USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Pişirilmemiş bal Türkiye'de bir ilk olacak'

AksuVital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu, tüketicilere bal alırken dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

'Pişirilmemiş bal Türkiye'de bir ilk olacak'
22-04-2016 16:09
Google News

AksuVital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu, tüketicilere bal alırken dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Aksu pişirilmeden/pastörize üretilen balın enzim kaybına uğramadığını söyleyerek bu yöntemi Türkiye'de ilk defa kendilerinin bilinçli olarakuyguladığını belirtti. Aksu, “Bizim öykümüz, yeşil ve mavinin her tonunu bir arada bulunduran güzel bir Anadolu şehrinde, gezici arıcılıkla başladı. 1989 yılı ise Aksuvital Doğal Ürünler’in kurulduğu müthiş bir yıldı bizim için. Artık, arıların binlerce çiçekten topladığı şifa kaynağı balı daha fazla insana ulaştırma fırsatını yakalamıştık. 'Her yediği insanı etkiler' cümlesine derinden bağlanıp, balın en kalitelisini ve en doğalını sunmayı değiştirilemez anayasamız ilan ettik. Nasıl insanın içini, dışına bakıp anlayamıyorsak, balı da yalnızca tadarak anlayamayacağımız zamanlar gelince, Ar-Ge ve Kalite Kontrol Laboratuvarlarımızı faaliyete geçirdik. Gelen her bal numunesi laboratuvarlarımızda test ediliyor. Uzman ekibimizin onaylamadığı balı tüketiciye yok demeyi bile göze alıp, balı piyasaya sürmemeyi tercih ediyoruz” dedi.

"PİŞİRME(PASTÖRİZE) İŞLEMİ ENZİM KAYBINA NEDEN OLUR”

Pişirme işleminin balın içindeki enzimleri yok ettiğine dikkat çeken Aksu şunları kaydetti: “Uzman ekibin onayının aslında bizim ilk basamağımız. Balı, içindeki enzimleri öldüren “Pastörizasyon” adlı ısıl işleme tabi tutmuyor, polenlerin ayrılmasına sebep olacak şekilde filtre etmiyoruz. Yani 'Ham Balı' işlenmemiş, doğal balı; GMP, ISO 22000, ISO 9001, Helal ve TSE kriterlerine uygun olarak, en doğal haliyle paketliyoruz. Çeyrek asrı aşan yolculuğumuza, her ürünümüze deneyimimizi ve heyecanımızı katarak devam ediyoruz. Ham Balın kalitesini doğru anlamak, doğru tarif edebilmek adına kristallenme ve pastörizasyon kelimelerini anlamak gerekiyor.

KRİSTALLENME NEDİR?

Kristallenme suyun buz haline gelmesi gibi tamamen fiziksel bir olaydır. Buz haline gelen suyun yapısında değişiklik olmadığı gibi, kristallenen balın yapısında, besin değerlerinde, kalitesinde de herhangi bir değişiklik olmaz. Halk arasında kristallenmiş balın içerisine glikoz katıldığı gibi olumsuz bir düşünce vardır. Gerçekte ise doğal bal çam balı hariç kristalize olur. Ancak içine glikoz/vs katılan balın kristallenmesi nerdeyse imkansızdır.

PASTÖRİZASYON NEDİR?

Gıda maddelerine 60 °C'den 100 °C dereceye kadar ısıl işlem uygulanmasına pastörizasyon denir.

BAL NİÇİN PASTÖRİZE EDİLİR?

Pastörizasyon işlemi ile genelde gıda maddelerinde bulunan mikroorganizmalar ve enzimler öldürülerek, gıda maddesinin raf ömrü uzatılır.

Balda pastörizasyon uygulanmasının sebebi ise diğer gıda maddelerinden tamamen farklıdır. Halk arasında şekerlenme olarak tabir edilen “kristallenme” olayının ortadan kaldırılması için bal pastörize edilir.

FİLTRASYON NEDİR?

Balın doğal yapısında bulunan, arı poleni gibi katı partiküllerin ballardan uzaklaştırılmasına filtrasyon denir”.

“BAL NİÇİN FİLTRE EDİLİR?”

Arı poleninin balda kristallenmeye sebep olan etmenlerden biri olduğunu vurulayan Aksu, “Kristallenmeyi önlemek adına ayrıntılı bir filtrasyon işlemi yapılır. Pastörize edilip yani pişirilip, yapısının değiştirilmesi ile elde edilen maddenin enzimleri ölmüştür. Aksuvital ballarına ısıl işlem uygulanmaz. Kristallenmemesi adına ince bir filtrasyona maruz kalan bal içindeki polenitamamen yada kısmen kaybetmiştir. Ham Bal içerisinde kullanılan çiçek balları tadı, aroması ile kendini kanıtlamış, işlem görmemiş 'Doğu Anadolu Yüksek Yayla' balıdır. Özetle “Ham Bal” yani işlenmemiş, doğal bal enzimlerini yitirmediği ve polenini kaybetmediği için değerini koruyan gurme lezzetleri “Arıların İşine Hiç Karışmadan” üretilmiştir. Ar-Ge ve Kalite Kontrol Laboratuvarımızda onaylanmayan balı piyasaya sürmüyoruz. Ballarımızı; GMP, ISO 22000, ISO 9001, Helal ve TSE kriterlerine uygun üretim alanımızda dolduruyoruz” şeklinde konuştu.

AksuVital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu bal çeşitlerini şu şekilde sıraladı:”Türkiye bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. 12.000 çeşit bitki bulunur ve bunlardan 3.000 çeşidi sadece bizim ülkemize has endemik bitkilerdir. Ham bal serisi, florası zengin ülkemizin en değerli bölgelerinden elde edilmektedir.Süzme Çiçek Balı: Doğu Anadolu Bölgesi’nden derlenen yüksek yayla balıdır.

Çam Balı:Dünya çam balının büyük bir kısmının üretildiği Ege Bölgesi’nden, özellikle Marmaris ve çevresinden derlenen çam balıdır.

Krem Bal:Dünya’da kullanımı yaygın olan Krem Bal, çiçek balının kristallenmesiyle elde edilir. Kolay sürülür, damlamaz”.

AksuVital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu, son olarak balı ısıtmadan tüketilmesinin altını çizerek "Bal, sıradan bir gıda değildir. Şifasından yararlanmak istiyorsanız krem haliyle tüketin,tadının da keyfine varın" dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ