USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Pharmactive İlaç ile Polus Türkiye'de üretime geçecek

Türkiye'nin yüzde 100 yerli sermayeli ilaç şirketi Pharmactive, Güney Kore şirketi Polus ile Türkiye'de üretim tesisi kuracak.

Pharmactive İlaç ile Polus Türkiye'de üretime geçecek
15-12-2017 15:48
Google News

TEKİRDAĞ (AA) - Türkiye'nin yüzde 100 yerli sermayeli ilaç şirketi Pharmactive, "Global Yatırım Ortaklığı" kapsamında anlaşmaya vardığı Güney Kore şirketi Polus ile Türkiye'de üretim tesisi kuracak.

Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak ile Polus Yönetim Kurulu Başkanı Seung Heon Nam, Pharmactive'nin Çerkezköy'de bulunan üretim tesislerinde düzenlenen toplantıda, kurulacak tesisle ilgili bilgi verdi.

Sancak, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yüzde 100 yerli şirketleri arasında ihracat lideri olmayı hedeflediklerini ifade ederek, Pharmactive'in yenilikçi ve biyobenzer ürünlerinin hastalara erişimini kolaylaştırmak vizyonu ile kurulan Güney Koreli global bir şirket olan Polus ile 2016 yılında ortak olduğunu, bu ortaklığın, Türkiye'de yeni bir üretim tesisi kurma fikriyle taçlanarak, yatırım ortaklığına dönüştüğünü söyledi.

Sancak, Pharmactive ve Polus arasında anlaşmaya varılan bu yatırım hamlesinin Türkiye'nin ilgisini çekeceğini dile getirdi.

"Türkiye’de olmayan yüksek teknoloji ülkemize transfer edilecek"

Türkiye'de biyoteknoloji alanında AR-GE ve üretimde istihdam yaratmayı, ülkenin ihtiyaç duyduğu "teknolojik insan" kaynağına katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Sancak şunları kaydetti:

"Bu yeni anlaşma ile Pharmactive, master hücre kültürüne sahiplik hakkı, biyoteknolojik ürün AR-GE teknolojilerine erişim hakkının yanında, dünya standartlarında ve global klinik çalışmalarla geliştirilecek biyobenzer ürünlerin Türkiye, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgesinde 34 ülkede münhasır satış ve pazarlama haklarına sahip olmuştur. Global klinik çalışmalara Türkiye'den merkezlerin katılımı ve klinik deneyim sağlanacaktır. Ayrıca, Türkiye'de bir üretim tesisi kurulacak ve bu tesis Avrupa ve Amerika sağlık otoritelerinden (FDA) onaylı olacaktır. Bu vesileyle Türkiye'de olmayan yüksek teknoloji ülkemize transfer edilecek ve bu tesislerde farklı biyolojik ürünler de geliştirilebilecektir."

2018'de 855 kişilik istihdam hedefi

Sancak, yapılacak tesislerde üretilecek ürünlerin, 34 çevre ülke pazarına ek olarak Avrupa ve Amerika'ya da gönderilerek, ülkenin ilaç alanındaki cari açığının azaltılmasında önemli katkı sağlayacağını aktararak, "Pharmactive'in üretim tesisleri 200 milyon doların üzerinde bir yatırımla, yıllık 330 milyon kutu üretim kapasiteli, 108 bin metrekare alana kurulu, Türkiye'nin en büyük ve en modern üretim tesislerinden biri. Pharmactive İlaç Fabrikası, yılda 230 milyon kutu katı (tablet, kapsül, toz), 57 milyon kutu yarı katı (krem, jel, merhem ve losyon) ve 43 milyon kutu likit (şurup, süspansiyon, sprey ve damla) üretebiliyor. Tesisimiz genişleme alanlarının da devreye alınmasıyla birlikte, yıllık 550 milyon kutunun üzerinde üretim kapasitesiyle, Avrupa'nın sayılı ilaç üretim tesislerinden biri olacak." diye konuştu.

İlk ürünlerini 2013 yılında Türkiye'de doktor ve eczacıların hizmetine sunan Pharmactive'in, 2017 yılını 175 milyon lira ciro ve 648 kişilik istihdamla kapattığını anlatan Sancak, 2018 yılında 322 milyon ciro ve 855 kişilik istihdam hedeflediklerini bildirdi.

Haluk Sancak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı Ar-Ge merkezlerinin 3 bin 200 metrekarelik alana ve yüksek teknolojik donanıma sahip olduğunu ifade ederek, "Pharmactive, uzman kadrosuyla 5 yılda 101 eşdeğer molekül ve 156 dozaj formu geliştirerek Türkiye'de ve Avrupa pazarlarında ruhsat başvurusu yapmıştır. Her yıl cirosunun yüzde 6'sını Ar-Ge faaliyetlerine ayıran Pharmactive, Ar-Ge merkezinde yeni teknolojili eşdeğer ilaçlar geliştirerek portföyünü genişletmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Global ilaç pazarında en çok satılan 100 ilacın 48'inin biyoteknolojik ilaç olduğunu, bu ilaçların global pazar büyüklüğünün 220 milyar doları bulduğunu belirten Sancak, "Biyoteknolojik ilaç pazar büyüklüğü 2019 yılında 445 milyar dolara ulaşacak. 2030 yılında ise biyoteknolojik ürünlerin tüm ilaç tanı ürünleri içerisindeki payının yüzde 80'i bulacağı tahmin ediliyor." dedi.

Yüzde 95'i ihraç edilecek

Polus Yönetim Kurulu Başkanı Seung Heon Nam da Saya Grup bünyesindeki Pharmactive İlaç ile biyoteknoloiji alanında önemli bir yatırıma başladıklarını açıkladı.

Biyoteknolojik ilaç sektörünün dünyada hızla geliştiğini ve pazar payının hızla arttığına dikkati çeken Nam, "Dünya genelinde 5 ülke biyoteknolojik ilaç üretiyor. Bu ülkeler ABD, İngiltere, Japonya, Güney Kore, İsviçre. Polus ve Pharmactive ortaklığında gerçekleştirilecek yatırımla Türkiye, biyoteknoloji alanında dünya standartlarında ilaç üretebilen 6. ülke olacak" dedi.

Biyobenzer ilaç üretiminde oluşturulan bu ortaklığı "kan kardeşliğine" benzeten Seung Heon Nam, ilk olarak Güney Kore'de bir fabrika yatırımına başladıklarını vurguladı.

Yaklaşık 230 milyon dolarlık yatırım hakkında bilgi veren Nam, Güney Kore'deki üretim tesisi yatırımının yanı sıra Türkiye'de Pharmactive ile ortak olarak 2018'nin ikinci yarısında yeni bir fabrika yatırımına daha başlayacaklarının altını çizdi. Nam, bu yatırımla birlikte Türkiye'nin biyobenzer ilaç üretiminde önemli bir rol oynamaya başlayacağını kaydederek, Türkiye ile Güney Kore arasında çok uzun yıllara dayanan "kardeşlik" ilişkisinin bu yatırım ile bir kez daha öne çıkacağını dile getirdi.

Muhabir: Mesut Karaduman

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ