USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Penta Teknoloji'nin, yüzde 44,86'sı halka açılacak

- Penta Teknoloji Genel Müdürü Özçelik: - "Penta Teknoloji, yüzde 44,86 oranında halka açılacak. Penta Teknoloji, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) onayının ardından 17 Mayıs'ta Borsa İstanbul'da işlem görmeye hazırlanıyor" - "Sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla toplamda 19 milyon 764 bin 345 TL; ek satış da dahil olmak üzere 21 milyon 345 bin 493 TL nominal değerli payı halka arz edecek Penta'nın talep toplama fiyat aralığı ise 
9,5 TL-11,4 TL olarak belirlendi" - "Şirketin 31 milyon 724 bin TL olan sermayesi, 15 milyon 862 bin TL artırılarak 47 milyon 586 bin TL'ye çıkarılırken; mevcut pay sahipleri de toplamda 3 milyon 902 bin 345 TL nominal değerde pay satacak" - "Sermaye artışı sonucu elde edilecek gelirlerle, mevcut kredi borçlarının azaltılarak şirketin finansal yapısının güçlendirilmesi ve bu kapsamda yeni yatırımlar için kaynak yaratılması amaçlanıyor"

Penta Teknoloji'nin, yüzde 44,86'sı halka açılacak
08-05-2018 15:42
Google News

İSTANBUL (AA) - Penta Teknoloji Genel Müdürü Mürsel Özçelik, Penta Teknoloji'nin, yüzde 44,86'sının halka açılacağını belirterek, "Penta Teknoloji, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) onayının ardından 17 Mayıs'ta Borsa İstanbul’da işlem görmeye hazırlanıyor." dedi.

Özçelik, Penta Teknoloji'nin halka arzıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, Yıldız Holding çatısı altında faaliyet gösteren ve Türkiye'nin lider teknoloji dağıtıcısı şirketlerinden biri olan Penta Teknoloji'nin, SPK'nın halka arz onayının ardından 10-11 Mayıs'ta talep toplamaya hazırlandığını söyledi.

Penta Teknoloji'nin halka arzının, hem sermaye artırımı hem de ortak satışı yoluyla gerçekleştirileceğini aktaran Özçelik, şu bilgileri verdi:

"Sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla toplamda 19 milyon 764 bin 345 TL; ek satış da dahil olmak üzere 21 milyon 345 bin 493 TL nominal değerli payı halka arz edecek Penta'nın talep toplama fiyat aralığı ise 
9,5 TL-11,4 TL olarak belirlendi. Şirketin 31 milyon 724 bin TL olan sermayesi, 15 milyon 862 bin TL artırılarak 47 milyon 586 bin TL'ye çıkarılırken; mevcut pay sahipleri de toplamda 3 milyon 902 bin 345 TL nominal değerde pay satacak. Ek satışın tamamının gerçekleştirilmesi durumunda ise Penta'nın halka açıklık oranı yüzde 44,86 olacak. Sermaye artışı sonucu elde edilecek gelirlerle, mevcut kredi borçlarının azaltılarak şirketin finansal yapısının güçlendirilmesi ve bu kapsamda yeni yatırımlar için kaynak yaratılması amaçlanıyor. Penta, SPK onayının ardından 17 Mayıs Perşembe günü itibarıyla Borsa İstanbul'da işlem görmeye hazırlanıyor."


- "Halka arz için en doğru zamanı bekledik"


Penta Teknoloji Genel Müdürü Özçelik, Penta Teknoloji'nin halka arz sürecinde önemli bir adımı geride bırakmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Sektörde 28 yıllık deneyime sahip, Türkiye’de IT sektöründe en fazla markayı bünyesinde barındıran Penta Teknoloji olarak SPK onay sürecini başarıyla tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Elde edilecek gelir ile finansal yapımızı güçlendirerek; çalışan, müşteri, üretici, hissedar kısacası tüm paydaşlarımıza ve ülke ekonomimize katkı amacıyla çıktığımız bu yolda başarıyla ilerleyeceğimizi umuyorum." diye konuştu.

Özçelik, dünyaca ünlü 16 teknoloji markasının Türkiye'deki tek dağıtıcısı olan Penta'nın geçen yıl net satışta yüzde 35 oranında büyüyerek 2,5 milyar TL’lik ciroya ulaştığını ve bugüne kadar halka arz için en doğru zamanı beklediklerini söyledi.

Penta Teknoloji olarak net satışlarını 2016 yılında yüzde 22, 2017 yılında ise yüzde 35 artırdıklarını aktaran Özçelik, şunları kaydetti:

"Geçen yıl brüt kârımız yüzde 38 artarak 166,7 milyon TL'ye, Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar’ını (FAVÖK) ise yaklaşık olarak yüzde 56 oranında artarak 103,7 milyon TL'ye ulaştı. Dönem kârımız ise yine aynı dönem için 56,9 milyon TL olarak gerçekleşti. Penta bugün, 8 kategoride 40’dan fazla küresel teknoloji markasının dağıtıcılığını gerçekleştiriyor. Yaklaşık 7 yıl önce teknoloji dağıtıcılığının önde gelen isimlerden MersaSistem’le stratejik ortaklık yaparak Yıldız Holding bünyesine katılan Penta Teknoloji, 2012 yılı sonunda MersaSistem ile Penta Teknoloji adı altında birleşti. Aktif büyüklüğü ve yatırımları itibariyle Türkiye’nin en büyük halka açık girişim sermayesi şirketi Gözde Girişim’in ise Penta’da yüzde 54,30’luk bir payı bulunuyor."

Özçelik, Penta'nın, satış kanallarını dört ana grup altında topladığına işaret ederek, "Bu kanallardan en büyüğü organize perakende olurken; organize perakende kanalında teknoloji marketleri, online perakende firmaları, telekom operatörleri, büyük mağazalar ve indirim marketleri yer alıyor. En gelişmiş küresel ve yerel teknoloji ürünlerinin dağıtımını hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştiren Penta Teknoloji, Acer, Adobe, Asus, Autodesk, Canon, DellEMC, HPE, HP, Huawei, IBM, Intel, Lenovo, Logitech, Microsoft, MSI, OKI, SanDisk, Seagate ve ViewSonic de dahil olmak üzere 40’ı aşkın küresel markanın Türkiye dağıtıcılığını yaparak, katma değerli dağıtıcı olma yönündeki yatırımları ile öne çıkıyor." şeklinde konuştu.

Penta Teknoloji'nin Türkiye’de Adobe, Arcserve, Autodesk, Casio, ChaosGroup, Enscape, Exper, MSI, Logitech, OKI, Wacom, Xbox, Xerox, Viewsonic dahil olmak üzere dünyanın önde gelen 16 teknoloji şirketinin Türkiye’deki tek yetkili dağıtıcısı konumunda bulunduğunu vurgulayan Özçelik, Bugün Türkiye'nin her şehrine teslimat yapan Penta'nın, teslimatların yüzde 59'unu Penta logolu araçlarla sevk ettiğini anlattı.

Özçelik, 11 bin metrekare büyüklükteki depolarından 2017 yılında 1,8 milyon adedi geçen teslimat gerçekleştiren şirketin 4 bin 300 aktif müşterisi bulunduğuna işaret ederek, "Artık teknolojinin geçmişe oranla çok ulaşılabilir olması ve dijitalleşmenin geldiği nokta, şirketlerin eğilimlerini değiştiriyor. Türk şirketlerinin bu alanda atmaları gereken çok adım var, bu da biz bilgi teknolojileri sağlayıcıları için pazarda çok daha büyük fırsatlar olduğu anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.


- "Çok sağlıklı bir yapıya geleceğiz"


Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Mürsel Özçelik, işletme sermayesi ihtiyacı olan bir şirket olduklarını belirterek, "Halka arz gelirlerinden yüzde 80'ini borç kapamada kullanacağız. Zaten sermaye artışı olacak. Net finansal borcumuz düşecek. Çok sağlıklı bir yapıya geleceğiz. Kaldıracımız çok güçlü olacak. Bu sayede üretici finansmanlarıyla, finansman ihtiyaçlarını daha uygun şartlarda bulabileceğimize inanıyorum. Geri kalan yüzde 20 zaten işletme sermayesi ihtiyacı içinde yeni fırsatları kollamayla geçecek." ifadelerini kullandı.

Özçelik, Penta'nın Borsa'nın en iyi temettü veren şirketlerinden biri olacağına inandığını kaydederek, "Bizim ürünlerimiz lüks değil, hepsi ihtiyaç. Doların çıkması, düşmesi bizi çok etkilemiyor. Çünkü insanlar o ihtiyacını gidermek zorunda." diye konuştu.



- "Yüzde 30'u yurt içi, yüzde 70'i ise yurt dışı yatırımcılara tahsis edilecek"


Verilen bilgiye göre, yurt içinde toplamda 26 aracı kurumun yer aldığı konsorsiyumda, halka arz edilecek şirket paylarının yüzde 30’unun yurt içi bireysel ve kurumsal yatırımcılara, yüzde 70'inin ise yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edilmesi planlanıyor.

Penta Teknoloji'nin halka arz sürecinde konsorsiyum liderliğini Garanti Yatırım Menkul Kıymetler AŞ, eş liderliğini Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler AŞ üstleniyor. Yurt dışı yetkili aracı kurumları ise WOOD & Company Financial Services ve BGC Partners Menkul Değerler AŞ.

Ek satış hariç olmak üzere, yüzde 41,53’ü halka arz edilecek şirketin yeterli talep toplaması halinde, halka arz edilen payların yüzde 44,86’ya çıkması öngörülüyor.

Sermaye artışı sonucu elde edilecek gelirlerle, mevcut kredi borçlarının azaltılarak şirketin finansal yapısının güçlendirilmesi ve bu kapsamda yeni yatırımlar için kaynak yaratılması amaçlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ