NASA, Plüton’un yakından çekilen fotoğraflarını yayınladı. Fotoğraflarda Plüton’un kratersiz genç yüzeyi üzerinde buz dağlarının olduğu gözlemlendi. Bu da akıllara “Cüce gezegende hayat var mı?” sorusunu getirdi.
Piyano büyüklüğündeki New Horiznos’un 9,5 yıl süren ve 4 milyar 820 milyon kilometrelik yolculuğunun ardından Plüton’a 12 bin 550 kilometre mesafeden çektiği fotoğraflar dün yayınlandı. New Horizons bilim adamlarından Cathy Olkin, yaptığı bir açıklamada “Plüton’da çok fazla çeşitlilik var, çok farklı özelliklere sahip olduğunu görüyoruz, bunun gibi başka bir gezegen daha yok” ifadelerini kullandı.
Bilim adamlarının Plüton’un üzerinde görülen büyük dağların nasıl oluştuğuna dair bir fikri bulunmuyor. Plüton’daki dağlardan en yükseğinin 3 bin 350 metre yani Hasan Dağı yüksekliğinde olduğu belirtiliyor. Diğer çözülemeyen soru ise Plüton’un çok genç bir yüzeye sahip olması. Dünya’nın uydusu Ay’dan daha küçük bir boyutu ve buzlu bir gövdesi olan Plüton’un yüzeyinin krater etkileri nedeniyle kabarcıklı bir yüzeye sahip olması gerektiği ifade ediliyor. Kuiper Kuşağı kayalarının yağdığı bölgede Plüton’da bir izin bulunmaması da akıllardaki şüpheleri arttırıyor. Plüton’un yüzeyinin pürüzsüz kalması, yer altı okyanusu, buz volkanları ya da başka doğa faaliyetlerinden kaynaklanabileceği ve bu doğa olayları sayesinde gezegendeki sıcaklığın dışarıya çıktığı tahmin ediliyor.
Bilim adamları Plüton’daki dağların, güneş sisteminin oluşumunun son 100 milyonuncu yılında meydana geldiğini düşünüyor. Çekilen fotoğraflarda, gezegenin ekvator kısmına yakın, genel olarak pürüzlü yapıdan farklı ve 241 kilometrelik ek bir bölgeymiş gibi duran kalp şeklindeki bölge akıllara “Plüton hala jeolojik açıdan aktif mi?” sorusunu getiriyor.
New Horizons’un bundan sonra Neptün gezegeninin yörüngesi ile Plüton’dan daha uzaktaki Plüton benzeri buz ve kayalardan oluşan binlerce gezegenimsi oluşumların varlığına inanılan Kuiper Kuşağı olarak adlandırılan bölgeye ilerlemesi bekleniyor.
(İHA)