BARTIN
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görevli 2 akademisyen, sahada yaptıkları araştırmalar sonucunda, halk arasında "peygamber çiçeği" olarak da bilinen Cyanus'a ait yeni bir türü dünya literatürüne sokmayı başardı.
Öğretim üyeleri Doç. Dr. Zafer Kaya ve Doç. Dr. Halil Barış Özel, 7 ay süreyle sahada yürüttükleri çalışmalarda Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Arak köyünde yeni bir bitki türü keşfetti.
"Peygamber çiçeği" olarak da bilinen çiçeğin yeni bir türü olarak tanımlanan bitkiye, kaşifi olan akademisyene atfen "Cyanusbanchevae Z.Kaya" adı verildi.
Bartın Üniversitesi'nde görevli akademisyenler tarafından dünya literatürüne tanıtılan türün özellikleri ve yapısının anlatıldığı bilimsel makale, Almanya'da yayımlanan "Fresenius Environmental Bulletin" dergisinde yer aldı.
"Beyaz çiçekli, uzun boylu, güzel bir bitki"
Doç Dr. Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keşfettikleri bitkinin, daha önceden "Bençevra" cinsine bağlı olarak bulunduğunu söyledi.
Literatürde yapılan son düzenlemelerin ardından ayrı bir cinsin altında sınıflandırıldığını aktaran Kaya, şunları kaydetti:
"Bu türe 'Cyanus' cinsi denildi. Bu çiçek peygamber çiçeğigillerden. Ülkemizde yalnız ve yalnız çok lokal bir bölgede, Arak köyünün Karaçam Ormanı altlarında bulunuyor. Beyaz çiçekli, uzun boylu, güzel bir bitki olarak söyleyebilirim. Bitkiye, kendi adımdan esinlenerek 'Cyanusbanchevae Z.Kaya' ismini verdim."
"Dünya literatürüne ilk defa girmiş oluyor"
Doç. Dr. Özel de Türkiye'nin, değişik coğrafi özellikteki bölgelere sahip olmasının yanı sıra gerek ormanlardaki ağaç türü, gerekse de doğal olarak yayılış yapan tek yıllık, çok yıllık odunsu ve odunsu türleri itibarıyla çok zengin bir floraya sahip olduğunu vurguladı.
Özel, bitki sistematiği dünyasına yeni bir türün dahil olmasını sağladıklarını belirterek, "Bu bitki tarafımızca keşfedilmiş ve isimlendirilmiş bir tür. Dünya literatürüne bu anlamda ilk defa girmiş oluyor." dedi.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com