Çukurova Racing Takımı, dünya genelinde 550 üniversiteden öğrencilerin kendi tasarladıkları araçlarla katıldığı Formula Student yarışında yer alabilmek adına her santimetresinde mühendislik bilgelerinin yer aldığı en hızlı ve hafif aracın tasarımını yapıyor.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü bünyesinde 2017 yılında oluşturulan ve o günden bu yana her yıl yarış otomobili yapan Çukurova Racing Takımı, Formula Student yarışının temmuz ayında gerçekleştirilecek Barselona ayağında "Biz de varız." diyebilmek için ter döküyor.
Direksiyonundan kaputuna, motorundan lastiklerine kadar her ayrıntıda mühendislik bilgilerini konuşturan öğrenciler, Formula Student yarışında tasarladıkları araçla adlarından söz ettirmek istiyor.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özcanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, takımın 2017 yılında kurulduğunu, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük'ün destekleriyle ilk aracı aynı yıl tasarlayarak yarışmalara katıldığını söyledi.
Tamamı öğrencilerden oluşan takımın her yıl yeni bir araç yaparak dünya genelinde birçok üniversitenin yer aldığı Formula Student'a katıldığını ifade eden Özcanlı, Çukurova Racing Takımı'nın ilk yılında "CR-A1" adını verdikleri araçla İtalya, geçen yıl da "CR-A2" adlı araçla hem İtalya hem de İspanya'daki yarışlara katıldığını hatırlattı.
"Baştan aşağı mühendislik yarışı içerisindeler"Formula Student yarışına her yıl yeni bir araç tasarımıyla katılımın zorunluluk olduğunu dile getiren Özcanlı, öğrencilerin iki yıldan bu yana birtakım sıkıntılara rağmen pes etmeden yoluna devam ettiğini ve şu anda da "CR-A3" adlı aracı temmuzdaki yarışlara yetiştirmek için çaba gösterdiğini söyledi.
Öğrencilere sadece danışmanlık yaptıklarını ifade eden Özcanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Formula Student yarışında asıl önemli şey mühendislik anlamında neler yaptığınız. Burada yapmış olduğunuz analiz ve hesaplamalardan tutun da yarışlardaki göstermiş olduğunuz performansa kadar her yerden puan alıyorsunuz. Burada çocuklar baştan aşağı mühendislik yarışı içerisindeler. Aslında sadece bir araç yarışı olarak görmemek lazım. Dizaynından hesap kitabına kadar öğrencilerimiz yapıyor. Bu bir aslında Ar-Ge de içeriyor. Devamlı olarak bir gelişim içerisinde olmanız gerekiyor."
Özcanlı, geçen yıl yarışlara katıldıkları aracın 303 kilogram ve 120 beygir gücüne sahip olduğunu, bu yılki aracın daha hafif ve hızlı olması için öğrencilerin çalışmalarını aralıksız sürdüğünü kaydetti.
Sponsorların da desteğiyle mayıs ayında aracı bitirme hedeflerinin olduğunu dile getiren Özcanlı, test sürüşlerini yapmalarının ardından 'CR-A3' ile Formula Student'in Barselona ayağında pistlerin tozunu attırmaya hazır olacaklarını dile getirdi.
"Büyük deneyim kazanıyoruz"Dördüncü sınıf öğrencisi Nahsan Güngören de iki yıldan bu yana yer aldığı takımın kendisine büyük deneyim kazandırdığını ifade etti.
Formula Student yarışına her yıl yeni bir araçla katılması gerektiğini vurgulayan Güngören, "Araçların her yıl yenisini yapmak zorundayız. Yarışlar gereği her yıl yeni bir şasi ile gitmek zorundayız. Bunun amacı da öğrencilerin kendilerine bir şeyler katabilmesi ve herkesin belli şekilde tecrübe kazanması." diye konuştu.
Birinci sınıf öğrencisi İlayda Aldatmaz da ilk yılı olmasına rağmen Çukurova Racing Takımı'nda yer alarak ileriki yıllarda göreceği birçok dersin bilgilerini aldığını, sektöre hazırlanmak konusunda da iyi bir tecrübe edindiğini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com