Varşova’da düzenlenen Geleneksel Türk yemekleri ve Türkiye’yi tanıtan fotoğrafların sergilendiği Türkiye tanıtım gecesinde Polonyalıların oluşturduğu Türk Halk Müziği Korosu ise katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.
Polonya’nın başkenti Varşova’da “Turkuaz ülkesi-Türkiye” gecesi düzenlendi.
Altıncısı düzenlenen geceye Polonyalıların ilgisi yoğun oldu.
Avrupa ve Asya’nın gerek coğrafi gerekse kültürel olarak kesiştiği nokta Türkiye’deki çeşitliliğe vurgu yapılan gecede Jablon Lake Resort tarafından slayt gösterisi gerçekleştirildi.
Gecenin konukları Varşova Yunus Emre Enstitüsünce hazırlanan “Türkiye’nin renkleri” başlıklı fotoğraf sergisiyle Türkiye’yi bu kez farklı bir perspektifden tanıma imkanı bulurken, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini de tatma imkanı buldu.
Gecede bir konuşma yapan Türkiye Varşova Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Hakan Abacı Türkiye ile Polonya arasındaki yüzyıllara dayanan dostluğa değinirken, Elçilik olarak önümüzdeki süreçte Polonya’da hayata geçirecekleri projeler hakkında bilgi verdi.
Türkiye’nin Polonyalılar için önemli bir turizm destinasyonu olduğunu da ifade eden Abacı, Türkiye’nin eşsiz doğası, kaliteli hizmeti, seçkin menüsü ve cazip fiyatlarıyla her sene daha çok Polonyalı turisti ağırladığını belirtti.
Gabriela Hezner imzalı moda gösterisinin de gerçekleştiği gecede Polonyalılardan oluşan Varşova Yunus Emre Enstitüsü Türk Halk Müziği Korosu’nun verdiği konser ise katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.
Koronun eğitmeni Tuğçe Stawiarz, 6 yıldır yaşadığı Polonya’da Türk kültüründen uzak kaldığını düşünerek ilk olarak Yunus Emre Enstitüsü’nde Türk Sanat Müziği Korosu’nda kursiyer olarak başladığını söyledi.
İki yıl önce ise Türk Halk Müziği Korosu’nu oluşturduklarını ifade eden Stawiarz, 12 kişiden oluşan koroda çoğunluğu Polonyalı olmak üzere Varşova’da yaşayan aralarında Ukraynalı, İranlıların da bulunduğu yabancıların türkü söylediğini belirtti.
Katılımcıların Türkçe bilmemelerine rağmen türküleri oldukça başarılı şekilde okuyabildiklerini ifade eden Stawiarz, katılımcıların bazılarının ise yeni yeni Türkçe kursuna başladıklarını aktardı.
“TÜRKİYE’YE, TÜRK DİZİLERİNE BAYILIYORUM”
Kuruluşundan beri koroda yer aldığını belirten Polonyalı Marta Wesolowska ise oriental müziğe olan ilgisi dolayısıyla yolunun Yunus Emre Enstitüsü ile kesiştiğini söyledi. Wesolowska “Daha önce başka korolarda da şarkılar söyledim, ama daha çok oriental müziği arıyordum ve nihayetinde bu koroyu buldum, 2 yıldır da burada türkü söylüyorum, bayılıyorum Türk Halk Müziği’ne” dedi.
Koronun bir diğer katılımcısı Ukraynalı Iryna Pyrin ise Polonya’ya üniversite eğitimi için geldiğini, bu süreçte ziyaret ettiği İstanbul’a hayran kaldığını, bunun üzerine Varşova Yunus Emre Enstitüsü Türk Halk Müziği Korosu’na dahil olduğunu ifade etti.
“Türkiye’yi, Türk dilini ve kültürünü çok seviyorum. Türk dizilerini de ilgiyle izliyorum” diyen Pyrin, henüz Türkçe bilmemesine rağmen türkü söylemenin kendisi için sorun oluşturmadığını, bilakis kendisine büyük keyif verdiğinin de altını çizdi.
Kaynak: İHA
.
dikGAZETE.com