USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Patatesin bolluğu üreticiyi sevindirmedi

Türkiye'de patates üretiminde birinci sırada yer alan niğde'de, geçen yıl tarlada 1 liradan satılan patates bu yıl patateste rekoltenin artmasıyla tarlada 40.

Patatesin bolluğu üreticiyi sevindirmedi
18-11-2015 13:03
Google News

Tüketici fiyatlardan memnun olurken, üreticiler ise bu durumun kendileri için iyi olmadığını dile getirdiler.Niğdeli üreticiler, patates fiyatlarının istikrarsızlığından yakınarak: “ patates bir yıl iyi kazandırıyor, bir yıl kötü. Patates fiyatlarında istikrar yok. Bu durum hem üreticiyi hem de tüketiciyi zor durumda bırakıyor” dediler.

BU SENE PATATESTEN ZARAR ETTİM 

Patates Üreticisi Celil Demir: “Şuanda aşırı derece patatesin bol olduğunu söyleye bilirim. Fiyatların aşırı derecede düşük olduğunu, maliyetin ortalama 80 kuruş ile 100 kuruş olduğunu tahmin ediyorum. Gördüğünüz gibi dolum ve patatesi 50 kuruştan verdim. Nereden baksan ortalama 40 ve 50 kuruş zararım var. İşini bırakmış adam patates ekmeye gelmiş. Bunlarda olunca üç katı dört katı patates üretimi oldu. Devletimiz hükümetimiz güçlü acilen buna önlem almaları lazım. İnşallah ihracat olur da en azından çiftçinin elindeki patatesler dökülmeden çıkar.”

PATATES FİYATLARINDA İSTİKRARSIZLIK VAR 

Patates fiyatlarında istikrarsızlığın olduğunu dile getiren diğer bir üreteci Erdem Çalı: “ patateste bir istikrarsızlık var. Geçtiğimiz yıllarda 1ile lira fiyatlar olmuştu, şimdi ise 40 ile 60 kuruş arasında fiyatlar değişiyor. Bu fiyat düşümü de patates üreticisi zarara uğratıyor. Patatesin özellikle Türkiye’de tohum girdileri, patates fiyatları düzenlenmesi lazım. Türkiye'nin tükete bileceği kadar ve çiftçinin para kazana bileceği şekilde ekim yapmamız gerekmektedir. 

Patatesin bize maliyeti 70 ile 80 kuruş, Türkiye’de ise patates verimi ise ortalama 3 ton, bu 3 ton iken biz yüksek tohum maliyetleri ile yüksek gübre maliyetleri ile 70 ile 80 kuruştan aşağı üretemiyoruz. Biz bunu ise 40 ile 60 kuruşa sattığımız için çok zarar ediyoruz. Patateste Türkiye’de istikrarsızlık var. Bir yıl 1 lira 2 lira ediyor, diğer bir yıla ise tam tersi oluyor. 

Patates bir yıl para ettiği zaman zannediyorlar ki büyük çiftçiler ve zenginler herkes buna yükleniyor. İşini gücünü bırakıp gelen insanlar patatese yükleniyor. Bu yüzdende her tarafta patates ekimi artıyor ve her yer patates oluyor. Önemli olan bizim tohumumuzu Türkiye’de kendimizin üretmesi ve dış ülkelerden tohum almamamız”

BU SENE PATATES DE BOL, EKİMDE BOL 

Patates Üreticisi Bayram Elmas ise : “ bu sene patates bol, ekimde bol. Tabi tüketici açısından iyi ama tüketici açısından çok zor. Bu sene patates bildiğiniz gibi geçen sene ki fiyatının da yarısının altındadır. Buda maliyetlerin yüksek olduğundan dolayı bizde zarar gidiyoruz. Şuanda yetiştirdiğimiz patatesi zararına satıyor. Bunu tüketici ucuza yiyor ama bu seferde patates üreticisi yok olma aşamasına geliyor. Benim başkalarıyla rekabet etme şansımda yok. Geçen sene sezon sonunda patates fiyatı yükseldi, bunu bütün yayın organları gündeme getirdi. 

Buna da devlet yetkilileri el attı. Biz patatesi dışarıdan getiririz ucuzlatırız dedi. Şimdi bende devleti göreve davet ediyorum. Devlet bize dedi ki : “Bir daha görev verin biz görevimizi yapacağız”. Bizde görev verdik devletten bu duruma el atmalarını bekliyoruz. Geçen sene nasıl patatesi dışarıdan getiririm deyip düşürdü ise bu senede getirip ihracat yapacak. Tarım bakanlığı yetkileri geçen yıl tüketiciyi düşündüyse bu yılda üreticileri düşünmeleri lazım. Biz bunu üretemezsek devlet bunun kaç kilosunu dışarıdan getirebilecek” dedi.

ÇİFTÇİLERİN ÜRETTİKLERİ MALLAR ELLERİNDE KALIYOR

Ertan Baştürk de: “ bu tür senelerde şirketlerin ekim alanı ve gücünün ve devletin onlara verdiği imkanlarla patates üretiminde çok üst sınırlara çıkılıyor. Buda bireysel üreticimizin bölgelerde Niğde, Nevşehir ve Ödemiş dolaylarındaki çiftçilerin ürettikleri mallar ellerinde kalıyor. Çünkü onların pazarlama gibi bir sorunu olmuyor. 

Burada serbest ekonomi piyasası olduğundan dolayı büyük sorunlar çıkıyor. Üretici firmaların hem karşılardan aldıkları vadeli sitem bizim çiftçilere uymuyor. Bu yüzden çiftçilere günü birlik para lazım onlarda vadeye yaygın dayanabildikleri için devletin verdikleri desteklerden dolayı buda rekabet ortamını sonlandırıyor. 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ