyasi, stratejik olayların sebep ve sonuçları o günlerde oluşturulan yazılarından incelenebilecektir."

"Bu belgelerin önemli bir bölümü devlet arşiv belgelerinden çoğaltılarak kopyalanan kayıtlardır”

Özgöker, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu belgelerin en büyük özelliği hiç bilinmeyen bir konuyu, ilk defa tarihi yazar olarak, orijinal belgeden bilgiye dönüştürmek ve tarihe kazandırmaktır.

Bağışlanan tarihi belgeler için Birkaç örnek verecek olursak;

-Başbakanlık Arşivi "Yunan Mesaili " 1840-1855(Osmanlı belgeleri) (Defterler)

-Fransız Diplomatik Belgelerinde 1871-1914 Akdeniz meselesi, 2 cilt

-Milli Mücadelede İzmir Rumlarının faaliyetleri (1920)

-Başbakanlık Arşivi Mühimme Defterleri ....

ve benzeri binlerce sayfalık tarihi doküman. Kıbrıs Adasının coğrafi yapısı, tarihi gelişimi, siyasi sosyal gelişmeler hepsine ait bilgiler " belgeler Üniversitemize armağan edilen bu belgelerde" kayıtlıdır, saklıdır."

“Gelecek nesillerimizi, tarihimizin gerçeklerini, oluştuğu günkü kaynaklardan öğrenmelerini sağlayacağız”

"Üniversitemize yapılan bu bağışlar, 1 Eylül 2015 tarihinde aramızdan ayrılan "Ertuğrul Zekai ÖKTE " Hocamızın anısına , kurduğu Vakıf ve Ailesi tarafından yapılmıştır." diyen Prof. Dr. Özgöker, daha sonra şunları kaydetti:

"Üniversitemize bağışlanan belge kitap ve benzeri bilgi hazinesini, bizler de gelecek nesillerimizi, tarihimizin gerçeklerini, oluştuğu günkü kaynaklardan öğrenmelerini sağlayacağız.

Yetişen nesillerin bu arşiv ve kütüphane kaynakları ile tarihimizin ve kültürümüzün geleceğe gerçek bilgilerle taşınması için çalışmalar yapmalarına, yeni bilgilere ulaşmalarına destek olmayı amaçladı.

Ökte Hocamız, Vakfın kuruluşundan 2015 yılı 1 Eylül vefat tarihine kadar, Vakfiyesinde yazdıklarını gerçekleştirme mücadelesini ve davaya olan inancını sürdürdü.

Kültür Bakanlığının ABD'de ki "Kanuni Sultan Süleyman" sergi projesinin, yayın ile ilgili tüm çalışmalarını gerçekleştirdi. Tarihi kaynaklarımız ve kültür eserlerimiz yaklaşık 15 eserlik bir hazırlık ile, 3 ay teşhir edildi, ülke kültürümüzün tanıtılmasına katkı sağladı.

2. Büyük proje de "Osmanlı Devletinin Kuruluşunun 700 .Yıldönümü " kutlama çalışmaları da 7 eserlik bir proje olarak Vakfa verildi, Çalışmalar çok büyük takdir gördü. Türkçe- İngilizce basılı eserler olarak dünya kültürüne sunuldu.

Hocamızın, Vakıf öncesi ve sonrası yaptığı çalışmalar, ülkemizin tarih ve kültürüne hizmet etmeye olan arzu ve inancını gerçekleştiğine inanıyoruz. Bu düşünceyi de günümüzde "Kıbrıs Amerikan Üniversitesi" nin teslim aldıkları bilimsel kaynakları geleceğe taşıyacaklarına inanıyoruz” 

Kaynak: IHA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ